Lomautukset lähtivät uuteen kasvuun Keski-Suomessa

Kahdessa viikossa lomautusuhan alle on joutunut lähes 9000 eri alojen työntekijä.

lomautus
Te-tjänsternas applikation i en mobil.
Työttömyys on romahduttanut monen talouden, etenkin pitkittyessään. Kuvassa työnhakupalvelu kännykässä. Petteri Sopanen / Yle

Keski-Suomessa lomautusilmoitukset lähtivät muun maan tapaan voimakkaaseen kasvuun viime viikolla.

Alkuviikosta lomautusten määrän kasvu hidastui, mutta lähti loppuviikosta uudelleen kasvuun.

Perjantain tietojen mukaan lomautusilmoituksen on antanut 173 työnantajaa. Lomautusuhka koskee Keski-Suomessa yhteensä 11 566 työntekijää. Kahdessa viikossa lomautusuhan alle on joutunut lähes 9000 eri alojen työntekijä.

Keski-Suomi ei ole maan synkimpiä alueita

Keski-Suomen osuus koko maan lomautuksista on vajaat 3 prosenttia, mutta osa Keski-Suomen lomautusilmoituksista tehdään yritysten päätoimipaikan mukaan jollakin toisella TE-toimistoalueella, vaikka varsinaiset lomautukset voivat kohdistua myös yritysten Keski-Suomessa sijaitseviin toimipaikkoihin. TE-toimiston tiedot eivät sisällä kaikkia lomautusilmoituksia, koska alle 20 henkilöä työllistävät työnantajat eivät ole ilmoitusvelvollisuuden piirissä.

Alkuviikon aikana voimakkainta suhteellista kasvua lomautuksissa oli Pohjois-Pohjanmaalla, Satakunnassa, Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa, Pohjanmaalla ja Uudellamaalla.

Keski-Suomen kasvu oli runsaan kahden prosentin luokkaa, kun se Pohjois-Pohjanmaalla oli runsaat 51 prosenttia. Eri ajankohtien välillä voi olla runsaastikin vaihtelua.

Työnhakuja käynnistyy nopealla tahdilla

Lomautusten realisoituminen näkyy uusien työnhakijoiden määrän voimakkaana kasvuna Keski-Suomen TE-toimistossa. TE-toimistoon tulee normaaliaikana 20-100 uutta työnhakijaa päivässä. Nyt uusia työnhakijoita on tullut jopa yli 400 päivässä. Näistä lomautettujen osuus on ollut keskimäärin 70 prosenttia.

Uusia asiakkaita tulee laajasti eri toimialoilta, kuten esimerkiksi ravintola- ja matkailualalta, myynnistä, kuljetuksesta, rakentamisesta, teollisuudesta, korjauksesta, kunnossapidosta ja asennuksesta sekä hyvinvointialalta.

Jotta asiakkaan etuusasiat ja asiakasneuvonta voidaan turvata, Keski-Suomen TE-toimisto on rekrytoinut lisätyövoimaa työnhaun käynnistämiseen ja työttömyysturvaan liittyviin tehtäviin.