Hyppää sisältöön

Kolme vanhusta kuollut hoivakodissa Ylä-Savossa, tartuntoja myös muissa hoivakodeissa – Professori: Nyt tarvitaan uusia linjauksia

Gerontologian professori Marja Jylhä toivoo ministeriöltä linjauksia esimerkiksi siihen, kuinka moni hoitaja voi hoitaa yhtä vanhusta.

Ylä-Savon soten alueella on todettu perjantaihin mennessä 22 varmistettua koronavirustartuntaa ja neljä kuolemantapausta. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Ylä-Savon sote-kuntayhtymän alueella on hoivakoti, jossa on useita varmistettuja COVID-19-tartuntoja.

Hoivakodin hyvin iäkkäistä asukkaista kolme on kuollut koronavirukseen liittyen.

Tartuntoja on todettu (siirryt toiseen palveluun) sekä yksikön asukkailla että henkilökunnalla.

Tartunnan saaneet ovat eristettyinä ja altistuneet tavoitettu ja asetettu karanteeniin.

Tartuntaketjut ovat tiedossa. Ylä-Savon sote-kuntayhtymä tiedottaa, että se ei anna asiasta tarkentavia lisätietoja hoivakodin toiminnan turvaamiseksi ja sairastuneiden ja tartunnalle altistuneiden henkilöiden yksilönsuojaan vedoten.

Ylä-Savon soten alueella on todettu perjantaihin mennessä 22 varmistettua koronavirustartuntaa ja neljä kuolemantapausta. Ylä-Savon sote on osa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä.

Ministeriöltä kaivataan nyt linjauksia

Koronaviruksen leviäminen hoivakoteihin ei yllätä gerontologian professori Marja Jylhää.

– Koronan leviämisen estämiseksi hoivakodeissa tarvitaan nyt linjauksia ministeriöltä, Jylhä sanoo.

Tähän mennessä kunnat ovat joutuneet tekemään omia ratkaisujaan lähes sitä mukaan, kun tilanne on edennyt.

Jylhän mukaan nyt olisi linjattava kansallisella tasolla esimerkiksi se, kuinka moni hoitaja voi hoitaa yhtä vanhusta. Hoitajien vaihtuessa myös tartuntariski kasvaa.

– Riski suuriin kuolleisuuslukuihin on nyt olemassa, Jylhä toteaa.

Jylhä muistuttaa, että moni tehostetun palveluasumisen asukas on yli 80-vuotias ja monisairas. He voivat kaivata apua niin syömisessä, pukeutumisessa kuin peseytymisessäkin pelkän sairauden hoitamisen lisäksi.

Linjausta kaivattaisiin valtakunnallisesti myös suojainten käyttämisestä, vierailukäytännöistä ja henkilöstöstä.

– Vanhuksia ei tietenkään voi eristää mihinkään huoneeseen. He tarvitsevat paljon apua. Ministeriön on tehtävä selväksi pelisäännöt, Jylhä sanoo.

Suomessa jatkunut hoitajapula vaikeuttaa tilannetta entisestään. Samaan aikaan omaisten vierailut on kielletty hoivakodeissa, joten hoitajia tarvitaan tavallistakin enemmän.

– Mistä hoitajia saadaan, kun heitä on muutenkin liian vähän, se on iso kysymys.

Useita sairastuneita eri hoivakodeissa

Yle kertoi tänään, että koronavirus on löytänyt tiensä Mehiläisen, Attendon ja Esperin hoivakoteihin.

Mehiläisen ja Attendon mukaan sen hoivakodeissa asuvilla useilla vanhuksilla ja työntekijöillä on havaittu koronatartuntoja (COVID19).

Esperi Caressa tartunnat koskevat vain henkilökuntaa.

Yritysten mukaan kyse on yksittäisistä tartunnoista. Yhtiöistä ei kerrota sairastuneiden tarkkaa määrää asukkaiden ja työntekijöiden yksityisyyteen vedoten. Myöskään sitä ei kerrota, missä päin Suomea tartuntoja on havaittu.

THL:n mukaan yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion. Lisäksi vaaraa voivat lisätä perussairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä. Voit lukea lisää riskiryhmistä täältä.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronavirustilanteesta

Katso täältä maakuntasi koronavirustilanne ja kuinka se vaikuttaa arkeesi

Miten erotan hengenahdistuksen ja paniikkikohtauksen? Uskallanko ottaa rokotteen punkkien varalta? Tässä vastaukset yli 90 koronakysymykseen