Espoolaisessa hoivakodissa koronaepidemia, kolme asukasta kuollut

Tartuntoja sekä yksityisissä että julkisissa hoivakodeissa eri puolilla maata.

koronavirus
Lähikuva vanhuksesta pyörätuolissa.
Ylen saamien tietojen mukaan hoivakodin henkilökuntaa on jäänyt pois töistä ja hoivakotiin on haettu uutta työvoimaa. Kuvituskuva.Eleni Paspatis / Yle

Espoossa sijaitsevassa yksityisessä hoivakodissa on paljastunut useita koronatartuntoja. Yle ei kerro tarkentavia tietoja yksiköstä sairastuneiden henkilöllisyyden suojelemiseksi.

Sairastuneiden joukossa on sekä asukkaita että hoitohenkilökuntaa. Asukkaista kolme on kuollut koronavirukseen, vahvistaa Espoon perusturvajohtaja Juha Metso.

Ylen saamien tietojen mukaan hoivakodin henkilökuntaa olisi jäänyt pois töistä pian tartuntojen ilmaannuttua ja hoivakotiin on haettu uutta työvoimaa muun muassa yrityksen muista yksiköistä.

– Sitä en pysty vahvistamaan, koska he eivät ole meidän henkilökuntaa, Metso sanoo.

Metson mukaan tilanne on kuitenkin hallinnassa ja hoitajia on tällä hetkellä riittävästi. Hoivakodin omistaja ei halua kommentoida hoivakodin tilannetta yksityisyyden suojaan vedoten.

Metso sanoo, että Espoossa on löydetty virustartuntoja toisestakin hoivakodista. Siellä kukaan ei ole kuollut koronaviruksen seurauksena. Kyseessä on kaupungin omistama hoivakoti.

Kaupunki valvoo sekä yksityisiä että kaupungin itse omistamia hoivakoteja.

Tartuntoja hoivakodeissa ympäri maata

Viime päivinä tartuntoja on löydetty muistakin hoivakodeista eri puolilla maata.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä tiedotti perjantaina, että yhtymän alueella sijaitsevassa hoivakodissa on tartuntoja. Kodin kolme iäkästä asukasta on kuollut virukseen.

Koronavirus on löytänyt tiensä myös muun muassa ainakin yhteen Diakonissalaitoksen hoivakotiin pääkaupunkiseudulla sekä joihinkin Helsingin seniorikeskuksiin.

Lisäksi Mehiläisen, Attendon ja myös Esperi Caren hoivakodeissa asuvilla useilla vanhuksilla ja työntekijöillä on havaittu koronatartuntoja.

Yritysten mukaan kyse on yksittäisistä tapauksista. Yhtiöistä ei kerrota sairastuneiden tarkkaa määrää asukkaiden ja työntekijöiden yksityisyyteen vedoten.

Myöskään sitä ei kerrota, missä päin Suomea tartuntoja on havaittu. Sosiaali- ja terveysministeriö antaa ensi viikolla lisäohjeita asumispalveluyksiköille.

THL:n mukaan yli 70-vuotiaat henkilöt ovat muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion. Lisäksi vaaraa voivat lisätä perussairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä. Voit lukea lisää riskiryhmistä täältä.

Lue lisää:

Suojavälinepula hoivakotien koronatartuntojen taustalla - Hoitajaliitto: "Hoitaja on ainut, joka tartuttaa koronaa potilaisiin"

Lue uusimmat tiedot koronavirustilanteesta tästä artikkelista

STM:n Kumpulainen vanhusten hoivakodeista: Hoitajien määrää per asukas on vaikea määritellä erilaisten olosuhteiden vuoksi

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus