Työskentelyä vuoroissa vai pidennetty talkooaika? Taloyhtiöt joutuvat käyttämään luovuuttaan, kun perinteisiä kevättalkoita ei voida järjestää

Taloyhtiöiden kevättalkoiden järjestämisestä ei ole virallista ohjeistusta. Isännöinti- ja Kiinteistöliitto suosittelevat noudattamaan Valtioneuvoston rajoituksia ja välttämään yli kymmenen hengen kokoontumisia.

talkoot
Kevättalkoisiin ei päästä ihan vielä yllätyslumen vuoksi.
Kevättalkoisiin ei päästä ihan vielä yllätyslumen vuoksi.Anu Heikkinen / Yle

Pienessä helsinkiläisessä rivitaloyhtiössä kevättalkoot ovat perinteisesti olleet yksi kevään kohokohdista. Pihaa on laitettu yhdessä kuntoon ja talkoiden päätteeksi on kokoonnuttu grillaamaan ja juomaan kahvit jonkun asukkaan pihalle.

Tänä keväänä perinteisistä talkoista luovuttiin yksissä tuumin. Kenenkään turvallisuutta ei haluta vaarantaa talkoiden takia. Taloyhtiön hallituksen jäsenen Kirsi Vilénin mukaan kaikki ottivat päätöksen hyvin vastaan.

– Meillä on asukkaissa riskiryhmäläisiä, joten päätös oli selvä.

Kiinteistö- tai Isännöintiliitolla ei ole virallisia ohjeita siitä, miten kevättalkoot pitäisi poikkeustilanteessa järjestää. Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius korostaa, että kevättalkoiden järjestämisessä on hyvä noudattaa Valtioneuvoston ohjeistusta ja välttää yli kymmenen hengen kokoontumisia

– Taloyhtiössä voidaan esimerkiksi listata tehtävät työt ja jokainen voi tehdä oman osansa silloin, kun se itselle parhaiten sopii.

Lithenius korostaa, että tavanomaista pihan käyttöä ja ulkoilua ei ole syytä rajoittaa, kunhan jokainen käyttää normaalia järkeä ja huolehtii hygieniasta.

– Karanteeniaikana kaikki ulkona tekeminen varmasti kiinnostaa. Pitää vaan huolehtia, etteivät kaikki ei ole pihalla samaan aikaan.

Kirsi Vilén
Kirsi Vilén keittää poikkeustilanteesta huolimatta talkookahvit, jotka jokainen saa juoda omalla pihallaan. Anu Heikkinen / Yle

Pihatyöt päätettiin Kirsi Vilénin taloyhtiössä hoitaa tänä vuonna niin, että tehdään vain välttämättömimmät asiat: jokainen hoitaa oman asuntonsa ympäristön puhtaaksi. Siirtolava pidetään myös yhtiön pihalla normaalia kauemmin, jotta kaikki ehtivät hoitaa puutarharoskansa sinne.

– Autamme toinen toisiamme. Lupasin haravoida yhden iäkkään leskirouvan pihan. Hänen pitää vaan malttaa pysyä sisällä sen ajan, kun olen hänen pihallaan töissä, Vilén kertoo.

Talkoissa oli tarkoitus maalata myös pyörävaraston aidat ja teetättää ulkopuolisella ikkunaremontti. Kaikki ylimääräiset työt päätettiin kuitenkin siirtää myöhempään ajankohtaan.

Vilénin taloyhtiön yhtiökokous pidettiin mahdollisimman pienellä porukalla ja sovittiin, että vanha hallitus jatkaa poikkeustilanteen yli. Syksyllä on tarkoitus pitää ylimääräinen yhtiökokous, jossa keskustellaan perusteellisemmin yhtiön asioista.

Harava ja narsisseja.
Taloyhtiössä voidaan sopia talkoovuoroista, jotta kontakteja tulisi mahdollisimman vähän. Anu Heikkinen / Yle

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnösen mukaan yhtiökokousten järjestämisestä on tullut heille liittoon paljon kysymyksiä. Kiinteistöliitto suosittaa taloyhtiöitä noudattamaan Valtioneuvoston kokoontumisrajoituksia, jollei päätöksenteko yhtiökokouksessa ole aivan välttämätöntä.

Taloyhtiöiden pitää huolehtia asukkaiden turvallisuudesta ja ohjeistaa heitä siitä, miten esimerkiksi talkoot poikkeustilanteessa hoidetaan: otetaanko omat välineet mukaan vai hoitaako taloyhtiö tarvittavat desinfiointiaineet, joilla yhteiset välineet puhdistetaan.

Pynnönen arvioi, että vaikkei perinteisiä kevättalkoita voida järjestää, niin poikkeustilanteella voi olla taloyhtiöissä jopa me-henkeä parantava vaikutus.

– Vaikea nähdä, että me-henki ainakaan huonontuisi. Kaikki yrittävät nyt kuitenkin parhaansa.

Kirsi Vilén on yleensä huolehtinut kevättalkoiden tarjoilusta. Niin hän aikoo tehdä myös poikkeustilanteessa.

– Kyllä minä ajattelin piirakan leipoa. Jokainen saa juoda kahvit omalla pihallaan.