Hyppää sisältöön

Punkit verryttelevät jo leukakoukkujaan – omaa ja lemmikin ihoa pitää alkaa tutkia jo nyt, sanovat asiantuntijat

Lauhan talven ei uskota kasvattavan puutiaisten määrää tulevana kesänä.

Alle vuoden ikäinen labradorinnoutaja Kessu on säästynyt punkin puremilta. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Punkit ovat alkaneet heräillä lumettomilla Etelä-Suomen alueilla.

Turun yliopiston tutkijatohtori Jani Sormusen mukaan lauha sää on mahdollistanut puutiaisten aktiivisuuden oikeastaan läpi koko talven.

Yle uutisoi jo alkuvuodesta punkkien menestyksestä talvella. Puutiaiset tarvitsevat talvella menestyäkseen plussakeliä ja lumettoman alueen, jossa ne pääsevät liikkumaan. Usein talviaikaan puutiaiset viihtyvät asutuksia ympäröivillä heinikoilla, missä lunta on vähän ja maaperä on sulaa.

– Valtaosa puutiaisista on kuitenkin levännyt karikkeen alla tai maaperässä, Sormunen kertoo.

Punkkeja kannatta vältellä ympäri vuoden, sillä ne levittävät tauteja samalla tehokkuudella niin talvella kuin kesälläkin.

Lauha talvi ei tarkoita suoraan sitä, että punkkien määrä olisi ennätyssuuri ensi kesänä.

– Emme ole aiemmin juuri havainneet yksittäisten poikkeusääolojen vaikuttavan puutiaisten määriin seuraavana kesänä, joten emme nytkään odota poikkeuksellisen korkeita määriä, Sormunen sanoo.

Puutiaiset lähtevät talvehtimisen jälkeen liikkeelle, kun maaperän lämpötila on +4 astetta. Kuva: Acid pix

Tavallisesti puutiaiset lähtevät talvehtimisen jälkeen liikkeelle maan lämpötilan ollessa noin +4 astetta. Yleensä tämä tapahtuu Etelä-Suomessa huhti-toukokuussa.

Puutiaiset ovat riesa paitsi ihmiselle, myös lemmikeille. Lemmikkien yleisimmät puutiaisvälitteiset tartuntataudit ovat borrelioosi ja anaplasmoosi.

Kotkalainen pitkäaikainen koiraharrastaja ja eläinalan yrittäjä Mia Öhman kertoo, että on jo törmännyt lenkeilllään punkkeihin.

Monesti pitkät heinikot ja kosteikot ovat sellaisia paikkoja, joista voi näitä ikäviä ystäviä tulla lenkin päätteeksi mukaan kotiin, Öhman sanoo.

Tällä hetkellä vilkkainta punkkikannan arvioidaan olevan Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Mia Öhman on harrastanut koiria yli 20 vuotta. Hänen mukaansa punkkeja löytyy eniten koirista keväällä ja syksyllä. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Puutiaisaivokuume tarttuu herkästi koiriin, mutta vain pieni osa sairastuu vakavasti. Punkkien levittämien sairauksien oireita lemmikeillä ovat muun muassa kuume, ontuminen, huonontunut yleiskunto ja vatsavaivat.

Punkit voivat levittää puutiaisaivokuumetta myös ihmisiin.

Punkki on hyvä poistaa ripeästi iholta. Kuva: Yle

Lemmikkien kanssa ripeä reagointi on valttia punkkitartunnan suhteen. Mitä nopeammin punkin huomaa ja poistaa lemmikistä, sitä pienempi riski on lemmikin vakavalle sairastumiselle.

Espoon Eläinsairaalan eläinlääkäri Ida-Maria Kouvo korostaakin, että punkkiaikana lemmikin säännöllinen punkkitarkastus on tärkeää. Punkki tulee poistaa lemmikistä tarttumalla siihen mahdollisimman läheltä ihoa ja pyörittelemällä se irti. Tähän irrotukseen suositellaan käytettäväksi punkkipihtejä.

Kotkalainen koiranomistaja Mia Öhman kertoo, että hänen koiristaan punkkeja löytyy erityisesti tietyistä paikoista.

– Korvat, nivuset, suupielet ja silmien ympärykset ovat sellaisia paikkoja, joihin punkit tavallisesti kiinnittyvät.

Monia suojautumiskeinoja

Punkkien karkottamiseen on kehitetty erilaisia lääkevalmisteita. Eläinlääkäri suosittelee, että jokainen lemmikin omistaja tutkisi tarkkaavaisesti sopiiko tietty lääke juuri omalle lemmikille.

Eläinlääkäri ohjeistaa, että lemmikki kannattaa suojata puutiaisilta heti keväällä, jotta suoja on mahdollisimman tehokas läpi kesän.

Paikallisvaleluliuokset vaikuttavat noin neljän viikon ajan. Ne levitetään koiran tai kissan iholle. Lääkkeelliset punkkipannat vaikuttavat 6–8 kuukautta ja niitä pidetään koiran tai kissan kaulassa koko ajan.

Koiralle suun kautta annettava tabletti tappaa kerta-annoksena punkkeja joko kuukauden tai kolmen kuukauden ajan riippuen lääkkeestä.

.
.