1. yle.fi
  2. Uutiset

Kouluruoan jakelu siirtyy Kokkolassa pääsiäisen yli – ruokapakettien kolminkertainen kysyntä yllätti täysin

Kouluruoan jakelu siirtyy Kokkolassa pääsiäisen yli – ruokapakettien kolminkertainen kysyntä yllätti täysin.

kouluruoka
Kouluruuan jakelua Rådmanin koululla
Ruokapakettien jako koululaisille alkoi Pietarsaaressa torstaina Rådmanin koululla.Mikaela Löv / Yle

Kouluruoan jako etäopetuksessa oleville peruskoululaisille siirtyy pääsiäisen jälkeiseen aikaan. Lounasannosten jaon piti alkaa Kokkolassa tiistaina, mutta suuri kysyntä yllätti kaupungin. Suunnitelmat joudutaan tekemään nyt uusiksi.

Myös raaka-ainetoimituksiin tarvitaan lisäaikaa. Kokkolassa oli varauduttu 400 annoksen valmistamiseen, mutta tilauksia tulikin liki 1 200. Ruokatilauksen jätti 620 perhettä.

Kaupungilla ei ole kapasiteettia niin monen annoksen pakkaamiseen ja jäähdyttämiseen. Etenkin jäähdytys nousee ongelmaksi, että ruuat voidaan turvallisesti kuljettaa ja jakaa.

– Koulukeittiöt on suunniteltu paikan päällä tapahtuvaan ruokailuun. Annospakkausten turvalliseen tuottamiseen käytettävä cook&chill –menetelmä vaatii paitsi pakkauskoneita, myös huomattavasti normaalia ruoanvalmistusta laajemmat jäähdytystilat. Valmistelimme ateriajakelua ennakkoarvioiden pohjalta enimmillään 400 oppilaalle, johon olemassa oleva pakkaus- ja jäähdytyskapasiteetti riittäisi, kertoo kaupungin puhtaus- ja ruokapalvelujen vastuualuepäällikkö Jutta Koivuniemi.

Asukaslukuun suhteutettuna kokkolalaisperheet tilasivat yli tuplasti enemmän kouluruokaa kuin hieman yli puolet pienemmässä Pietarsaaressa. Pietarsaaressa torstaina alkaneeseen ensimmäiseen jakelukertaan oli 280 tilausta, ensi viikolle tilauksia 350 päivää kohden.

– Suuri kysyntä yllätti täysin. Emme osaa sanoa, miksi Kokkolassa oli näin suuri kysyntä. Olemme tietenkin hyvin pahoillamme siitä, että alkuun ei päästä toivotussa aikataulussa. Tavoitteenamme on saada tarkemmat tiedot jakelukäytännöstä huoltajille ennen pääsiäistä, ja ateriajakelu käyntiin pääsiäisen jälkeen, sanoo ruotsinkielisten opetuspalvelujen johtaja Ronnie Djupsund.

Lue seuraavaksi