1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle

Ylen uusi Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka: Odotan eri tavalla ajattelevien ihmisten kohtaamista

Tikka aloittaa kirjeenvaihtajakautensa Washingtonissa syyskuussa.

Iida Tikka Kuva: C.C. Gong

Toimittaja Iida Tikka aloittaa syyskuussa Ylen uutena Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajana. Tikka opiskelee parhaillaan Washingtonissa, Georgetownin yliopistossa, turvallisuuspolitiikan maisteriohjelmassa ja valmistuu toukokuun lopussa.

– Washingtonissa enteillään jo, että koronapandemia on vuoden 2001 terrori-iskuihin verrattava shokki, joka muuttaa maata perusteellisesti. Tämä kevät on tuonut uhan ihon alle, Tikka kertoo.

Yhdysvalloissa järjestetään loppuvuodesta myös presidentinvaalit. Tikka arvioi, että vaalit ovat erittäin kiinnostava hetki Yhdysvaltain tulevaisuuden kannalta ja myös hyvä tapa käynnistää kirjeenvaihtajakausi.

– Odotan pitkiä päiviä, yllätyksiä ja uusia näkökulmia. Ennen kaikkea odotan sellaisten ihmisten kohtaamista, jotka ajattelevat eri tavalla kuin minä.

Tikka haluaa kirjeenvaihtajakaudellaan poimia esiin kehityskulkuja, jotka alkavat Yhdysvalloista, mutta muuttavat koko maailmaa. Hän uskoo, että talous ja eriarvoistuminen tulevat painottumaan lähivuosina.

– Yhdysvallat on hyvin monimuotoinen yhteiskunta. Polarisaatio repii maata, ja haluan selvittää, miten amerikkalaiset suhtautuvat toisiinsa, erityisesti vaalien alla.

Tikka on jo työskennellyt Ylessä

Tikalla on aiempaa kokemusta kirjeenvaihtajan työstä. Vuosina 2015-2017 hän oli MTV3:n ja STT:n kirjeenvaihtajana Venäjällä Moskovassa.

– Kun työskentelin Moskovassa, Venäjä muovasi voimalla itselleen uutta asemaa kansainvälisessä järjestelmässä. Nyt Yhdysvallat haparoi oman asemansa kanssa.

Tikka arvioi, että lähivuodet näyttävät, kuinka voimakkaasti Yhdysvallat kääntyy sisäänpäin, ja mitä se tarkoittaa maailmanpolitiikalle.

Tikka on aiemmin työskennellyt Ylessä ulkomaantoimittajana. Hän teki ulkomaanuutisia ja veti Mistä maailma puhuu -podcastia.

Voit alla lukea ja kuunnella Tikan aiempia juttuja.

Analyysi vuodelta 2018: Putin sulatti Trumpin sydämen parissa tunnissa ja sai haluamansa – Trumpin rooliksi jäi haukkua Venäjä-tutkintaa.

Podcast, toukokuu 2018: Mika Hentunen ja jenkkinuorten vallankumous. Toimittaja Iida Tikka. (siirryt toiseen palveluun)

Kesäksi Tikka palaa Suomeen. Hän toivoo ehtivänsä nauttia Suomen suvesta, vaikka pandemia voi sotkea suunnitelmia.

– Aion syödä ruisleipää, uida meressä ja pelata pesäpalloa. Toivottavasti pääsen myös käymään kaverin kesähäissä, jos pandemia helpottaa.

Ylen nykyisistä Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajista Paula Vilén lopettaa kesällä kautensa ja palaa Suomeen. Mika Hentunen jatkaa toisena Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajana tämän vuoden loppuun. Ylellä on kaikkiaan seitsemän kirjeenvaihtajaa ja toistakymmentä toimittajaa eri puolilla maailmaa.