Pekka Kuusisto sairasti koronan ja Karita Mattila juo Turussa eristyksissä vodkaa – muusikkotähdet kertoivat Ylelle kuulumisia, rehellisyys hätkähdytti

Yle Klassisen juttusarja on tuonut lukijoille lohtua ja ollut taiteilijoille terapeuttista.

Koronaviruksen aiheuttama tilanne on Karita Mattilaan vaikuttanut muun muassa niin, että hän on lopettanut paniikki-sanan käytön. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Moni tunnettu suomalainen klassisen musiikin tähti kertoo Yle Klassisen juttusarjassa avoimesti elämästä koronakeväänä. Toimitus tavoitti parin viikon aikana eturivin taiteilijoita viulisti Pekka Kuusistosta oopperatähti Karita Mattilaan.

Rehelliset vastaukset yllättivät juttusarjan tekijät, toimittajat Tiina-Maija Lehtosen ja Laila Kankaan.

Pekka Kuusisto ylitti iltapäivälehtien uutiskynnyksen kertomalla sairastavansa koronaviruksen aiheuttamaa tautia.

– Oireeni ovat siedettävissä rajoissa. Hieman alentuneesta energiatasosta sekä epämääräisestä maailmantuskasta huolimatta vietän melko tavallista, iloista, juhlistamisenkin arvoista arkea, Kuusisto vastaa.

Myöhemmin Kuusisto kertoi julkisessa Facebook-päivityksessään, että hänen olonsa on jo oikein mainio.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastanut Pekka Kuusisto lähettää Yle Klassisen lukijoille terveisiä: "Uskokaa asiantuntijoita, ja pysykää kotona." Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

"Kun kaikki lähtee alta, se ei ole pelkästään rahakysymys"

Pandemian ominaisuuksia ovat arjen mullistavat vaikutukset asemasta riippumatta. Maailmantähti, oopperalaulaja Camilla Nylund kertoo, että muutos on ollut raju.

– Tilanne on pysäyttänyt elämäni totaalisesti. Ensimmäisen viikon itkin melkein joka ilta, hän sanoo.

Säveltäjä Kaija Saariahon perhe on nyt jakautunut Suomeen ja Ranskaan.

– Tulen olemaan pitempään erossa miehestäni kuin koskaan aiemmin.

Lukijapalautteen perusteella tähtien rehelliset kertomukset antavat lohtua. Lähes kaikilla menee nyt tavalla tai toisella vähän huonosti.

– Kun elää tähteydestä ja kaikki lähtee alta, se ei ole pelkästään rahakysymys, vaan horjuttaa koko persoonaa. Olenko lakannut olemasta kiinnostava, toimittaja Laila Kangas analysoi taiteilijoiden tuntemuksia.

– Kyllä tästä vielä tulee. täytyy olla positiivinen, Camilla Nylund lähettää terveisiä useiden huutomerkkien kera. Kuva: Stefan Bremer

– Vähemmän tunnetut freelancermuusikot ovat varmasti taloudellisesti suuremmassa pulassa kuin nyt haastatellut, mutta esimerkiksi oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano kirjoittaa, että kun yhtäkkiä ei pystykään omalla ammatilla elättämään itseään, niin hätä on suuri.

Karita Mattila urheilee, harjoittelee ja juo vodkaa enemmän kuin yleensä

Jos taiteilijoiden arkikuvaukset ovat lohduttavia lukijoille, asioiden purkaminen on terapeuttista itse taiteilijoille.

Niin sanoo muun muassa Twitterissä oopperalaulaja Karita Mattila, joka vastasi Yle Klassisen kysymyksiin reilu viikko sitten.

Turussa korona-arkea viettävä Mattila on ollut lähiaikoina taajaan esillä mediassa. Yksi aihe oli käsin kirjoitettu lappu kerrostalon rappukäytävän ilmoitustaululla. Naapureille on luvassa iltapäivisin korkean profiilin musisointia.

Yle Klassisen jutussa Mattila kertoo, ettei hän päässyt palaamaan kotiin Yhdysvaltoihin, vaan laulaja joutui suuntaamaan Lontoon työkeikalta Suomeen.

– Onneksi Finnair toi kansalaisia tänne. Ja oli paikka, johon tulla, Mattila toteaa.

Myös Twitter-persoonana tunnettu Mattila kertoo päivien kuluvan kuntoillen ja ystävien kanssa puhelimessa rupatellen.

– Iltaisin saunon. Juon vodkamartineja. Rupesin vähän kokkaamaan eilen.

Diiva on löytänyt koronapandemian aikana itsestään uusia puolia.

– Juon enemmän vodkaa kuin yleensä. Sallin sen itselleni, nyt. Tasoitan, vähennän, lopettelen, kun sen aika tulee. Nyt päästän sisäisen renttuni laitumelle kirmaamaan. Joksikin aikaa. Luvalla. Hahah, Mattila kirjoittaa.

– Olen lopettanut paniikki-sanan käytön.

Yhteensä Yle Klassisen juttusarjaan osallistui kaksikymmentä suomalaistaiteilijaa. Kaikki Taiteilija koronakeväänä 2020 -juttusarjan osat löydät Yle Klassisen sivuilta.