Useat kesätyöpaikat vaakalaudalla koronan takia – opiskelijoiden syytä ilmoittautua työnhakijoiksi

Useat työnantajat ovat epävarmoja pystyvätkö palkkaamaan nuoria töihin kesällä.

kesätyö
En ung man sitter på en gräsklippare och klipper gräs i en park.
Kaikki eivät saa haluamaansa kesätyötä koronatilanteen takia. Esimerkiksi Kuopiossa kaupunki palkkaa nuoria ulkotöihin. Malin Valtonen / Yle

Useiden nuorten kesätyöpaikat ovat uhattuna koronaviruspandemian vuoksi myös Pohjois-Savossa. Viime viikolla Yle kertoi, että koronan takia on keskeytetty useiden tuhansien kesätyöntekijöiden rekrytointi.

Suunta näkyy myös Pohjois-Savon TE-toimistossa. Viime vuonna tähän aikaan kesätyöpaikkoja on ollut avoinna noin 3200. Tänä vuonna avoimia paikkoja on ollut noin 1800.

– Tällä hetkellä on enää reilut 200 paikkaa haussa, toteaa Pohjois-Savon TE-toimiston asiantuntija Pirjo Nissilä.

Muutosta kesätyöpaikkojen määrässä on tapahtunut viimeisten viikkojen aikana. Vielä edellisellä viikolla avoimia paikkoja oli noin 300 enemmän kuin nyt.

Useat työnantajat pohtivat nyt, pystyvätkö ottamaan kesätyöntekijöitä sekä työ- että tautitilanteen takia. Esimerkiksi Osuuskauppa PeeÄssä palkkasi viime kesänä noin 900 nuorta. Nyt suuri työllistäjä ei pysty sanomaan, voidaanko nuoria työllistää.

Toimitusjohtaja Tapio Kankaanpää sanoo, että aiheesta on keskusteltu, mutta päätöksiä ei ole vielä pystytty tekemään. PeeÄssän ensisijainen tavoite on työllistää omat työntekijänsä. Osuuskauppa ei ole lomauttanut matkailu- ja ravintola-alan työntekijöitä vaan siirtänyt heidät töihin päivittäistavarakauppoihin. Kyse on 300 työntekijästä, jotka vaihtavat työnkuvaansa poikkeusolojen vuoksi.

Kankaanpää sanoo, että vielä ei osata, kuinka paljon kausityöntekijöitä tarvittaisiin ja miten heidän perehdytyksensä hoidettaisiin. Lisäksi on mietittävä, onko kausityöntekijöiden ottaminen liian riskialtista koronapandemian vuoksi.

Kuopio palkkaa ainakin ulkotöihin nuoria

Kuopion kaupunki puolestaan palkkaa ainakin joihinkin tehtäviin nuoria. Reilut kymmenen nuorta otetaan maastotöihin ja ympäristönsuojeluun. Nämä ovat työtehtäviä, joita tehdään ulkona.

– Näihin töihin otetaan reilut kymmenen nuorta, kertoo kaupunkiympäristön palvelualueen henkilöstö- ja talousjohtaja Anne Simonen-Ruuskanen.

Kuopion kaupungin omistama kuntatekniikkalaitos Mestar on tehnyt päätöksen palkata 16–18-vuotiaita nuoria. Kunnossapitosuunnittelija Mauno Vauhkonen sanoo, että töihin otetaan kuukauden työsuhteisiin noin 30 nuorta. Nuoret tulevat tekemään ulkotöitä, kuten muun muassa ruohonleikkausta.

Opiskelijoiden palkkaamisesta päätetään myöhemmin kevään aikana.

Nuorten hyvä ilmoittautua työnhakijoiksi

Nimenomaan opiskelijoiden tilanne näyttää nyt tukalimmalta. TE-toimiston asiantuntija Pirjo Nissinen arvioi, että opiskelijoilla voi olla hankaluuksia löytää harjoittelupaikkoja.

Toisaalta kesätöitä voi olla saatavilla hyvin, koska viime aikoina on puhuttu maatalousalan työntekijäpulasta.

– Maatalousalan paikkoja tulee varmasti avoimeksi lähipäivien aikana, Nissinen toteaa.

TE-toimisto on viestittänyt työnantajille, että he ilmoittaisivat kaikki kesätyöpaikat julkiseen hakuun. Nuorten toivotaan ilmoittautuvan työnhakijoiksi TE-toimistoon, jotta mahdollisista työpaikoista voidaan paremmin välittää heille tietoa.