Hallitus ei ehdi neuvotella pohjoisen rajaliikenteen rajoittamisesta vielä perjantaina

Aiemmista tiedoista poiketen hallitus ei ehdi käsitellä rajaliikenteen rajoittamista vielä perjantain aikana.

Matkustaminen ja työmatkat
Suomen ja Ruotsin valtakunnanraja
Hallitus on aiemmin kaavaillut rajoittaa länsirajan työmatkaliikennettä.Antti Ullakko / Yle

Valtioneuvoston kanslian viestinnästä kerrotaan, että rajaliikenteen rajoittamisesta Lapissa ei ehditä neuvotella vielä perjantain aikana, koska asian valmistelu on kesken.

Työmatkaliikenteen rajoittaminen on osoittautunut hankalaksi kysymykseksi, joka vaatii vielä erilaisten näkemysten yhteensovittamista.

Hallitus kertoi maanantaina, että pohjois- ja länsirajalla joudutaan rajoittamaan lähiviikkoina myös työmatkaliikennettä epidemiatilanteen takia. Tähän asti rajan on voinut ylittää työn tai esimerkiksi pakottavan perhesyyn takia.

Sisäministeriön kansliapäällikön Kirsi Pimiä kertoi perjantaina aamupäivällä, että hallitus yrittää löytää asiaan kompromissia pikaisesti.

– Hallitus hakee ratkaisua, joka ehkäisee epidemian leviämistä ja turvaa hoitokapasiteettimme, mutta ei liiaksi hankaloita pohjoisessa työssäkäyntialueen toimintaa, Pimiä sanoi.

Pimiän mukaan virkamiesten valmistelutyö oli jo aamupäivällä loppusuoralla.

Ruotsi ja Norja suhtautuneet kriittisesti

Tieto työmatkaliikenteen rajoittamisesta on vakavoittanut terveydenhoidon ammattilaiset Ruotsin puolella rajaa, sillä maan terveydenhuolto on riippuvainen Suomen puolelta töissä käyvistä hoitajista ja lääkäreistä.

Suomen hallituksen huolena taas on taudin leviäminen Ruotsista ja muista naapurimaista Suomeen, koska terveydenhoidossa kapasiteetti on niukka pohjoisessa.

Terveydenhuoltohenkilökunnan lisäksi Suomen ja Ruotsin rajan ylittää säännöllisesti esimerkiksi teollisuuden ja kaupan alan työntekijöitä. Osa heistä työskentelee huoltovarmuuden kannalta tärkeissä tehtävissä.

Pimiän mukaan keskusteluja on käyty Ruotsin ja Norjan suuntaan. Maat ovat hänen käsityksensä mukaan suhtautuneet kriittisesti siihen, että työmatkaliikennettä rajoitettaisiin.

Lähde: STT

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus