Etäoppilaiden kouluruoan jakaminen on aiheuttanut närää Kuopiossa – nyt uusi ohje linjaa, että oppilas voi hakea lounaan myös itse

Kuopiossa on vedetty kissanhäntää siitä, kuka koululounaspaketin saa noutaa.

Kuopio
Koulurakennus.
Koululounaspaketin voi noutaa miltä tahansa peruskoululta.Toni Pitkänen / Yle

Kuopiossa koululounaspakettien jakaminen on aiheuttanut epäselvyyttä ja närää vanhempien keskuudessa. Kaupunki antoi jälleen uudet ohjeet koululounaspakettien jakelusta. Uusien ohjeiden mukaan lounaspaketin voi hakea joko huoltaja tai oppilas.

Aluksi kotona oleville peruskoululaisille ei ollut tarjolla koululounasta lainkaan. Kun tietoon tuli, että poikkeustila jatkuu ainakin toukokuun puoliväliin asti, etäkoululaisten ruokailua ryhdyttiin pohtimaan. Hieman sen jälkeen kaupunki päätti, että kouluruokaa ryhdytään tarjoamaan kaikille etäkoulua käyville peruskoululaisille.

Tiistaina kaupungin kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että koululounas tarjotaan pakattuna kaksi kertaa viikossa. Maanantaisin voi hakea kolme ateriaa ja torstaisin kaksi ateriaa. Päätöksessä sanotaan, että ruuat voi hakea joko oppilas tai huoltaja. Ruuan jakelu alkaa keskiviikkona 8. huhtikuuta.

Torstaina kuitenkin kaupunki laittoi vanhemmille viestin, että koululounaspaketin voi hakea ainoastaan huoltaja tai aikuinen valtakirjalla. Ohje oli, että oppilas itse ei saa hakea lounaspakettia.

Kuopion perusopetuspäällikkö Taina Vainio perusteli linjausta sillä, että kyse on sekä lasten turvallisuudesta että koulutyöstä.

– Ruokaa jaetaan kello 8.30–10.30. Silloin oppilailla on menossa etäopetustunnit. Tässä on kyseessä vakuutusasiakin. Etäopetuksessa oppilas on koulun toiminnassa ja hänellä on oikeus opiskella. Kyse on myös turvallisuudesta, etteivät koululaiset lähde liikenteeseen. Kyse on turvallisuudestakin taudin leviämisen kannalta, Vainio perusteli Ylelle torstaina.

Perjantaina linjaus muuttui

Perjantaina kaupunki lähetti uuden viestin vanhemmille, jonka mukaan myös oppilas voi hakea lounaspaketin. Kuopion opetusjohtaja Leena Auvinen totesi, että linjausta on muutettu, koska vanhemmilta on tullut viestejä siitä, etteivät kaikki pysty noutamaan lounaspaketteja.

– On mahdollistettu, että lapset voivat hakea ruuan. Me tietysti kovasti toivomme, että lapset pysyvät kotona ja keskittyvät opiskeluun aamupäivällä. Olisi toivottavaa löytää toinen tapa hakea ruoka, esimerkiksi naapuruston avustuksella.

– Meidän kaiken toiminnan ajatus on, että epidemia ei leviäisi ja me yritämme suojella lapsia, Auvinen sanoo.

Ei ole täysin selvää kenen vastuulla lapsi on, jos lapsi hakee itse koululounaspaketin. Aika voidaan tulkita kouluajaksi, jolloin koulu on vastuussa lapsesta. Jos hakuaika katsotaan vapaa-ajaksi, vastuu on huoltajalla.

– Jos paketin hakumatkalla sattuu jotain, onko se koulutapaturma vai jotain muuta, Auvinen pohtii.

Auvinen ei pysty lupaamaan sitä, etteivät ohjeet muutu edelleen. Poikkeusajan vuoksi asiat voivat muuttua nopeasti.

– Aina ei ole mahdollista tehdä pitkäjänteisiä linjauksia. Toivon ymmärrystä poikkeusajalle, tässä joudutaan tekemään nopeasti uusia linjauksia.

Kaupunki selvittää ja suunnittelee parhaillaan, onko koulun, järjestöjen tai muiden toimijoiden mahdollista auttaa perheitä, jotka eivät pysty noutamaan koululounaspakettia itse.

Lounaspakettien jakaminen alkaa keskiviikkona 8. huhtikuuta. 13. huhtikuuta alkaen paketteja jaetaan maanantaisin ja torstaisin.

*Lue lisää:
*

Etäkoululaisten lounaspakettien suosio yllätti Kuopiossa, sen vuoksi jakelupisteitä lisätään

Kuopio alkaa jakaa etäopetuksessa oleville peruskoulujen oppilaille ruokapaketin kahdesti viikossa