1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Venäjä aikoo käyttää 260 000 euroa hengellisten tapahtumien järjestämiseen Suomessa – koronavirus ei ole esteenä suunnitelmille

Venäjän kulttuuriministeriö jakaa kymmeniä miljoonia ruplia ”Venäjän kansallispäivän ja hengellisten tapahtumien” järjestämiseksi ympäri maailmaa. Lähes puolet summasta suunnataan Suomeen.

Venäjä
Venäjän Suurlähetystö Suomessa.
Venäjän Suurlähetystö Suomessa.Yle

Venäjän kulttuuriministeriö järjesti maaliskuussa verkkosivuillaan tarjouskilpailun Venäjän kansallispäivän vietosta eri maissa. Vuonna 2020 valtion budjetista ohjataan tähän tarkoitukseen 49,35 miljoonaa ruplaa eli noin 580 000 euroa. Lähes puolet rahoista suunnataan (siirryt toiseen palveluun) Suomeen. Venäjä on suunnitellut yhteensä 33 tapahtumaa, joista 13 järjestetään naapurimaassa.

– Venäjän ja Suomen kulttuuriyhteistyön kehittäminen on yksi kansainvälisen toiminnan prioriteeteistamme, toteaa Venäjän kulttuuriministeriö sähköpostitse Ylelle.

Ministeriö lisäsi, että ”tapahtumien määrä ja sävy määritellään Venäjän suurlähetystön tukemana” sekä “yhteistyössä suomalaisten kollegoiden kanssa”, muttei kuitenkaan tarkentanut, kehen erityisesti viittaa.

Tarjouskilpailun mukaan Suomeen suunnataan 22,2 miljoonaa ruplaa, eli noin 260 000 euroa. Venäjä aikoo järjestää Suomessa kuusi näyttelyä, kolme kirkkokuoron esitystä, kaksi ”vuoropuhelua”, eturivin artistin konsertin ja työpajan.

Hanketta perustellaan tarpeella ”jakaa keskeistä ajatusta maiden välisestä syvästä historiallisesta ja henkisestä siteestä” sekä ”vahvistaa Suomen ja Venäjän kansojen välistä ystävyyttä ja naapuruutta”. Tämän lisäksi suomalaisille esitellään ”venäläisen kulttuurin panostuksia ja kehitystä kansainvälisessä kanssakäymisessä”.

Ministeriö korostaa, että kaikkiin tapahtumiin odotetaan myös suomalaisia osallistujia ja ne tulkataan suomen kielelle. Venäjä toivoo, että suomalaiset tiedotusvälineet uutisoisivat tapahtumista, mutta täsmentää, että ”toimittajat ja uutispalvelut on hyväksytettävä etukäteen”.

Erityinen asema on hengellisillä tapahtumilla, joihin kuuluvat muun muassa kolmipäiväinen kristittyjen välinen konferenssi ja sekä ”idän ja lännen hengelliseen vuoropuheluun” keskittyvä näyttely.

Koronavirusepidemia ja rajojen sulkeminen eivät näytä pahemmin Venäjää häiritsevän. Kulttuuriministeriö sanoo tarkentavansa tapahtumien tarkkoja päivämääriä myöhemmin ”maailman yleisen epidemiologisen tilanteen mukaan”.

– Venäjän henkisen kulttuurin päivät ulkomailla -projektin tapahtumat saadaan varmasti järjestettyä, Venäjän kulttuuriministeriö vakuutti Ylelle.

Lue seuraavaksi