Hyppää sisältöön

Uuraisten kouluruokatuen saajilta vaaditaan selvitys tuloista – kuntalaiset nostivat someäläkän

Uurainen antaa rahallista ruokatukea koululaisten perheille tarveharkintaisesti.

Monet kunnat ovat ryhtyneet tarjoamaan kotikoulussa oleville oppilailleen ruokaa erilaisin järjestelyin. Heinolassa noin 300 lasta on hakee noutolounaan kouluilta. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Uuraisilla on syntynyt kohu kunnan tavasta jakaa ruokatukea etäopetuksessa oleville koululaisille.

Monista muista kunnista poiketen Uurainen pyytää ruokatukea hakevien lasten vanhemmilta selvitystä taloudellisesta tilanteestaan ja tuki myönnettään tarveperusteisesti. Perheet tekevät tuloselvityksen Wilmassa vapaamuotoisesti.

Kuntalaiset kritisoivat menettelyä sosiaalisessa mediassa kärkevästi. Vaikka tuloselvitysten ei tarvitse olla virallisesti dokumentoituja, perheiden taloudellisen tilanteen kysymistä pidetään keskusteluissa epätasa-arvoisena ja jopa nöyryyttävänä.

Kiivas sosiaalisen median kommentointi on Uuraisten kunnanjohtaja Juha Valkaman mukaan käynyt jo tarkoitushakuiseksi ja henkilöön meneväksi.

– Mutta saahan mielipiteitä olla, poikkeusoloissakin, Valkama sanoo.

Kunnalla ei ole velvollisuutta ruokkia etäkoululaisia

Kunnille on muodostunut hyvin erilaisia tapoja toteuttaa etäkoulua käyvien oppilaiden ruokahuolto. Mitään velvoitetta ruoan tarjoamiseen kunnilla ei ole, lukuun ottamatta lähiopetuksessa olevia koululaisia.

Osa kunnista on kuitenkin ryhtynyt valmistamaan kotikoululaisille noudettavia ruoka-annoksia, osa tarjoaa perheille elintarvikekasseja.

Uurainen myöntää ruoka-avun rahana (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun). Tuen suuruus on kolme euroa yhdeltä aterialta eli yhden oppilaan tuki olisi 15 euroa viikossa.

Uuraisten peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen kertoo, että summa haluttiin nostaa suuremmaksi kuin monissa muissa Suomen kunnissa. Siksi päädyttiin myöntämään tukea tarveharkintaisesti.

Nykänen on somekeskustelijoiden kanssa eri mieltä siitä, että menettely lisäisi epätasa-arvoa. Päin vastoin, hän uskoo tällä tavalla avun tasoittavan perheiden tuloeroja.

– Autetaan vähän isommalla summalla heitä, kenellä oikeasti on toimeentulovaikeuksia. Tarjoamme heille kaksinkertaista tai jopa kolminkertaista tukea kuin mitä muut kunnat keskimäärin, Nykänen sanoo.

Nykänen uskoo myös, että kunnan päätöksellä on Uuraisten asukkaiden enemmistön tuki, vaikka sosiaalisen median keskustelut antavatkin ymmärtää toista.

– Jos lähdetään kysymään, niin varmaankin valtaosa olisi sitä mieltä, että tämä on hyvä järjestelmä.

Ensimmäisiä tukia maksetaan ensi viikolla

Perjantaihin mennessä Uuraisten kuntaan on tullut parikymmentä hakemusta koululaisten ruoka-avusta. Peruskoululaisia on kunnassa yhteensä noin 600.

Päätöksiä siitä, mitkä perheet ovat oikeutettuja kunnan ruokarahaan, tehdään alkuviikosta. Peruspalvelujohtaja Jouko Nykänen kertoo tekevänsä päätökset itse. Viime kuun osalta tuki saadaan takautuvasti maksuun jo ensi viikon kuluessa.

– Pidämme tämän asian sivistyspuolen käsissä. Sosiaalipuoli on jo muutenkin ruuhkautunut, Nykänen sanoo.

Uuraisilla ei ole määritelty tulorajaa kouluruokatuen saamiseen, vaan päätös tehdään kokonaisharkinnan perusteella. Tukeen vaikuttavat muun muassa perheen lapsimäärä, tulotaso ja se, kuinka taloustilanne on muuttunut koronapandemian myötä.

.
.