1. yle.fi
  2. Uutiset

Korona näkyy Satakunnan pankeissa – lyhennysvapaiden tarve moninkertaistunut

Länsi-Suomen Osuuspankissa yksityisasiakkaiden lyhennysvapaahakemusten määrä on jopa kuusinkertaistunut.

Satakunta
50 euron seteleitä
Pankeilta saa nyt lyhennysvapaita lainoihin.Henrietta Hassinen / Yle

Poikkeustila ja siihen liittyvät määräykset ovat sysänneet talouden jyrkkään alamäkeen. Taloustilanne näkyy myös satakuntalaisissa pankeissa.

Länsi-Suomen Osuuspankissa henkilöasiakkaiden lyhennysvapaahakemusten määrä on kuusinkertaistunut normaalista. Toimitusjohtaja Matti Kiuru arvioi, että lähes 20–30 prosenttia asuntolaina-asiakkaista voi tarvita lyhennysvapaita.

– Lyhennyslykkäyksiä hakeneiden ja hakevien määrä on nyt niin suuri, että käsittelyssä esiintyy viivettä. Teemme lykkäyspyyntöjä kovalla vauhdilla, muun muassa ylitöitä apuna käyttäen, ja toivomme malttia asiakkailta, Kiuru sanoo.

Yrityksillä vielä enemmän ongelmia

Sekä Osuuspankissa että Huittisten ja Eurajoen Säästöpankeissa yritysasiakkaiden ahdinko näkyy vielä henkilöasiakkaitakin voimakkaammin.

– Yritysasiakkaiden osalta pyyntöjä on tullut pääasiassa palvelusektorin yrityksiltä, joiden kassavirta on hiljentynyt tai pysähtynyt kokonaan rajoitusten myötä, Eurajoen Säästöpankin pankinjohtaja Vesa Saine sanoo.

Huittisten Säästöpankin toimitusjohtaja Toivo Alarautalahti ja Eurajoen Saine kertovat, että heillä tilanne ei ole vielä näkynyt uusien asuntolainahakemusten määrissä. Osuuspankissa sen sijaan asuntoluottojen kysyntä on jo vähentynyt jopa 40 prosenttia.

Tappioihin varauduttu

Satakuntalaisissa pankeissa uskotaan, että oma rahalaitos kestää syvänkin kriisin. Hyvänä aikana on kerätty taloudellisia puskureita.

Luottotappioihin ja asiakkaiden maksuongelmiin toki varaudutaan joka pankissa.

– Isoimmat vaikutukset pankkisektorille nähdään vasta siinä vaiheessa, jos tilanne pitkittyy ja Suomea ja Satakuntaa uhkaa konkurssiaalto, Eurajoen Säästöpankin Vesa Saine sanoo.

Heikko matkailusektori nyt etu

Satakunnan elinkeinorakenne on Länsi-Suomen Osuuspankin Matti Kiurun mukaan nyt koittaneen kriisin kannalta kohtuullisen hyvä.

– Tällä hetkellä näkisin Satakunnan tulevaisuuden valtakunnan keskimääräistä tilannetta parempana. Satakunnan elinkeinorakenteessa korostuu suurteollisuus, robotiikka sekä elintarviketeollisuus, joiden voi arvioida selviytyvän kohtuullisen hyvin kriisistä. Toisaalta meillä matkailulla on pienempi painoarvo, mikä tässä tilanteessa myös parantaa suhteellista tilannettamme, Kiuru arvioi.

Huittisten Säästöpankin Toivo Alarautalahti sanoo toivovansa, että kriisi saa tekemään ratkaisuja, joita tarvitaan tulevina vuosina pärjäämiseksi.

– Väestökehitys luonnollisesti huolestuttaa. Toivottavasti vaikka tämäkin kriisi herättäisi meidät kaikki ja yhdistäisi satakuntalaiset tekemään yhteistyötä seutukuntamme tulevaisuuden parhaaksi. Kaikki edellytykset menestykselle kyllä olisivat olemassa, jos yhteistä tahtoa vain löytyy.

Lue seuraavaksi