1. yle.fi
  2. Uutiset

HAMK kiinnosti ennätysmäärää hakijoita – hallituksen linjauksia valintakokeista odotetaan

Hakijamäärät kasvoivat vuoden 2019 keväästä yli 20 prosenttia.

Hämeen ammattikorkeakoulu
Hämeen ammattikorkeakoulun rakennus ulkoa Visamäessä
Kevään toisessa yhteishaussa yli puolet aloituspaikoista täytetään todistusvalinnalla.Tiina Kokko / Yle

Hämeen ammattikorkeakouluun haki kevään toisessa yhteishaussa ennätysmäärä hakijoita. Hakijamäärät kasvoivat viime vuodesta yli 20 prosenttia.

HAMK kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että sen vastaanottamien hakemusten määrä kasvoi yli kahdella tuhannella viime vuoteen verrattuna. Tiedotteen mukaan hakijamäärän kasvu on merkittävää, sillä hakukohteita oli viime vuoteen verrattuna kymmenen vähemmän.

– Yksi syy on varmasti uudistus hakukäytännöissä. Yhä useampi hakija voi tulla valituksi pelkän todistuksen perusteella. Tämä saattoi osaltaan lisätä hakijamääriä, kertoo HAMK:n opiskelijapalvelupäällikkö Leena Luoma.

– Lisäksi positiivinen viestintä siitä, mitä kaikkea korkeakoulussa pääsee tekemään ja opiskelemaan innostaa varmasti hakijoita.

Luoman mukaan eniten hakemuksia tuli monimuotokoulutuksiin.

– Moni hakijoista haluaa tehdä töitä opintojen ohella. Monimuotokoulutukset antavat tähän mahdollisuuden.

Luoma kertoo, että suosituin hakukohde yhteishaussa oli sosionomin monimuotokoulutus. Lisäksi liiketalouden ja tietojenkäsittelyn monimuotokoulutukset olivat suosittuja.

– Viime vuosina myös tekniikan alan koulutukset ovat kiinnostaneet yhä useampaa HAMK:iin pyrkijää, iloitsee Luoma.

Yhteensä HAMK:iin haki 12 586 hakijaa.

HAMK:in valintakokeet kolmessa kaupungissa

Hallituksen linjaukset valintakokeista tulevat huhtikuun puolessa välissä.

Ammattikorkeakoulujen valintakokeet järjestetään kesäkuun alussa. Yliopistojen valintakokeita sen sijaan järjestetään jo toukokuussa.

Opetus- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) kertoi viime viikolla, että pääsykokeet pyritään järjestämään koronaviruspandemiasta huolimatta. Muutokset aikatauluihin ovat kuitenkin mahdollisia.

Opiskelijapalvelupäällikkö Leena Luoma kertoo, että HAMK luonnollisesti noudattaa asiassa hallituksen linjauksia, joita vielä odotetaan.

– Mahdollisesti ainakin koetiloihin saattaa tulla järjestelyjä, joilla valintakokeisiin osallistujat saadaan hajautettua istumaan kauemmas toisistaan.

– Järjestämme valintakokeet Hämeenlinnassa, Riihimäellä ja Valkeakoskella, joten tiloista valintakokeen suorittaminen ei HAMK:ssa jää kiinni, kertoo Luoma.

Lue seuraavaksi