1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. festivaalit

Pohjalaiset kesätapahtumat odottavat päätöksiä poikkeustilan jatkosta – "Mitä lähemmäksi tapahtumaa mennään, sitä kalliimmaksi peruminen tulee"

Monen tapahtuman ennakkolipunmyynti on lähes pysähtynyt.

festivaalit
Fani Pyhimyksen Provinssin keikalla
Pohjalaisista kesätapahtumista on peruttu vasta harva. Useimmat odottavat, tuleeko hallitukselta linjauksia kesätapahtumien järjestämisestä.Juuli Aschan / YleX

Kesätapahtumien järjestäjillä on kohta viimeinen hetki päättää, toteutetaanko tapahtuma vai ei. Järjestäjät toivoisivatkin valtiovallalta linjauksia kesästä, etteivät taloudelliset menetykset kasva liiaksi.

Tapahtumien markkinointiin on jo satsattu ja joissakin tapauksissa esiintyjillekin maksettu.

– Mitä lähemmäksi tapahtumaa mennään, sitä kalliimmaksi peruminen tulee, toteaa Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen.

Kaustisen Kansanmusiikkijuhlien valmistelua jatketaan, mutta suunnitelmia on tehty myös mahdollisten muutosten varalle.

– Festivaalijärjestelyt jatkuvat toistaiseksi rauhallisin mielin, sanoo festivaalien järjestelyistä vastaavan Pro Kaustisen hallituksen puheenjohtaja Ira Korkala.

Viime vuonna yli 46 000 kävijää vetäneen festivaalin ennakkolipunmyynti on lähes pysähtynyt, mutta tilanne on sama miltei kaikissa suurissa kesätapahtumissa tällä hetkellä.

Kaustisen festivaaliviikko alkaa heinäkuun puolivälissä.

Provinssi ei laita perumiselle takarajaa

Seinäjoen Provinssin suuruiseen tapahtumaan ehtii upota rahaa jo hyvissä ajoin ennen kesää: esimerkiksi tuotannon eri osa-alueisiin, tapahtuma-alueen rakenteisiin, työvoimaan ja esiintyjiin.

– Toivotaan, että tieto uusista viranomaismääräyksistä saadaan nopeasti, Rumpunen sanoo.

Tapahtuman suunnittelu jatkuu vielä normaalisti, eikä päätökselle Provinssin mahdollisesta perumisesta ole asetettu takarajaa. Festivaali veti viime vuonna Törnävänsaareen 73 000 kävijää.

Myös Kauhajoella juhannuksena pidettävän Nummirockin valmistelut jatkuvat. Kauhajoella aiotaan kuitenkin tehdä päätöksiä jo huhtikuun aikana.

– Haluamme tehdä päätöksen mahdollisimman pian. Koko ajan valuu rahaa hukkaan, jos tapahtuma lopulta perutaan, kertoo Nummirockin tuotannosta vastaava Tero Viertola.

Viertolan mukaan Nummirockin peruminen tarkoittaisi järjestäjille kymmenien tuhansien eurojen tappioita. Asiaa helpottaa se, ettei tapahtumalla ole vakituisia työntekijöitä, sillä Nummirock pystytetään pitkälti talkoovoimin.

– Tietämättömyys tulevasta tekee tästä aika raastavaa. Jotakin päätöksiä kaivattaisiin.

Esiintyjistä kukaan ei ole toistaiseksi perunut tulemistaan Nummirockiin tai Provinssiin. Joillekin esiintyjille maksetaan palkkio etukäteen joko kokonaan tai osittain.

– Uskon, että jotakin niistä rahoista on mahdollista saada takaisin, jos tapahtuma perutaan. Asiasta ei ole vielä neuvoteltu, kaikki ovat vielä odotuskannalla. Mutta jos yhtyeellä on esimerkiksi lentoliput ostettuna, niin sille ei sitten mahda mitään, Viertola sanoo.

Kokkolassa kesäkuun lopulla järjestettävän musiikkifestivaali Mustakarin Memoriesin jatkosta tehdään päätös toukokuun alussa, sanoo järjestäjä Jaki Silvennoinen.

– Markkinointiin on palanut rahaa. On ehditty harkitsemaan jo perumista ja siirtämistäkin. Nyt kuitenkin tarkkaillaan, jatketaan valmisteluja ja mennään päivä kerrallaan.

Kolme kirjettä Laestadiukselle -oopperan nuottikuvaa.
Kolme kirjettä Laestadiukselle -oopperan kantaesitys nähtiin Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla 2017.Ilkka Klemola / Yle

Osa tapahtumista jo peruttu tai siirretty

Valmistelut jatkuvat vielä myös Korsholman Musiikkijuhlilla, jotka on tarkoitus pitää heinä-elokuun vaihteessa ja Herättäjäjuhlilla, jotka on suunniteltu täksi kesäksi Kauhavalle.

– Joudumme päättämään konserttien järjestämisestä toukokuussa. Jos tapahtuma lykkääntyy, niin ehkä voisimme järjestää sen samalla ohjelmalla ensi vuonna, kertoo Korsholman Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Monica Johnson.

Heinä-elokuun vaihteessa pidettävillä Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlilla valmistelutyö jatkuu toistaiseksi ja lipunmyynti on sujunut edellisvuosien tahtiin.

– Perumisen taloudelliset vaikutukset riippuvat siitä, milloin perutaan. Jos se tapahtuu ajoissa eli esimerkiksi huhti-toukokuussa, niin saamme loivennettu vaikutuksia, pohtii juhlien toiminnanjohtaja Aino Häli.

Osa pohjalaistapahtumista on jo ratkaisunsa tehnyt. Ilmajoen musiikkijuhlat peruttiin tältä kesältä ja Kauhavan Airshow siirrettiin kesäkuulta elokuun lopulle.

Kesäfestareiden siirtäminen olisi järjestäjien mukaan hankalaa. Nummirockin Viertola kuitenkin väläyttää, että toisen tapahtuman järjestäminen kesän loppupuolelle saattaisi olla mahdollista.

Hallituksen linjaus isojen yleisötapahtumien kieltämiseksi on voimassa toukokuun puoliväliin.

Katso täältä Ylen uutiset koronavirustilanteesta ja sen vaikutuksista Suomeen ja maailmalle.

Lue seuraavaksi