1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työehtosopimukset

Kunta-alan palkkaratkaisu täydellisessä umpisolmussa – kiista yli 400 000 palkansaajan työehdoista uhkaa jatkua syksyyn asti

Koronakriisi on romahduttamassa kuntatalouden, mutta nostaa samalla työntekijöiden palkkapyyntöä.

työehtosopimukset
Hoitajia Tyksin lasten ja nuorten klinikan käytävällä Turussa.
Kunta-alan palkkaneuvotteluissa sovitaan hoitajien ja kymmenien muiden ammattiryhmien työehdoista. Kuvituskuva.Tiina Jutila / Yle

Kuntien työntekijöiden tulevista palkoista on riidelty viime vuodesta asti, mutta sopu ei ole näköpiirissä vieläkään. Edellinen työehtosopimus umpeutui maaliskuun lopussa.

Ratkaisu jäi saavuttamatta myös perjantaina valtakunnansovittelijan toimistolla.

Jos osapuolet eivät pian liiku poteroistaan, ratkaisu uhkaa venyä ensi syksyyn, yli akuutin koronakriisin. Silloin kuntatyöläisten palkat ja työajat kiky-tunteineen määräytyisivät vanhan työehtosopimuksen mukaan vielä useita kuukausia.

Työnantajan aiempi ehdotus yksivuotisesta sopimuksesta, jossa palkat olisivat nousseet 1,3 prosenttia, ei kelvannut palkansaajille. Nyt neuvottelujen tähtäimessä on pidempi, noin kahden vuoden sopimus.

Yli 400 000:tta palkansaajaa edustavien palkansaajajärjestöjen ja työnantajan näkemykset palkankorotusvarasta ovat kaukana toisistaan, mutta juuri tällä hetkellä tilannetta jumittaa erimielisyys koko sopimusjärjestelmästä.

Erillinen sote-sopimus jumittaa koko pöydän

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super vaativat sote-alalle oman työehtosopimuksensa lääkäreiden ja opettajien tapaan. Tähän asti hoitajien työehdot on määritelty osana kunta-alan yleistä sopimusta, KVTESiä.

– Lääkäreillä ja opettajilla on oma sopimus ja niistä huomaa hyvin, miten näiden alojen työehtoja on kehitetty vuosien varrella. Tätä samaa haluamme hoitajille, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.

Kuntatyöantaja on valmis neuvottelemaan erillisestä sote-sopimuksesta, mutta ehdottaa asian monimutkaisuuden vuoksi pitkää siirtymäaikaa, joka ei ainakaan toistaiseksi hoitajaliitoille käy.

– On lähes mahdoton toteuttaa tällaisen sopimuksen voimaantulo heti, sanoo kuntatyöantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Markku Jalonen, työmarkkinajohtaja
Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.Markku Pitkänen / Yle

Tilanne on jumissa.

– Yksi sopijaosapuoli on ottanut tämän asian tähän pöytään ja on totta, että koko pöytä nyt seisoo tämän kysymyksen takia, sanoo muun muassa opettajia ja lääkäreitä edustavan neuvottelujärjestöJukon ja opettajajärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Tosin myös Jukolla on oma vaatimuksensa sopimusjärjestelmämuutokseksi: Se haluaisi siirtää varhaiskasvatuksen opettajat opetusalan omaan työehtosopimukseen, mistä pöydän muut neuvottelijat eivät innostu.

Korona sekoitti valmiiksi tulehtuneen tilanteen

Rahariidat eivät nekään ole kadonneet minnekään.

Jo ennen koronaepidemian puhkeamista kunta-alan neuvottelut tiedettiin työmarkkinakierroksen vaikeimmiksi.

Hoitajat ovat vaatineet 1,8 prosentin vuosikorotusta yli yleisen linjan kymmeneksi vuodeksi. Työnantaja on toistuvasti viitannut tyhjiin taskuihinsa.

Myös Jukolla sekä julkisten ja hyvinvointialojen suurliitolla JHL:llä on omat vaatimuksensa erillisistä palkkaohjelmista, jolla kuntatyöntekijöiden palkkoja nostettaisiin muita aloja enemmän.

Hoitajajärjestöt ovat neuvottelupöydän taustakeskusteluissa vaatineet lisäksi erillistä, määräaikaista korona-lisää, joka sai työnantajan syyttämään hoitajia kymmenen prosentin palkankorotusvaatimuksesta ja keskeyttämään neuvottelut maaliskuussa.

Millariikka Rytkönen Porvoossa
Hoitajajärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.Yle/Pekka Tynell

Muut palkansaajajärjestöt kuntapöydässä katsovat, ettei mahdollinen poikkeusaikojen lisä voi rajoittua vain hoitajille, koska koronaa vastaa taistelee eturintamassa koko kuntakenttä.

Koronan aiheuttama talouskriisi iskee voimalla valmiiksi vaikeuksissa olleisiin kuntiin. Niinpä kuntatyönantajien Markku Jalonen ei pidä mitään lisäkorotuksia mahdollisina.

Yleisen linjan mukainen 3,3 prosenttia kahdessa vuodessa tekisi sekin Jalosen mukaan erittäin tiukkaa.

– Taloustilanne on heikentynyt voimakkaasti ihan muutaman kuukauden aikana ja heikkenee edelleen. Meillä ei ole valitettavasti varaa minkäänlaisiin ylimääräisiin palkankorotuksiin.

Kaikki osapuolet odottavat hallitukselta tuntuvaa rahoituspakettia kunnille ensi viikon kehysriihestä. Samalla ne muistavat todeta, ettei hallitusta kaivata osapuoleksi kunta-alan neuvottelupöytään.

Ilman uutta rahaa kuntien työehdoista lienee kuitenkin mahdotonta sopia.

Sopu vasta koronakriisin jälkeen?

Mahdottomalta näyttävästä pattitilanteesta tullaan lopulta sopimuksen kanssa ulos, mutta se voi viedä aikaa.

Kuntatyönantaja vaatii nopeaa sopimista.

– Meillä on yksi vakavimpia kriisejä, mitä Suomen historiassa on ollut. Nyt pitäisi nopeasti saada työrauha aikaan myöskin kuntien ja kuntayhtymien työpaikoille, työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo.

Tehyn Millariikka Rytkönen vakuuttaa muiden tavoin pyrkivänsä nopeaa sopuun, mutta toteaa, että Suomessa ei ole käytössä pakkosovintoa.

– Työnantaja ei voi koronakriisin varjolla painostaa yhteiskunnan kannalta keskeisintä henkilöstöä nyt huonoon sopimukseen. Jos näyttää siltä, ettei kaikille osapuolille järkevää sopimusta saada aikaiseksi, niin sitten meidän ehkä täytyy odottaa tämän koronakriisin ohi. Sillä aikaa me keskitymme pitämään huolta suomalaisista, heidän terveydestään ja hyvinvoinnistaan.

Palkansaajapuoli on ilmoittanut pidättäytyvänsä toistaiseksi työtaistelutoimista koronakriisin vuoksi. Kriisin jälkeen tavanomaiset työehtokiistan painostuskeinot, kuten lakot ja ylityökiellot, olisivat jälleen käytössä.

Olli Luukkainen
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon ja opettajajärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.Mikko Koski / Yle

Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen ei haluaisi odottaa koronan päättymistä. Hän vaatii jäsenilleen vähintään yleisen linjan mukaista palkkaratkaisua ja kiky-tuntien poistamista.

– Jos emme nyt pysty tekemään kevään aikana tai mieluusti ihan lähiviikkoina ratkaisua, niin kiky-tunnit pysyvät päällä tietysti koko kuntakentässä. Se ei ole ainakaan meidän toiveiden mukaista.

Lue myös:

Kirkon työehto-osapuolet pyytävät sovittelijaa apuun – myös kunta-alan sovittelua on jatkettu tänään

Kunta-alalle ei löytynyt sopua – yli 400 000 palkansaajaa koskevat sopimukset siirtyvät huomenna sovittelijan pöydälle

Kätilö käy taistoon äijävaltaisten ammattiliittojen valta-asemaa vastaan – "Kun hoidin synnytyksiä kolmivuorotyössä, kukaan ei kysynyt, kuka lastasi hoitaa"

Koronavirus tuhoaa kuntataloutta – valtio ja kunnat neuvottelevat miljardiluokan tukipaketista

Lue seuraavaksi