Miljoonien tilisiirroilla yritettiin pelastaa suomalaisten veroparatiisipankkia – poliisi tutkii liikemiehen toimintaa

Rikosepäily liittyy Lahden konserttitalon kiinteistöyhtiöihin. Ylen tietojen mukaan kyse oli siitä, että sijoittajilta kerätyillä varoilla rahoitettiin todellisuudessa liikemiehen maltalaispankin pelastusoperaatiota.

talous
Lahden Konserttitalo
Lahden keskustassa sijaitsevan konserttitalon lähihistoriaa puidaan nyt oikeudessa ja poliisitutkinnassa. Sini Ojanperä / Yle

Poliisi epäilee, että Lahden konserttitalon omistaneissa yhtiöissä on tapahtunut talousrikoksia.

Ylen tietojen mukaan rikosepäilyt liittyvät muun muassa miljoonien eurojen tilisiirtoihin, joiden laillisuutta nyt selvitetään. Konserttitalon taloudellisten epäselvyyksien keskiössä on entinen pankkiiri Mika Lehto.

Tapausta tutkii Hämeen poliisilaitos.

– Voin vahvistaa, että meillä on käynnissä esitutkinta, joka liittyy konserttitalon kiinteistöyhtiöihin. Koska esitutkinta on kesken, en voi kuitenkaan kommentoida, ketä mahdollisesti epäilemme rikoksista, sanoo tapauksen tutkinnanjohtaja Minna Riski.

Lehdon asianajajan mukaan “Lahden konserttitalo-konsernin sisäiset rahasiirrot on selvitetty eikä kenelläkään osapuolella ole vaatimuksia.”

Mika Lehdon asianajaja kertoi Ylelle, että hänen tietojensa mukaan Lehtoa ei epäillä rikoksista. Lehdon asianajajan mukaan “Lahden konserttitalo-konsernin sisäiset rahasiirrot on selvitetty eikä kenelläkään osapuolella ole vaatimuksia.”

Asiasta hyvin perillä olevien lähteiden mukaan poliisin käynnistämässä esitutkinnassa on kuitenkin oltu kiinnostuneita juuri Mika Lehdon toiminnasta.

Ylellä on ollut tätä juttua varten käytössä myös laaja asiakirja-aineisto, joissa on muun muassa tietoja tilisiirroista ja erilaisista taloudellisista järjestelyistä.

Rahat piti käyttää asuntojen rakentamiseen

Lahden konserttitalon ympärille on muodostunut monimutkainen vyyhti, johon liittyy konkursseja, oikeusjuttuja ja poliisitutkintaa.

Mika Lehdon johtama sijoitusyhtiö Revestor Oy oli toinen pääomistaja yhtiössä nimeltä Lahden Konserttitalo Holding Oy.

Holdingyhtiön kautta hallinnoitiin kahta yhtiötä:

  • Ensimmäinen yhtiöistä omisti Lahden konserttitalon, jossa järjestetään konsertteja ja muita tapahtumia. Konserttitalossa käynnistettiin peruskorjaus.
  • Toinen yhtiö perustettiin rakennuttamaan ja omistamaan asuntoja. Kaavamuutoksen ansiosta konserttitalon yhteyteen tuli lupa rakentaa noin 60 asuntoa.

Hankkeeseen kerättiin rahoitusta ulkopuolisilta sijoittajilta. Myös Nemea-pankin perustama rahasto sijoitti kohteeseen miljoonia euroja. Lehto siis ohjasi pankin sijoitusrahaston varoja hankkeeseen, jossa hänellä oli omia taloudellisia intressejä.

Rakennushanke ei edistynyt aikataulussa. Ylen tietojen mukaan Lehto oli perustellut hankkeen etenevän hitaasti rahanpuutteen takia. Hän oli houkutellut sijoittajia laittamaan useita miljoonia euroja rahaa kohteeseen, jotta se saataisiin valmiiksi ja myytyä eteenpäin.

Esimerkiksi Reka-konsernin lakisääteisestä eläketurvasta vastaava Reka-eläkekassa sijoitti kohteeseen yli miljoonaa euroa. Sijoittajien joukossa oli myös yksityishenkilöitä.

Mika Lehto
Mika Lehto oli perustamassa yhdessä liikekumppaninsa kanssa pankkia Maltalle vuonna 2008. Nyt pankki on suljettu viranomaisen päätöksellä. Markus Henttonen / Lehtikuva

Miljoonien tilisiirrot Maltalle

Sijoittajilta tulleita rahoja ei Ylen tietojen mukaan käytetty kuitenkaan rakennushankkeeseen kuin pieniltä osin. Sen sijaan varoja siirrettiin Mika Lehdon tai hänen lähipiirinsä omistamille yhtiöille.

Rahoilla maksettiin myös konserttitalon kiinteistöyhtiön vanhoja velkoja, joista osa oli mennyt jo perintään.

Vähintään kaksi miljoonaa euroa varoista siirrettiin Ylen tietojen mukaan Maltan veroparatiisiin. Siellä rahoilla yritettiin pelastaa Mika Lehdon ja hänen suomalaisen yhtiökumppaninsa Heikki Niemelän omistama ja taloudellisiin vaikeuksiin ajautunut Nemea-pankki.

Nemea-pankin pelastusoperaatio ei lopulta onnistunut. Pankin toimilupa peruutettiin vuonna 2017, mikä lopetti sen toiminnan. Tammikuussa 2020 Nemean asiakkaiden talletusvaroista oli edelleen maksamatta yli 13 miljoonaa euroa (siirryt toiseen palveluun).

Konkurssipesä teki tutkintapyynnön epäselvyyksistä

Konserttitalon tontille asuntoja rakentanut yhtiö sekä kiinteistön omistuksia varten perustettu holdingyhtiö ajautuivat konkurssiin vuonna 2018.

Konkurssien pesänhoitaja Kirsi Eksymä ei halua kommentoida epäselvyyksiä tarkemmin, koska asiasta on käynnissä esitutkinta.

– Voin todeta vain sen, että konkurssipesä teki havainnoistaan tutkintapyynnön poliisille, Eksymä sanoo Ylelle.

Konkurssipesä on teettänyt myös erityistilintarkastuksen yhtiöissä. Erityistilintarkastus tehdään yleensä tilanteissa, joissa epäillään rikoksia tai väärinkäytöksiä.

Lahden konserttitalo sekä sen yhteyteen rakennetut asunnot on myyty uusille omistajille. Konserttitalon kiinteistön omistaneen yhtiön osti jo ennen konkurssia eli loppuvuodesta 2016 Ylen eläkesäätiö. Kauppahinta oli Ylen tietojen mukaan lähes kymmenen miljoonaa euroa.

Konkurssipesä on nostanut miljoonan euron kanteen konserttitalon omistavaa yhtiötä eli käytännössä Ylen eläkesäätiötä vastaan.

Kanne liittyy konserttitaloyhtiön aikaisempien omistajien kuten Mika Lehdon toimintaan. Kanteen nostanut konkurssipesä ei katso Ylen eläkesäätiön toiminnassa olevan moitittavaa.

Ylen eläkesäätiön toimitusjohtaja Topi Piela kertoo säätiön pitävän kannetta aiheettomana. Ylen eläkesäätiö on juridisesti itsenäinen toimija, eikä Yle omista sitä.

Ylen MOT käsitteli Nemea-pankin toimintaa ohjelmassaan marraskuussa 2017. Ohjelman voi katsoa tästä linkistä (Yle Areena).