Aurinkoinen kevätsää jatkuu – Etelään luvassa alkuviikosta jopa 13–15 astetta

Ensi viikon alusta on tulossa tähänastisen kevään lämpimin. Pääsiäiseksi sää viilenee.

sää
Kuvassa mies ulkoiluttaa koiraa meren rannassa.
Kevät on käytännössä alkanut etelä- ja länsirannikolla. Arkistokuva on Helsingistä maaliskuun loppupuolelta.Silja Viitala / Yle

Viikonloppu on koko Suomessa laajalti aurinkoinen, ja keväinen sää houkuttelee ulkoilemaan. Etelässä lämpötilat nousevat sunnuntaina 5–7 asteen tienoille, pohjoisessa on päivälläkin enimmillään viisi astetta pakkasta, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Viikonlopun aikana myös ultraviolettisäteily on Suomessa tavallista voimakkaampaa ohuen otsonikerroksen vuoksi. Nyt kannattaakin kaivaa aurinkosuojat esiin ja muistaa suojautua auringonpaisteelta.

Pilvisyydestä riippuen UV-indeksi voi nousta Etelä-Suomessa jopa kolmeen. Tavanomaisesti vastaavia lukemia mitataan Suomessa toukokuun alusta alkaen. UV-säteilyltä suositellaan suojautumaan, kun UV-indeksi on kolme tai korkeampi.

Pohjois-Suomessa UV-indeksit ovat viikonloppuna hiukan matalampia, mutta UV-säteilyn määrää voimistaa otsonikerroksen ohuuden lisäksi lumipeite, joka heijastaa säteilyä voimakkaasti.

Alkuviikko kevään lämpimin: Etelään luvassa jopa 13–15 astetta

Huutonen kertoo, että ensi viikon alussa lounaasta alkaa virrata pikkuhiljaa lämpimämpää ilmaa. Tiistaina etelässä voidaan hätyytellä tämän kevään lämpimimpiä asteita. Silloin lämpötilat voivat kohota jopa 13–15 asteeseen.

Lapissakin lämpötilat nousevat tiistaina plussan puolelle, Huutonen kertoo.

Kiirastorstaina Pohjois-Suomen yli liikkuu matalapaineen alue ja pohjoisessa voi tulla lunta tai räntää. Pääsiäiseksi sää viilenee ja odotettavissa on samanlaista aurinkoista mutta koleaa säätä kuin tänä viikonloppuna.

– Aurinko pääsee useampana päivänä paistamaan, aika ajoin on runsaampaa pilvisyyttä ja pientä satelua, kun lämpöisempää ilmaa nousee lounaasta. Sateet jäävät kuitenkin vähäisiksi.

Onko kevät nyt täällä?

Ilmatieteen laitokselta todetaan, että on vielä liian aikaista julistaa termistä kevättä alkaneeksi, mutta käytännössä se on etelä- ja länsirannikolla nyt alkanut. Suomen eteläosassa maaliskuu oli harvinaisen lauha, etelärannikolla jopa poikkeuksellisen lauha.

Terminen kevät määritellään alkaneeksi, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi nollan yläpuolelle. Ilmatieteen laitos määrittelee kevään tarkan alkamispäivän sitten, kun on selvää, ettei takatalvia enää tule.

Toistaiseksi lämpötilat ovat vaihdelleet paljon. Öisin on ollut pakkasta, mutta päivisin ollaan oltu reippaasti plussan puolella Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuuta myöten.

Etelä-Suomessa talvea ei tullut

Yleensä terminen kevät alkaa maan etelä- ja keskiosissa jo maaliskuussa, usein jo maaliskuun alkupuolella. Keski- ja Pohjois-Lapissa terminen kevät alkaa yleensä huhtikuussa, jopa huhtikuun lopulla.

Viime vuonna kevät alkoi Etelä-Suomessa 14. maaliskuuta ja käsivarren Lapissa 19. huhtikuuta.

Tänä vuonna termistä talvea ei tullut Etelä-Suomessa ollenkaan. Ilmatieteen laitos ei ole vielä vetänyt linjaa siitä, muutetaanko termisen talven määritelmää vai vaihtuiko Etelä-Suomessa syksy suoraan kevääksi.

Tämänhetkisen määritelmän mukaan talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi nollan alapuolelle.

Viikonvaihteen sää
Tiistaina sää lämpenee koko maassa.

Lue myös:

Mikä on elinaikasi lämpimin päivä kotiseudullasi? Anna syntymäaikasi ja koneemme kertoo sen sekä monta muuta sääknoppia

Maaliskuu oli pohjoisessa kaksi astetta tavanomaista lauhempi – lunta on runsaasti

Tutkijan simppeli keino korona-ahdistuksen helpottamiseksi: mene käymään takapihalla tai katso ulos ikkunasta

Aiheesta voi keskustella sunnuntaihin kello 22.00:een asti.