Ruokakauppojen verkkomyynti käy kuumana, mutta tuotteiden keräily hyllyistä vie aikaa ja hidastaa toimituksia

Kaupat ovat palkanneet lisää työntekijöitä tuotteiden keräilyyn.

koronavirus
Ville Törrönen kerää asiakkaan ostoksia hakua varten Päivärannan K-Citymarketissa
Kuopiolainen Ville Törrönen on kerännyt tuotteita asiakkaiden tilauksiin reilun viikon ajan K-Citymarket Päivärannassa Kuopiossa.Sami Takkinen / Yle

Ruokakaupat, joilla on verkkokauppa, ovat joutuneet lisäämään tuntuvasti työntekijöitä tuotteiden keräilyyn.

Keskon kauppiaat ovat palkanneet tähän tehtävään muun muassa lomautettuja ravintoloiden työntekijöitä.

– Päivittäin kysytään töitä, kertoo Iisalmen K-Citymarketin kauppias Harri Piipponen.

Iisalmessa verkkokaupan tilaukset ovat kymmenkertaistuneet viimeisen kolmen viikon aikana.

Kuopion Päivärannan Citymarketissa on töissä viisitoista uutta työntekijää. Tuotteiden keräily on hidasta konkareille, saati sitten uusille tekijöille.

Reilun viikon ajan keräilyä tehnyt Ville Törrönen kertoo, että työssä haastavinta on löytää korvaava tuote asiakkaalle, jos listalla oleva tuote on loppunut kaupasta.

– Toki asiakkaalle voi soittaa siinä tilanteessa, Törrönen kertoo.

Kiireinen pääsiäinen lisää kaupan haastetta

Noutopalvelua Päivärannan Citymarketissa pyörittävä Riikka Peiponen uskoo, että lisäväen turvin kauppa selviää myös pääsiäisviikosta. Noutoikkunoita on pystytty avaamaan lisää koko viikon ajalle. Nyt näyttää sille, että kiireisin päivä tulee olemaan pitkäperjantai.

Ville Törrönen kerää asiakkaan ostoksia hakua varten Päivärannan K-Citymarketissa
Keräilijä seuraa asiakkaan kauppalistaa omalta laitteeltaan. Paikoin laitteistakin on ollut pulaa viime viikkojen aikana.Sami Takkinen / Yle

Asiakkaiden viikkorytmi on kuitenkin sekoittunut koronaviruksen aikana.

– Siksi pääsiäinen on myynnin osalta myös arvoitus, kertoo joensuulaisen Pilkon Citymarketin kauppias Juha Kupiainen.

Poikkeuksellista on myös se, että pääsiäistä vietetään tänä vuonna käymättä missään.

Tänä aikana Kupiainen on huomannut kaupankäynnin tasoittuneen usealle eri viikonpäivälle eikä perinteistä perjantaipiikkiä ole ollut koronan aikana.

– Toissaviikko oli ensimmäinen tätä uutta normaalia, hän toteaa.

Kylmiöt ovat täynnä asiakkaiden ruokia

Hakijoitaan odottavat täydet ruokakassit vievät myös tilaa kaupassa. Kylmäketju ei saa katketa missään vaiheessa.

– Pakkaset menevät pakkaseen ja niitä säilytetään siellä siihen asti, kunnes asiakas tulee hakemaan, kertoo Päivärannan Citymarketista Riikka Peiponen.

Valmiiksi pakattuja kasseja ja laatikoita säilytetään hedelmä- ja vihannes- sekä lihakylmiöissä.

Kuopion Prismassa tila sen sijaan loppui kesken. Takapihalle jouduttiin hankkimaan ruokakasseja varten erillinen kylmäkontti.

Kuopion Prismassa keräillään pian kolmessa vuorossa

Myös Prismassa ruoan verkkokaupan osuus kasvaa koko ajan. Tuotteita keräillään kahdessa vuorossa. Työntekijöitä on saatu lisää muun muassa Peeässän ravintoloista. Tavoitteena on, että keräilyssä siirrytään kolmeen vuoroon mahdollisimman pian.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan ruoan verkkokauppa keskittyy Joensuun Prismaan. Ruokakassi-palvelu kerää asiakkaita noin 15 kilometrin säteeltä Joensuun ympäristöstä.

Tuotteiden keräilyyn on saatu lisää väkeä Osuuskaupan omista ravintoloista, tavaratalosta ja ABC-liikenneasemilta.

– Ruokakassien noutaminen onnistuu myös yöaikaan kello 21–6 välisenä aikana, kertoo vähittäiskaupan johtaja Henrik Härkönen.

Aiheesta voi keskustella 7.4. kello 23.00 saakka.

Lue lisää:

Koronaepidemia kasvattaa ruokakauppojen myyntiä – Jauhelihan ja hernekeiton myynti kasvaa, mutta tulppaanit ja meikit jäävät hyllyyn

Suomalaiset hamstraavat ruokaa nyt myös verkkokaupasta – Koronavirus jopa kolminkertaisti kävijämäärät, kuljetuksissa ruuhkaa kaupungeissa

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus