Hyppää sisältöön

Hotelliyö vaihtui hotellipäiväksi – Otto Kanerva löysi työrauhan uudesta kokeilusta: "Duunit on parasta tehdä niin, että koira ei hauku taustalla"

Noin viikon käytössä ollut hotellien palvelu on saanut hyvän vastaanoton esimerkiksi Hämeenlinnassa.

Ravintolatoimenjohtaja Jaana Mamia on luovuttanut jo useamman kerran Hotelli Emilian huoneen päiväkäyttöön. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Liikkumis- ja tapahtumarajoitukset ovat vähentäneet matkailijoiden määrää merkittävästi eri puolilla Suomea. Tämä näkyy muun muassa hotelliyöpyjien vähenemisenä.

Hämeenlinnalaisessa Hotelli Emiliassa pohdittiin ratkaisuja hotellin pyörittämiseen poikkeusolojen aikana. Syntyi idea hotellipäivistä.

– Alun perin ehdotus tuli sosiaalisesta mediasta asiakkaiden puolelta ja päätimme kokeilla sitä, kertoo Tawastia Groupin ravintolatoimenjohtaja Jaana Mamia.

Hotellipäivän ideana on yksinkertaisesti myydä hotellihuone asiakkaan käyttöön päiväksi esimerkiksi etätöiden tekoa tai lepäämistä varten. Mamian mukaan noin viikon käytössä ollut palvelu on saanut hyvän vastaanoton.

– Yöpyjäasiakkaina on enää oikeastaan työmatkalaisia. Hotellipäivä on kuitenkin mahdollistanut sen, että edes osa henkilökunnasta voidaan pitää töissä, iloitsee Mamia.

Hämeenlinnassa ei tällä hetkellä ole tarjolla muita hotellipäiviä tarjoavia. Sen sijaan muualla Suomessa hotellipäiviin on mahdollisuus. SOK:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Outi Vitie kertoo, että päivähuoneita on ollut aina saatavilla ympäri vuoden. Ne ovat olleet kysyttyjä pienessä määrin.

– Muutamalla paikkakunnalla Suomessa sekä lähialueilla on tästä viikosta alkaen mahdollisuus varata hotellihuone myös seitsemäksi yöksi käyttöön tilapäismajoitusta varten, kertoo Vitie.

Hotelliketju Scandicin viestintäjohtaja Johanna Uimonen kertoo, että isommissa kaupungeissa on mahdollisuus vuokrata huoneita päiväkäyttöön. Kyselyitä on tullut jonkin verran.

Otto Kanerva löysi kirjoitusrauhan hotellista

Teatterialan yrittäjä ja Rauman Teatterin taiteellinen johtaja, näyttelijänä ja käsikirjoittajanakin tunnettu Otto Kanerva muistaa päivän, jolloin esiintymiskeikat loppuivat veitsellä leikaten. Se päivä oli 12. maaliskuuta.

Nyt teatterin monitoimimies tekee monen muun lailla etätyötä. Se tarkoittaa oman yrityksen asioiden hoitamista ja paljon kirjoittamista. Moni keskeneräinen kirjoitusprojekti onkin jo saatu päätökseen.

Ennen Uudenmaan rajojen sulkemista Kanerva ja näyttelijä, käsikirjoittaja, ohjaaja Mikko Kivinen kirjoittivat yhdessä näytelmää Hämeenlinnassa Vaakunassa. Hotellihuoneesta löytyi sopiva kirjoittamisrauha. Keskeneräinen näytelmä valmistui hyvissä ajoin ennen takarajaa.

"Että lapsilla ei ole pyöränrengas tyhjänä"

Nyt Vaakuna, kuten moni muukin hotelli, on sulkenut ovensa, mutta osa sinnittelee vielä. Kanerva onkin pohtinut hyödyntävänsä hotellihuonetta myös jatkossa.

Osan asioista pystyy hoitamaan kotona, vaikka muukin perhe etäilee samassa tilassa. Tietyt työt valmistuvat parhaiten omassa rauhassa. Sellaisia ovat esimerkiksi kirjoittaminen ja lukuharjoitukset.

Otto Kanerva kaipaa rauhaa kirjoittamiseen. Kuva: Tiina Kokko / Yle

– Tietyt duunit on parasta tehdä niin, että koira ei hauku taustalla tai että lapsilla ei ole pyöränrengas tyhjänä tai muuta asiaa.

– Tulee helposti väärinymmärretyksi, kun tuhahtelee siinä vieressä. Varsinkin tämmöinen mies, jolla on putkiaivot ja joka ei pysty keskittymään kuin yhteen asiaan kerralla. Minulla ainakin keskeytyy työ, kun tulee kaiken maailman välihuomioita.

Siksi Kanerva sanookin, että irrottautuminen keskittymistä vaativaan työhön vaikkapa viideksi tunniksi, on parempi vaihtoehto kuin tuhahtelu.

Silloin itselläkin on parempi omatunto.

.
.