Uudenmaan eristäminen hiljensi kesämökkinäytöt – etätöihin tottuneiden uskotaan vilkastuttavan kauppaa jo pääsiäisen jälkeen

Kesämökeistä tulee nyt viime vuotta enemmän kyselyjä, vaikka näyttöjen järjestäminen on hankalaa.

vapaa-ajan asunnot
Kesämökki
Asiantuntijan mukaan ihmiset etsivät nyt turvallista tapaa viettää vapaa-aikaa. Jouki Väinämö / Yle

Kesämökkien myyntikausi on alkamassa. Eniten mökkejä myydään heti pääsiäisen jälkeen ja vilkkainta kauppaa tehdään perinteisesti juhannuksen yli aina kesäkuun lopulle saakka.

Koronakevät on sulkenut ihmiset koteihinsa, mikä näkyy yllättäen kesämökkien vilkastuneena kysyntänä.

Sp-kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen kertoo, että ihmiset etsivät nyt turvallista tapaa viettää vapaa-aikaa. Kyselyjä on tullut niin kakkoskotia etsiviltä etätyöläisiltä kuin varttuneemmiltakin matkailuun tottuneilta ihmisiltä.

– Ajankohtainen tilanne saattaa hetkellisesti muuttaa ihmisten käyttäytymistä. Silloin mietitään, uskalletaanko lähteä heti mihinkään, vaikka rajoja aukaistaisiinkin. Että mitä jos tuleekin koronan toinen tai kolmas aalto, Rantanen sanoo.

Osuuspankin asuntorahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie kertoo, että kiinnostus kesämökkejä kohtaan ei ole vielä heillä näkynyt näyttöjen määrissä.

Eniten tilanteeseen vaikuttaa Uudenmaan rajojen sulkeminen. Christie arvioi, että mikäli Uudenmaan eristys jatkuu pääsiäisen jälkeenkin, on sillä iso vaikutus tulevan kesän mökkikauppaan.

– Mökkien ostajat tulevat pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulta ja nyt he eivät pääse kohteisiin paikan päälle. Kohde ja sen ympäristö halutaan nähdä ennen ostopäätöstä, Christie sanoo.

Kevään kulkurajoitukset saattavat myös pidentää mökkien myyntisesonkia tänä vuonna tavanomaista pidemmälle. Hiljaista kevättä saattaakin seurata vilkas loppukesä.

– Jos ihmiset pääsevät liikkumaan vapaasti vasta heinä-elokuussa, voi olla, että kysyntää riittää hyvin siihenkin ajankohtaan, Rantanen sanoo.

Vuokraamisen odotetaan yleistyvän

Suomessa on tehty viime vuosina noin 4 000 kesämökkikauppaa vuosittain. Viime vuosi oli edeltäjäänsä hieman vilkkaampi, vaikka mökkien keskihinnat ovatkin tulleet alaspäin.

Sp-kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ei usko, että koronakevään vaikea taloustilanne näkyisi kovinkaan paljoa mökkien myynnissä.

Niitä myydään jatkossa yhä enemmän niille, joiden talous on jo vahvalla pohjalla.

– Kesämökki ostetaan yleensä siinä vaiheessa, kun omaa varallisuutta on niin paljon, että sitä voidaan käyttää omaan vapaa-aikaan, Rantanen sanoo.

Täysin irrallaan lainojen myöntäminen ja kesämökkien myynti eivät toisistaan kuitenkaan ole. Esimerkiksi lomautukset, yt-neuvottelut ja yritysten taloudelliset vaikeudet ovat jo näkyneet pankkipalveluissa.

Osuuspankin tarjoamille lainanhoitojoustoille on ollut tänä keväänä iso kysyntä, kertoo asuntorahoituksesta vastaava johtaja Kaisu Christie.

– Jos on taloudellinen mahdollisuus ostaa mökki, ihmiset ostavat sen puhtaan luonnon ja oman rauhan vuoksi. Toisilla taloudellinen tilanne voi olla se, että haaveita joudutaan lykkämään, sanoo Christie.

Jos haaveita joutuukin lykkäämään, uskovat asiantuntijat, että kiinnostus mökkien vuokraamiseen on kasvussa. Siitäkin odotetaan ensi merkkejä jo tänä kesänä.

Laituri järvellä
Mökkikauppaa saatetaan tehdä tänä vuonna vielä loppukesästäkin.Tanja Heino / Yle

Aiheesta on mahdollista keskustella 8.4.2020 klo 23 saakka.

Lue myös:

Koronapandemia havainnollisti karusti, etteivät julkiset palvelut huomioi mökkiläisiä – lääkärit, teiden kunnostus ja dataverkot mitoitetaan harhaanjohtavien tilastojen avulla

Moni haluaa päästä mökistään eroon, mutta nuoremmat eivät enää osta: Rantamökkien hinnat pudonneet jopa 50 000 euroa – katso listasta alueesi hintamuutokset

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus