1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. poliitikot

Poliitikko Pertti Paasio on kuollut – Eero Heinäluoma: "Hänen seurassaan oli aina mukava olla"

Paasiolla oli pitkä ura muun muassa ministerinä ja SDP:n puheenjohtajana.

Europarlamentaarikko Pertti Paasio seurasi täysistuntoa eduskunnan lehteriltä huhtikuussa 1999. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Pitkäaikainen kansanedustaja Pertti Paasio on kuollut. Asian vahvisti Ylelle Paasion tytär Heli Paasio, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa enempää.

Paasio kuoli tänään lauantaina 81-vuotiaana.

Paasio toimi kansanedustajana ja Harri Holkerin hallituksen ulkoministerinä.

Pertti Paasio puhuu urastaan ja sosialidemokratiasta Itse asiassa kuultuna -sarjassa.

Pertti Paasio oli toisen polven demaripoliitikko, joka toimi SDP:n puheenjohtajana vuosina 1987–1991. Hänen isänsä Rafael Paasio toimi samassa tehtävässä vuosina 1963–1975.

Paasiot ovat ainutlaatuinen suku itsenäisen Suomen poliittisessa historiassa, kun valtiopäivillä on istunut Paasioita kolmessa polvessa, viimeisimpänä Pertti Paasion tytär Heli Paasio.

Pertti Paasio oli Harri Holkerin hallituksen ulkoministerinä vuosina 1989–1991 eli aikana, jolloin Suomi oli YK:n turvallisuusneuvoston jäsen ja Berliinin muuri murtui.

Vuonna 1991 SDP:ssä nousi eräänlainen kapinaliike puheenjohtajaa vastaan. Eduskuntavaalitulos vei puolueen oppositioon, ja Paasio sai mennä. Hän kuitenkin jatkoi eduskunnassa aina vuoteen 1996, jolloin siirtyi Euroopan parlamentin jäseneksi.

"Hän todella välitti ihmisistä"

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Eero Heinäluoma sanoo, että Pertti Paasiota jää kaipaamaan iso joukko ihmisiä.

– Tämä on surullinen uutinen, joka hiljentää. Näin Perttiä viimeksi Turun puoluejuhlilla viime syksynä, ja silloinkin hänessä oli se ominaispiirre, joka hänessä oli: hieno huumorintaju ja hyväntahtoisuus muita ihmisiä kohtaan, Heinäluoma muistelee.

– Hänen seurassaan oli aina mukava olla, ja hänellä oli poliitikoille harvinainen kyky laskea leikkiä myös itsestään.

Heinäluoma muistelee tapausta, jolloin SDP:llä oli vaalien alla vastoinkäymisiä.

– Tunnelma oli vähän mollivoittoinen. Pertti ehdotti, että vaihdettaisiin vaalilause ja otettaisiin tilalle: 'Äänestä meitä, edes säälistä.' Pertti pystyi keventämään tilanteita, mikä oli tärkeää, koska politiikassa asiat ovat yleensä vaikeita ja niihin liittyy paljon ristiriitoja, Heinäluoma kertoo.

Hän luonnehtii Paasiota äärimmäisen aattelliseksi ihmiseksi ja työväenliikkeen suureksi nimeksi.

– Hän oli niin suurissa kuin pienissä tehtävissä mukana yhtä suurella paatoksella ja sitoumuksella. Hän todella välitti ihmisistä.

Kollegat jäävät kaipaamaan

Pääministeri Sanna Marin esitti surunvalittelunsa Twitterissä.

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri Erkki Tuomioja otti osaa suruun Facebookissa:

"Pertti Paasio on poissa. Vaatimaton ja hienon huumorintajun omannut luotettava ystävä. Liikkemme muistaa uskollista aatetoveria kaipauksella. RIP"

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esitti surunvalittelunsa Twitterissä.

SDP:n kansanedustajan, työministeri Tuula Haataisen mukaan Paasio huokui lämpöä ja inhimillisyyttä.

Katso ja lue myös:

A-studio testasi kansanedustajien pääministerivalmiuksia leikkimielisen uto#piaopelin avulla kesällä 1994. Testissä Pertti Paasio. (ote ohjelmasta A-studio, 19.8.1994)

Paasiot: SDP kaipaa uudistuksia