Hyppää sisältöön

Katso video: Näin puhdistat puhelimesi oikein – puhelimien pinnalla voivat muhia virukset ja bakteerit

Säännöllinen käsien pesu pitää puhelimen puhtaampana, mutta myös itse puhelinta kannattaa puhdistaa.

Muista puhdistaa puhelintasi!
Muista puhdistaa puhelintasi!

Puhelin pysyy puhtaampana, kun peset käsiäsi säännöllisesti, et lainaa puhelinta etkä vie sitä vessaan.

Me hipaisemme ja näpelöimme puhelinta kymmeniä, satoja tai ehkä tuhansiakin kertoja päivässä. Sen jälkeen saatamme tiedostamatta hieraista suutamme, nenäämme tai silmiämme.

Koronavirus voi tarttua näin eteenpäin myös omasta kännykästä. Jos koskettelee likaisilla käsillä puhelinta, koronavirus voi jäädä elämään laitteen pinnalle.

Puhelimen pinnalta on mitattu valtavia bakteeri- ja virusmääriä. Puhelimemme saattaa olla kymmeniä kertoja likaisempi kuin esimerkiksi wc-istuin.

Yleisohjeet puhelimen puhdistamiseksi

Alla olevat ohjeet ovat yleisluonteiset. Tärkeintä on, että noudatat aina puhelimesi valmistajan ohjeita, kun puhdistat puhelintasi.

Kytke puhelimesta virta pois. Kostuta mikroliina tai muu nukkaamaton pehmeä kangas nihkeäksi puhdistusnesteestä. Älä kaada nestettä suoraan puhelimelle.

Voit käyttää puhdistusnesteenä alan liikkeistä saatavia nesteitä tai kertakäyttöisiä liinoja, mutta nestettä voi sekoittaa itsekin. Reseptejä on monia.

Pyyhi puhelin joka puolelta, myös sivuilta ja takaa. Varo, ettei nestettä joudu mikrofoneihin, kaiuttimiin, latauspistokkeeseen ja muihin puhelimen aukkoihin.

Puhdistusainereseptejä on useita

Ylen Puoli Seitsemän -ohjelman resepti on yksinkertainen: puolet vettä ja puolet väkiviinaetikkaa.

Teleoperaattori DNA neuvoo sivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että liuoksen voi valmistaa sekoittamalla vettä ja apteekeista saatavaa isopropyylialkoholia.

Sinituotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan hyvin toimii astianpesuainekin. Sitä neuvoo myös BBC (siirryt toiseen palveluun) käyttämään.

Mikrobitti (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että haavojen desinfiointiin tarkoitettu etanolipohjainen aine sopii myös puhelimille.

Tärkeintä on, ettei nestettä joudu puhelimen aukkoihin eikä pyyhin naarmuta näyttöä. Noudata puhdistusnesteen valinnassa puhelimesi valmistajan ohjeita.

Lue lisää:

Kokeile, miten koronavirus tarttuu ovenkahvasta ja katso, miten voitat viruksen

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta tästä jutusta

Tarttuuko korona ulkoillessa? Onko virusannoksen suuruudella väliä? 8 kysymystä koronaviruksen tarttumisesta arjen tilanteissa