1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan kuntajohtajat vaativat maan hallitukselta nopeita toimia taantuman torjumiseksi

Kuntajohtajat esittävät muun muassa valtionosuuksien korottamista ja työllistäviä investointeja.

kunnanjohtajat
Taajamamerkki.
Kuntajohtajat perustelevat valtionosuuksien korottamista myös sillä, että valtion vastuun kasvattaminen hyödyttää maan kaikkia asukkaita tasapuolisesti. Petteri Bülow / Yle

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan kuntajohtajat ehdottavat maan hallitukselle useita toimia, joiden avulla voitaisiin vahvistaa julkista taloutta ja torjua taantumaa.

Kummastakin maakunnasta on lähtenyt hallituksen kehysriiheen lähes samansisältöinen ehdotus, jonka pääviesti on se, että kuntajohtajat haluavat varmistaa yhteiskunnan pysyvän toimivana koronapandemian aikana ja sen jälkeen.

Kuntajohtajat esittävät muun muassa valtionosuuksien korottamista vähintään kahdella prosenttiyksiköllä.

Hallitukselta toivotaan nopeita toimia myös työttömyyden torjumiseksi.

– Työllistäviä investointeja on käynnistettävä. Välttämättömille investoinneille päiväkoteihin ja kouluihin on saatava varmuus, jotta ne voisivat käynnistyä mahdollisimman nopeasti, todetaan kuntajohtajien ehdotuksessa.

Myös tuen elinkeinoelämälle toivotaan jatkuvan.

Etelä-Pohjanmaan kuntajohtajat kiinnittävät huomiota myös maatalouden tilanteeseen ja huomauttavat, että tuottajien selviytyminen tulisi taata kriisin keskellä ja huolehtia maataloustuotannon työvoiman saanti.

Kuntajohtajat toivovat lisäksi, että kriisikunnan kriteereitä ei sovellettaisi tiukasti kolmen vuoden aikana. Etenkin alijäämän kattamisen määräajasta on joustettava.

– Valtiovarainministeriön on käytettävä harkintaoikeuttaan ja oltava pidättyvämpi arviointimenettelyn aloittamisessa, jotta voidaan huomioida koronaepidemian taloudelliset vaikutukset ja antaa yhteiskuntataloudelle tilaisuus toipua.

Lue seuraavaksi