Hyppää sisältöön

Google julkaisi tietoja ihmisten liikkumisista – Suomalaiset vaihtoivat ostoskeskukset ja ravintolat puistoihin ja lenkkipolkuihin

Ihmisten kauppa- ja kahvilakäynnit ovat vähentyneet eniten Lapissa.

Googlen tietojen mukaan suomalaisten liikkuminen puistoissa ja lenkkipoluilla kasvoi maaliskuussa 48 prosentilla. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Teknologiayhtiö Google on julkaissut tietoja ihmisten liikkumisista koronavirusepidemian aikana. Yhtiö julkaisi tänään blogissaan (siirryt toiseen palveluun) yhteensä 131 maakohtaista yhteenvetoa siitä, miten ohjeet ja rajoitukset ovat vaikuttaneet ihmisten elämään.

Suomen COVID-19 yhteisöjen liikkuvuusraportin voi ladata täältä (siirryt toiseen palveluun).

Suomen tiedoista käy ilmi, että helmikuun 16. päivän ja maaliskuun 29. päivän välisenä aikana suomalaisten viettämä aika ravintoloissa, kahviloissa, ostoskeskuksissa, museoissa ja elokuvateattereissa väheni 52 prosentilla. Myös ruokakaupoissa ja apteekeissa käynnit vähenivät 21 prosentilla. Julkisen liikenteen käyttö romahti 59 prosentilla ja työmatkaliikenne neljänneksellä.

Samaan aikaan puistoissa ja rannoilla vietetty aika kasvoi 48 prosentilla.

Googlen tietojen perusteella suomalaisten liikkuminen kaupunkien ja kylien keskustoissa alkoi vähentyä noin kolme viikkoa sitten. Tuolloin maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi ja Suomen hallitus kehotti ihmisiä suosimaan etätöitä. Pohdinnassa oli yli 500 hengen tilaisuuksien kieltäminen.

Ulkoiluinnostus syttyi noin viikko tämän jälkeen.

Suurimmat muutokset liikkumisessa on tapahtunut Lapissa, missä ostos- ja ravintolareissut ovat vähentyneet 62 prosentilla ja ruokakauppa- ja apteekkikäynnit 30 prosentilla. Pohjanmaalla muutokset ovat pienimmät, mutta sielläkin liikkuminen on vähentynyt 44 prosentilla.

Googlen julkaisemat tiedot perustuvat anonymisoituun datakokonaisuuteen, jonka yhtiö on kerännyt käyttäjiltään, jotka ovat antaneet luvan paikkahistorian keräämiseen. Tämä ominaisuus on oletusarvoisesti pois päältä. Google ei julkaise yhteenvetojaan tarkempia tietoja käyttäjiensä liikkeistä.

Yhtiö toivoo, että tiedoista on apua terveysviranomaisille liikkumisrajoitusten vaikutusten seurannassa.