Hyppää sisältöön

Kahdeksan lapsen äiti tallentaa perhearkea kirjeiksi joka kuukausi: "Vie viisi minuuttia, kun sanelen tekstin kännykkään ja sitten vain korjaan kirjoitusvirheet"

Yhtäkkisen ajan lisääntymisen kotona voi hyödyntää monella tavalla, vaikkapa muistojen tallentamisella. Anita Välimaa on kirjoittanut perheenjäsenilleen kirjeitä jo 25 vuotta.

Välimaan perheen vanhin lapsi on 22-vuotias ja nuorin 7-vuotias. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Esikoisen vauvakirjaa on täytetty ahkerasti. Toisesta lapsesta merkintöjä on jo vähemmän, saati kolmannesta.

Kahdeksanlapsisessa Välimaan perheessä tällaista ongelmaa ei ole. Vauvakirjat on täytetty kannesta kanteen. Lisäksi perheenäiti Anita Välimaa kirjoittaa joka kuukausi kirjeitä jokaisesta perheenjäsenestä.

– Kirjoitan yhden tai kaksi A4:sta lasten kuulumisia heille itselleen. Kirjeet kertovat perheemme arkielämästä. Ja jos muualla asuvat ystävät kysyvät, mitä meille kuuluu, voin lähettää heille kirjerunkoja, Välimaa sanoo.

Anita Välimaa on kirjoittanut itsestään ja perheestään yli 25 vuotta. Ensin kirjeet olivat sukukirjeitä, joita läheteltiin sukulaiselta toiselle.

Olin eilen juhlimassa kavereideni Marjon ja Tiinan kanssa. Oltiin Hamletissa ja tuli tanssittua muutama tunti. Ulkona on mahtava ilma. Ei ole tyypillinen pitkänperjantain sää.

Anita Välimaa 5.4.1996

Anita Välimaa kirjoitti sinkkuvuosinaan kirjeitä ulkomailla asuville tädeilleen. Kirjeet kiersivät aina sukulaiselta toiselle. Kuva: VILLE VIITAMÄKI / YLE

Aika kului, tekniikka kehittyi ja sukukirjeet jäivät. Kirjoittaminen jatkui.

Välimaa on taltioinut lasten synnytykset, koulun arviointikeskustelut, investoinnit, sairastumiset, kommellukset, matkustelut, isompien lasten seurustelut...

Joskus kirjeistä tarkistetaan, miten jokin asia menikään.

– Kirjeistä selviää, kuka on riidellyt kenenkin kanssa, ollut syntymäpäivillä, harrastanut mitäkin. Se on sellaista vauhdikasta arkea. Ei siellä ole mitään, mikä ei kestä päivänvaloa, Välimaa toteaa.

Oikein huvitti kerran kuunnella, kun Jessen oli tarkoitus jäädä kotimieheksi minun kauppareissun ajaksi [...] Pihalla oli jo liuta poikia odottamassa Jesseä jalkapallon peluuseen, niin hän olohuoneessa kauppasi hoitovuoroaan (noin tunnin aikaa) Mikaelille!! Kuuntelin puolikorvalla salaa keskustelua, kun Jesse kauniisti aneli Mikaelia vahdiksi ja Mikael ilmoitti että ” okei, jos maksat euro ja viisikymmentä senttiä, niin voin hoitaa!!!

Tekniikasta apua

Anita Välimaa tekee muistiinpanoja esimerkiksi odottaessaan lapsia harrastuksista tai ulkoiluttaessaan koiria. Muistiinpanot hän kirjoittaa sähköpostiin ranskalaisilla viivoilla.

Nykytekniikka on nopeuttanut kirjoittamista, kun voi sanella tekstin kännykkään.

– Vie viisi minuuttia, kun sanelen tekstin kännykkään ja sitten vain korjaan kirjoitusvirheet, Välimaa sanoo.

Nykytekniikka helpottaa muistiinpanojen tekemistä.

Kerran kuukaudessa Välimaa täydentää tekstin ja siirtää valmiit versiot kirjeistä driven kansioihin ja jokaisen perheenjäsenen sähköpostiin.

– Haluan kertoa lapsille sen, mitä meidän elämässä ja heidän lapsuudessaan on tapahtunut. Emme me muista muutaman kymmenen vuoden päästä, minkälaista oli kesällä 2000, 2012 tai 2020.

Kun vapusta selvittiin niin otettiin viimeinen spurtti autoajo-opetusta Esan kanssa ja menin inssiin 5.5. Pääsin läpi hyvin arvosanoin ja sen myötä olenkin sitten istunut auton ratissa mennen tullen. Lasten kuskaamista on joka päivälle ja siinä sivussa tulee käytyä paikoissa missä ei tulis pyöräiltyä…Ja täytyy myöntää, etten ikinä olis uskonut autolla ajamisen olevan näin kivaa!!!

Anita Välimaa, toukokuu 2014

Välimaalla jokainen perheenjäsen saa lukea kirjeet. Vanhimmat lapset ovat jo aikuisia. Heille äidin tekemät kirjeet ovat tärkeitä.

– Toiseksi vanhin poikani laittoi kerran armeijassa viestiä, että täällä kuuntelen Irwin Goodmania ja haikeana luen meidän kesälomakertomuksia. Silloin minusta tuntui hyvältä.

Perheeseen kuuluu myös kaksi koiraa. Kuva: VILLE VIITAMÄKI / YLE

Kuuntele Anita Välimaan haastattelu Yle Areenasta: https://areena.yle.fi/audio/1-50498493 (siirryt toiseen palveluun)

.
.