Ylivieskalaisyritys vastaa huutavaan pulaan: Terveydenhuollon tarpeisiin valmistuu nyt tuhat kasvomaskia päivässä

Serina muutti tuotantoaan pika-aikataululla. Jo lomautetut ompelijat pääsivät samalla takaisin töihin.

koronavirus
Suojaimia pakataan tehtaalla.
Ylivieskalaisyritys valmistaa nyt tuhat kasvomaskia päivässä. Määrä aiotaan tuplata. Päivi Seeskorpi / Yle

Ylivieskalaisyritys Serina on alkanut valmistaa kasvomaskeja ja -visiirejä terveydenhuolloin tarpeisiin. Samalla se onnistui muuttamaan koronaepidemian tuoman hiljaiselon tilausvyöryksi, ja jo lomautetut ompelijat pääsivät palaamaan työhönsä.

Nyt yrityksessä ommellaan jopa tuhat kasvomaskia päivässä. Visiirejä syntyy noin sata. Suojavarusteista on huutava pula, joten maskeja ei edes ehditä vamistaa siihen tahtiin kuin niitä kysytään.

Serinan toimitusjohtaja Helena Vähäkangas kertoo, että kasvomaskien ja -visiirien tuotanto saatiin pystyyn kahdessa viikossa.

Toistaiseksi kaikki tuotteet menevät peruspalvelukuntayhtymä Kallion käyttöön: suojamaskeja tarvitsevat erityisesti kotihoidon ja perhetyön henkilöstö. Kallio vastaa hyvinvointi- ja terveyspalveluista Alavieskan ja Sievin kunnissa sekä Nivalan ja Ylivieskan kaupungeissa.

Serina kehittää tuotantoaan ja laitteitaan jatkuvasti. Tavoitteena on, että yrityksessä pystyttäisiin vastaamaan kovaan kysyntään ja valmistamaan jopa 2000 kasvomaskia päivässä.

Yritys ei aloittanut kasvomaskien valmistusta ihan tyhjästä. Serinan normaalituotantoon kuuluvat ommeltavat terapia- ja hyvinvointituotteet, ja yritys on tunnettu muun muassa painopeitoistaan. Lisäksi yrityksellä on hyvät yhteydet maskeissa käytettävien suodatinmateriaalien toimittajiin.

– Kun tilaukset koronaepidemian alettua tyrehtyivät lähes kokonaan, jouduin lomauttamaan työntekijöitä. Sitten nousi idea, että olisiko meillä mahdollisuus auttaa tätä (terveydenhuollon) tilannetta ja samalla pitää yritys tolpillaan, Vähäkangas kertoo.

Yritys sai tuotteiden valmistamiseen asiantuntija-apua Kallion terveydenhuollon ammattilaisilta. Samalla varmistettiin suojavarusteiden toimivuus.

Vähäkangas on tyytyväinen, että hän on saanut otettua entiset työntekijät nopeasti takaisin töihin. Lomautus oli yrittäjälle kova paikka.

– Meillä on pieni työyhteisö ja olemme tiiviisti yhdessä. Lomauttaminen oli ihan kamalaa, se oli kuin olisi sanonut ystävälle, että sinun ei tarvitse tulla vähään aikaan. Onneksi työntekijät ymmärsivät tilanteen.

Vähäkangas ei vielä tiedä, kuinka kauan yritys valmistaa kasvomaskeja ja -visiirejä. Hänen mukaansa tuotantoon tarvitaan tukea. Ellei sitä tule, yritys palaa tulevien kuukausien aikana takaisin normaalituotteiden valmistamiseen.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Pohjois-Pohjanmaalta

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus