Hyppää sisältöön

Kirkon työehto-osapuolet pyytävät sovittelijaa apuun – myös kunta-alan sovittelua on jatkettu tänään

Sovittelutapaamiset järjestetään poikkeuksellisesti osin etäyhteyden avulla.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hetkellinen hiljaisuus valtakunnansovittelijan toimistolla näyttää toistaiseksi olevan ohi.

Kunta-alan työehtoriidan sovittelua jatketaan tänään toista päivää, ja nyt myös kirkon sopimusosapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun.

– (Neuvottelutapaamisessa tänään) arvioitiin etenemismahdollisuutta. Arviossa päädyttiin siihen, että valtakunnansovittelija voisi edesauttaa sopimusratkaisun syntymistä, Kirkon työmarkkinalaitos tiedotti tänään.

Korkeakoulutettuja neuvotteluissa edustava akavalaisten liittojen JUKO pitää valitettavana, ettei sopuun ole vieläkään päästy.

– Alustavat tunnustelut alkoivat jo viime vuoden puolella ja neuvotteluja on käyty tammikuusta lähtien. Lähemmäs ratkaisua ei kuitenkaan ole päästy, pikemmin päinvastoin, JUKOn kirkon neuvottelukunnan puheenjohtaja Jussi Junni arvioi järjestön tiedotteessa.

Yksi kirkon virka- ja työehtosopimuksen sopimusosapuolista on Kirkon alan unioni, jonka muodostavat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty. Jyty vetoaa kirkon päättäjiin, ettei henkilöstöä lomautettaisi koronavirustilanteen keskellä.

– Tilanne haastaa seurakuntia, jonka työntekijät joutuvat venymään hankalassa tilanteessa. Normaalimittainen sopimuskausi toisi kuitenkin seurakuntien työntekijöille tarvittavaa vakautta ja työrauhaa, Jytyn neuvottelija Anne Sarvi sanoo.

Kirkon sopimuksen piirissä on hieman yli 20 000 palkansaajaa. Sopimuksen voimassaolo päättyi maaliskuun lopulla, mikä tarkoittaa, että alalla ollaan nyt sopimuksettomassa tilassa.

Vanhaa sopimusta noudatetaan kuitenkin toistaiseksi niin kutsutun jälkivaikutuksen perusteella.

Kunta-alan sovittelu jatkuu ensi tiistaina

Koronavirustilanne tuo omat rajoituksensa myös sovittelutapaamisiin. Toiset osallistuvat sovitteluun etänä ja toiset paikan päällä.

Tällä tavoin on käyty kunta-alan sovitteluja keskiviikosta alkaen. Kunta-alan sopimusosapuolet ilmoittivat tiistaina, etteivät ne pääse sopuun omin avuin. Ensimmäinen sovittelutapaaminen järjestettiin keskiviikkona ja toinen tänään perjantaina.

– Ensimmäinen etäyhteydellä toteutettu tapaaminen valtakunnansovittelijan toimistolla. Turvaväli Bulevardille 55 kilometriä, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen twiittasi ensimmäisen tapaamisen jälkeen.

Sovittelua jatketaan ensi viikon tiistaina.

Sovittelutapaamisissa on esillä palkkaratkaisun lisäksi sopimusrakenne. Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer irtisanoivat aiemmin omalta osaltaan kunta-alan yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) ja vaativat hoitoalalle omaa sopimusta. Esimerkiksi lääkäreillä ja opettajilla on omat sopimuksensa.

Hoitajien vaatimus sopimusrakenteen uudistamisesta on myös närästänyt osaa palkansaajista. Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki arvioi Ylelle tammikuussa, ettei KVTESin ”pilkkomiseen” ole aihetta.

– Jos ruvetaan pilkkomaan KV-sopimusta osiin, niin seuraavaksi me alamme vaatia sieltä irti vaikkapa nuoriso-ohjaajia. Jotta sopimus pysyy kasassa, niin on hyvä, että olemme siellä yhdessä, hän sanoi.

Kunta-alan neuvottelut koskevat yli 400 000 palkansaajaa aina opettajista laitoshuoltajiin ja hoitajista kirjastotyöntekijöihin.

Juttuun on päivitetty klo 15.13 tieto sovittelun jatkumisesta tiistaina 7. huhtikuuta.

Lue myös:

.
.