Koronakaranteeni lisää siivouksen tarvetta kotona: Näillä viidellä vinkillä voi pienentää tartuntariskiä kotioloissa

Kun yksi perheenjäsen yskii ja niiskuttaa, on kaapista syytä kaivaa esiin tehokkaammat puhdistusaineet.

siivous
Punaiseen liinaan suihkutetaan puhdistusainetta.
Vesihanojen ja muiden kodin tarttumapintojen huolellinen puhdistus on nyt erityisen tärkeää.Juha Virranniemi / Yle

Suuri osa meistä viettää nyt olosuhteiden pakosta paljon normaalia enemmän aikaa kotona. Etätyö, etäopiskelu ja sosiaalisen etäisyyden lisääminen ovat siirtäneet elämän sisätiloihin. Kahviloiden, kirjastojen ja harrastuspaikkojen sulkeminen veivät pois loputkin mahdollisuudet vaihtaa välillä maisemaa.

Jatkuva kotona oleminen lisää pölyä ja tahroja. Lemmikkieläimetkin liikkuvat tavallista enemmän, kun kotona on jatkuvasti seuraa. Leikin tuoksinassa irtoaa karvoja ja eläinpölyä.

Tarpeeksi usein tehtävä imurointi ja kodin päivittäinen tuuletus pitävät paikat siisteinä ja hengitysilman raikkaina. Koronakaranteenin ja lisääntyneen tartuntariskin aikana on kuitenkin tärkeää tehostaa myös muuta siivousta kuin imurointia.

Suursiivousta ei tarvita, mutta siivouksen ammattilainen kannustaa tekemään pieniä muutoksia arkirutiineihin.

– Suosittelen, että jokaiselle perheenjäsenelle olisi omat käsipyyhkeet vessassa ja keittiössäkin. Niitä pitäisi myös vaihtaa ja pestä tosi usein. Tai voi väliaikaisesti siirtyä kertakäyttöisiin paperipyyhkeisiin, neuvoo siivousyritys Unelmaworksin toimitusjohtaja Johanna Mykkänen.

Ovenkahvat ja vesihanat keräävät sormenjälkiä

Lisähaastatta tiiviiseen yhteiseloon tuo yhden perheenjäsenen sairastuminen. Vaikka kyseessä ei olisi koronavirus vaan jonkun muun pöpön aiheuttama flunssa tai vatsatauti, niin tiivis yhdessäolo lisää myös muiden samassa taloudessa elävien riskiä sairastua. Ajatus perheenjäsenestä toiseen kiertävästä vatsataudista koronakaranteenissa tuskin ilahduttaa ketään.

Erilaisten sairauksien tartuntariskiä voi jonkin verran pienentää lisäämällä kodin tarttumapintojen pyyhkimistä. Ovenkahvat, jääkaapin ovi, vesihanat ja valokatkaisijat on hyvä pyyhkiä päivittäin desinfioivalla pesuaineella. Kun kotona syödään päivän kaikki ateriat, tartutaan muun muassa jääkaapin ja mikrouunin kahvoihin monta kertaa päivässä.

Johanna Mykkänen vinkkaa puhdistamaan myös kodin monet laitteet, joitka ovat etätöiden, etäopiskeluja ja vapaa-ajan viihtymisen takia nyt erityisen ahkerassa yhteiskäytössä.

– Tietokoneen näppäimistöä, erilaisia kosketusnäyttöjä ja puhelimia ei aina hoksata puhdistaa. Ne voisi pyyhkiä nihkeällä räsyllä päivittäin. Varsinkin kännykkää näprätään nyt helposti koko päivän ja siihen pöpöt tarttuvat helposti.

Myös tuolien käsinojat ja pöytien pinnat keräävät karanteeniaikana paljon sormenjälkiä, joten nekin on syytä puhdistaa usein.

Vahvammat pesuaineet saa ottaa käyttöön

Normaaliaikoina siivouksessa kehotetaan välttämään vahvoja desinfioivia pesuaineita (Ilta-Sanomien artikkeli aiheesta (siirryt toiseen palveluun)). Koronaviruksen uhatessa on nyt lupa käyttää tavallista tehokkaampia puhdistusaineita.

– Jos perheessä epäillään koronavirustartuntaa, influenssaa tai norovirustartuntaa, suositellaan desifioiviakin aineita kunhan niitä ei jatkuvasti käytä. Poikkeustilanteissa niitä voi ihan hyvin käyttää, Johanna Mykkänen sanoo.

Jos asunnossa on useampia vessoja, yksi niistä voisi olla vain oireilevan ihmisen käytössä.

Mies pesee käsiään kylpyhuoneessa.
Vessaan ja keittiöön kannattaa varata kaikille perheenjäsenille omat käsipyyhkeet.Tiina Jutila / Yle

Poikkeuksellisissa oloissa eläminen on monin tavoin stressaavaa. Siivouksesta ei pidä ottaa lisästressiä. Hieman tarkempi siivous on kuitenkin jotain konkreettista, mitä voi oman ja läheistensä terveyden eteen tehdä. Päivittäisen siivoustuokion voi tehdä vaikka koko perheen voimin.

– Ehkä ovien ja kaappien kahvat ja hanat voisi yrittää nopeasti pyyhkäistä vaikka päivän päätteeksi. Ja ne erilliset pyyhkeet tai paperipyyhkeet on helppo toteuttaa saman tien, siivouksen asiantuntija Johanna Mykkänen kannustaa.

Aiheesta lisää:

Katso video: Näin puhdistat puhelimesi oikein – puhelimien pinnalla voivat muhia virukset ja bakteerit

Kotisiivouksia ostavat nyt jopa opiskelijat – siivousalan arvostus on noussut, mutta joskus asiakkaan negatiivinen asenne näkyy

Ärsyttääkö hokeminen käsien pesemisestä? Näin sanoo tiede saippuasta ja käsidesistä

Voit keskustella aiheesta 6.4. kello 23:een saakka.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus