1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työväenpuolue (UK)

Britannian työväenpuolueen uusi johtaja on 57-vuotias ihmisoikeuksiin erikoistunut juristi: "Taistelen intohimoisesti epäoikeudenmukaisuutta vastaan"

Starmer pyysi ensitöikseen anteeksi puoluessaan esiintynyttä juutalaisvastaisuutta.

Työväenpuolue (UK)
keir
Työväenpuolueen ensimmäisen parlamenttijäsenen mukaan nimensä saanut Keir Starmer on puolueen uusi puheenjohtaja.AOP

Työväenpuolueen johtajalle tausta, kotiolot ja kasvatus saattavat nousta tärkeämpään asemaan kuin ehkä minkään muun puolueen johtajalle.

Tämä tuli esiin työväenpuolueen puheenjohtajakamppailussa, missä asiasta käytiin debattia.

Työväenpuolueen johtoon nyt nousseen Keir Starmerin isä työskenteli tehtaassa ja äiti oli sairaanhoitaja. Keskiluokkaisen mielikuvan karistamiseksi Starmer joutui puhumaan työväenluokkaisesta taustastaan.

– Juristina uraani on määrittänyt yksi asia: intohimoinen taistelu epäoikeudenmukaisuutta vastaan.

Juristina hän erikoistuikin ihmisoikeuskysymyksiin. Hän kannattaa kansainvälistä yhteistyötä ja vähemmistöjen, kuten homojen oikeuksia.

Starmer syntyi Lontoon Southwarkissa vuonna 1962 ja on siis edeltäjäänsä Jeremy Corbyniä 13 vuotta nuorempi. Hänet nimettiin työväenpuolueen ensimmäisen parlamenttijäsenen Keir Hardien mukaan.

Hän on opiskellut lakia Leedsissä ja Oxfordissa ja meni naimisiin vuonna 2007. Perheessä on kaksi lasta. Starmer lyötiin ritariksi vuonna 2014.

Politiikassa Starmer on suhteellisen uusi kasvo, sillä parlamenttiin hän nousi vuonna 2015 noin 17 000 äänen äänisaaliilla.

Starmer olisi halunnut Britannian pysyvän EU:ssa

Starmer asettui tukemaan Jeremy Corbynin kilpailijaa edellisissä puheenjohtajavaaleissa ja hänet tunnetaan myös brexit-vastaisena. Hän kannatti toista kansanäänestystä asiasta, ja kävisipä siinä kuinka tahansa, hänen mielestään EU:ssa olisi joka tapauksessa pitänyt pysyä mukana.

Vasta kun puolue hävisi vaaleissa pahimmin sitten 1930-luvun, hän tunnusti, että ero EU:sta on pakko hyväksyä.

Keir Starmerkorosti puheenjohtajakampanjassaan erityisesti yhtä asiaa: puolueen täytyy eheytyä rökäletappiosta vaaleissa ja olla entistä enemmän yhtä. Itseään hän on luonnehtinut sosialistiksi, mutta ei "corbynistiksi".

– Sitä mitä viime vuoisna on tehty, ei kuitenkaan pidä romuttaa eikä johtoa kokonaan uusia, Starmer sanoi BBC:llä (siirryt toiseen palveluun).

Mutta muutoksia siihen, miten puoluetta johdetaan tästä eteenpäin, on luvassa.

Ihmisiä voi innostaa niin, että he kuuntelevat jalkojesi juurella jokaista sanaasi tai niin, että kokoat joukon, joka tosissaan haluaa lähteä muuttamaan puoluetta ja maata, Starmer määritteli sanoen uskovansa itse jälkimmäiseen tapaan.

Starmer haluaa EU:n kanssa läheisen kauppakumppanuuden, jossa työväestön oikeudet turvataan. Hallituksen suuntaan hän on luvannut tehdä rakentavaa yhteistyötä.

Puheenjohtajakisan Starmer voitti jo ensimmäisellä kierroksella saaden 56 prosenttia äänistä. Kisassa olivat mukana myös kansanedustajat Rebecca Long-Bailey ja Lisa Nandy. Kaikkiaan 490 000 äänioikeutettua antoi äänensä vaalissa.

Ennakkosuosikkina uudeksi puheenjohtajaksi ollut Starmer pyysi miltei heti valintansa jälkeen lausunnossaan anteeksi puolueessaan ilmennyttä antisemitismiä eli juutalaisvastaisuutta.

– Aion repiä tämän myrkyn pois juurineen, hän lupasi.

Työväenpuolue on ollut jo kymmenen vuotta ilman pääministeripaikkaa. Puolue hävisi kaksi tärkeää vaalia 2017 ja 2019. Viimeisimmän vaalin puolue hävisi konservatiiveille jopa niillä seuduilla, joilla työväenpuoluetta on äänestetty perinteisesti kymmeniä vuosia.

Merkittävänä syynä tappioon pidettiin Corbynin linjaa, jossa hän ei ottanut selkeää kantaa brexitiin.

Lue lisää:

Britannian työväenpuolueen johtoon nousee Keir Starmer (siirryt toiseen palveluun)

Britannian työväenpuolue saa uuden johtajan (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, STT

Lue seuraavaksi