Ruotsin pääministeri DN:lle: Tulemme laskemaan koronaan kuolleet tuhansissa

Ruotsissa oli eilen perjantaina 333 vahvistettua koronakuolemaa ja yli 6 000 tartuntaa.

koronavirus
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.Janerik Henriksson / EPA

Ruotsissa ei ole esitetty virallisia arvioita koronaviruksen uhrimääristä. Pääministeri Stefan Löfven ihmetteli vielä torstaina, kuka sellaisen arvion voisi tehdä.

Nyt hän kuitenkin uskaltautuu itse arvioimaan uhrimääriä sanomalehti Dagens Nyherille (siirryt toiseen palveluun) (DN) antamassa haastattelussa.

– Tulemme laskemaan kuolleet tuhansissa. Voimme yhtä hyvin varautua siihen, Löfven sanoo DN:lle.

Tartuntoja eilen yli 600

Koronaviruksen leviäminen alkoi Ruotsissa noin kuukausi sitten, mutta se on saavuttanut tällä viikolla uuden vaiheen. Valtionepidemiologi Anders Tegnell arvioi torstaina, että tartuntoja vahvistettaisiin lähipäivinä noin 400–500 päivässä. Perjantaina uusia tartuntoja rekisteröitiin yli 600.

Löfven perustelee DN:lle arviotaan tuhansista kuolonuhreista virustartuntojen kehityksellä muissa maissa.

– Virus leviää meillä yleisesti, ja moni seikka puhuu sen [tuhansien kuolonuhrien] puolesta. Yritämme hidastaa viruksen leviämistä, jottei se saavuta huippua nyt heti, vaan vasta myöhemin. Jokainen päivä, jolloin hidastamme viruksen leviämistä, helpottaa sairaanhoidon mahdollisuuksia selviytyä tilanteesta.

"Eroja turha dramatisoida"

Ruotsi on valinnut useimmista muista maista poikkeavan strategian viruksen leviämisen hidastamisessa. Esimerkiksi peruskoulut, kahvilat ja ravintolat ovat pysyneet auki, vaikka ihmisiä kehotetaankin pysymään kotona mahdollisimman paljon ja välttämään yhteyksiä muihin ihmisiin.

Pääministeri Stefan Löfvenin mielestä on turha dramatisoida Ruotsin linjan eroja muihin maihin.

– Kaikissa maissa pohditaan, miten sosiaaliset etäisyydet pidetään ja miten sairaanhoitoa voidaan vahvistaa. Teemme asioita vähän eri tavalla. Välillä se johtuu siitä, että olemme [viruksen] eri vaiheissa.

Hän on vakuuttunut siitä, että Ruotsin strategia viruksen leviämisen hidastamiseksi on oikea.

– Kuuntelen niitä, joilla on epidemiologista syväosaamista siitä, miten meidän pitää toimia pitkällä aikavälillä. Heillä on paras tieto asiasta, Löfven sanoi eilen perjantaina antamassaan haastattelussa.

Ruotsissa on vahvistettu 333 koronakuolemaa ja yli 6 000 tartuntaa.

Lue lisää:

Koronatartuntojen määrä Ruotsissa uudella tasolla – Pääministeri: Tilanne pahenee ennen kuin se paranee

"Ruotsi odottaa tieteellistä näyttöä, kun Suomi toimii" – Suomi on varautunut koronaepidemiaan Ruotsia paremmin, sanoo Ruotsin terveydenhuollon asiantuntija

Ruotsi aikaistaa terassikautta ja pohtii pääsiäisen laskettelusesonkia – naapurissa arki yritetään pitää mahdollisimman ennallaan

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Ravintolat ja baarit sulkivat ovensa, USA:ssa annettiin kansalle maskisuositus, jota Trump ei aio noudattaa, IMF varoittaa globaalista taantumasta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus