Yhdysvaltain presidentti Donald Trump erottaa korkea-arvoisen tiedusteluviranomaisen, joka oli keskeisessä roolissa hänen virkasyytteessään

Demokraatit ovat arvostelleet Trumpin päätöstä.

Donald Trump
Presidentti Donald Trump torstaina tiedotustilaisuudessaan.
Presidentti Donald Trump torstaina tiedotustilaisuudessaan.Kevin Dietsch / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on äkillisesti ilmoittanut erottavansa korkea-arvoisen tiedusteluviranomaisen.

Michael Atkinson oli keskeisessä asemassa toimissa, jotka lopulta johtivat Trumpin virkasyytteeseen. Hän käsitteli paljastuksen tehneen nimettömän ilmiantajan valituksen ja kertoi siitä ensimmäisenä kongressille. Hän kuvaili valitusta kiireelliseksi ja luotettavaksi.

Trump kertoi eilen perjantaina, että hän on menettänyt luottamuksensa Atkinsoniin. Hän ei perustellut luottamuksen menettämistä sen tarkemmin. Atkinsonin erottaminen nostaa Trumpin virkarikossyytteen jälleen valokeilaan.

Nimettömässä valituksessa paljastettiin, että Trump oli pyytänyt Ukrainan presidenttiä tutkimaan varapresidentti Joe Bidenin ja tämän pojan toimia Ukrainassa.

Helmikuussa Yhdysvaltain republikaanienemmistöinen senaatti odotetusti vapautti Trumpin virkasyytteistä. Kaksi syytettä koski vallan väärinkäyttöä sekä kongressin työn estämistä virkarikostutkinnan aikana.

Demokraatit ovat arvostelleet Trumpin päätöstä erottaa Atkinson. Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Shiff sanoi, että presidentin päätös asettaa maan ja kansallisen turvallisuuden entistä suurempaan vaaraan. New Yorkin senaattori Chuck Schumer sanoi lausunnossa, että Trump erottaa ihmisiä totuuden kertomisesta.

Lähteet: AP, STT-AFFP