Hyppää sisältöön

Terrafame aikoo maksaa murto-osan vesistöjen pilaantumisesta määrätyistä korvauksista ja valittaa lopuista oikeuteen

Terrafame määrättiin maksamaan lähes puoli miljoonaa euroa rantatiloille, vesialueiden omistajille ja kalastajille.

Terrafame aikoo maksaa korvauksia kaivoksen lähialueen rantakiinteistöille ja vesialueiden omistajille. Arkistokuva. Kuva: Pasi Peiponen / Yle

Sotkamossa toimiva monimetalliyhtiö Terrafame haluaa maksaa vain murto-osan vesistöjen pilaantumisesta määrätyistä korvauksista. Yhtiön mukaan vuosina 2013–2018 syntyneistä haitoista maksetaan korvauksia Oulujoen vesistössä Tuhkajokeen ja Vuoksen vesistössä Kivijokeen saakka, mutta ei niin laajalle alueelle kuin Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määräsi maaliskuussa.

– Korvaukset maksetaan sille alueelle, jonne on Terrafamen näkemyksen mukaan koitunut korvattavaa haittaa, perustelee yhtiön kestävän kehityksen johtaja Veli-Matti Hilla.

Hillan mukaan kyse ei ole rahasta tai periaatteesta, vaan yhtiön yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa ympäristötarkkailun tulosten perusteella tekemä arvio on, ettei korvattavaa haittaa ole syntynyt Jormasjärven ja Laakajärven alueelle.

– Terrafamen lähtökohtana on, että korvaukset maksetaan toteutuneista ja mitattavissa olevista virkistyskäyttöhaitoista.

Puolen miljoonan korvaussumma kuihtumassa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määräsi Terrafamen maksamaan korvauksia kaivoksen ympäristölupien mukaisten jätevesipäästöjen aiheuttamista vahingoista korkoineen noin 495 000 euroa. Haitoista on avin päätöksen mukaan kärsinyt 271 rantatilaa, vesialueiden omistajia sekä kolme kalastajaa. Terrafamen näkemys on huomattavasti tätä pienempi.

– Haitankärsijöitä on alle kymmenen ja korvaussumma on alle 10 prosenttia kokonaissummasta, Hilla toteaa.

Terrafame pyrkii maksamaan korvaukset esittämälleen lähialueelle mahdollisimman pian. Muilta osin avin päätöksestä aiotaan valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen, koska yhtiö pitää vaikutusalueen laajentamista perusteettomana.

– Lähialueen osalta pyrimme maksamaan korvaukset 15. huhtikuuta mennessä. Valitus koskee korvausalueen laajentamista Jormasjärvelle ja Laakajärvelle, Hilla sanoo.

Kaikki asianosaiset voivat valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuden päätöksistä peritään oikeudenkäyntimaksu, joka on 260 euroa (siirryt toiseen palveluun). Maksua ei peritä silloin, kun hallinto-oikeus muuttaa päätöksen valittajan eduksi.

Hallinto-oikeudessa valituksen keskimääräinen käsittelyaika on 1,5–2 vuoden välillä. Vaasan hallinto-oikeudesta kerrotaan, että Terrafamen valituksen pohjalta oikeus kuulee kaikkia asianomaisia, joille on määrätty korvauksia.

Oikeuden päätöksen jälkeen valituslupaa voi hakea vielä korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Jos lupa saadaan, myös siellä tutkitaan asiaa.

Voit keskustella aiheesta 7.4. kello 23:een saakka!

Lue lisää:

Muokattu 6.4.2020 klo 15:30: Lisätty tieto Vaasan hallinto-oikeuden käsittelyajoista ja asianomistajien kuulemisesta.