1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työväenpuolue (UK)

Britannian työväenpuolueen johtoon nousee Keir Starmer

Jeremy Corbynin viisi vuotta kestänyt valtakausi on ohi.

Työväenpuolue (UK)
Keir Starmer
Keir Starmer helmikuussa Peterboroughissa.AOP

Britannian työväenpuolueen uudeksi johtajaksi on valittu Keir Starmer. Starmeria pidettiin etukäteen suosikkina uudeksi puheenjohtajaksi.

57-vuotias Starmer on parlamentin jäsen ja brexit-varjoministeri. Hän seuraa puheenjohtajana Jeremy Corbynia.

Starmer voitti puheenjohtajakisassa Corbynin liittolaisen Rebecca Long-Baileyn ja Lisa Nandyn. Starmer sai 56,2 prosenttia kaikista annetuista äänistä, yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Long-Bailey sai 27,6 prosenttia ja Nandy 16,2 prosenttia.

Starmeria ei pidetä yhtä radikaalin vasemmistolaisena kuin Corbynia. Hän on puheenjohtajakampanjassaan yrittänyt vedota niin Corbynin vasemmistosiiven kannattajiin ja maltillisempiin työväenpuolueen jäseniin.

Pitkä ura juristina

Vuonna 2014 aateloitu sir Keir on pitkän uran tehnyt juristi, joka on erikoistunut erityisesti ihmisoikeuksiin. Hän kannattaa kansainvälistä yhteistyötä ja vähemmistöjen oikeuksia.

– Juristina uraani on määrittänyt yksi asia: intohimoinen taistelu epäoikeudenmukaisuutta vastaan, Starmer on sanonut.

Keskiluokkaisen mielikuvan karistamiseksi hän on muistuttanut tulevansa työväenluokkaisesta taustasta. Starmerin isä työskenteli tehtaassa ja äiti oli sairaanhoitaja.

Työväenpuolue kärsi pahan tappion ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa joulukuussa. Merkittävänä syynä pidettiin Corbynin linjaa, jossa hän ei ottanut selkeää kantaa brexitin puolesta tai sitä vastaan.

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Lue seuraavaksi