1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Trumpin vävypoika keittää Yhdysvaltain koronasoppaa eikä lopputulos vakuuta – sooloilu kiristää myös osavaltioiden kilpaa suojavarusteista

Esimerkiksi hengityskoneiden hinnat ovat liki kaksinkertaistuneet, koska osavaltiot kilpailevat niistä keskenään.

koronavirus
Jared Kushner ja Donald Trump lehdistötilaisuudessa 2. huhtikuuta.
Jared Kushner ja Donald Trump lehdistötilaisuudessa 2. huhtikuuta.Kevin Dietsch / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin julkiset ulostulot ovat olleet koronakriisin keskellä tavanomaistakin ristiriitaisempia.

Esimerkkejä ei tarvitse juurikaan etsiskellä. Iltapäivällä Trump voi uhata kymmeniä miljoonia ihmisiä karanteenilla ja illalla perua (siirryt toiseen palveluun)aikeensa Twitterissä.

Perjantaina (siirryt toiseen palveluun) presidentti saattaa ilmoittaa, ettei hän viranomaisten suosituksesta huolimatta aio käyttää kasvosuojainta. Lauantaina hän varoittaa jyrkästi kipuavista kuolintilastoista.

Trump ei johda ristiriitaista viruspolitiikkaansa yksin. Valkoisen talon koronakulisseissa tahtipuikkoa heiluttaa presidentin vävypoika ja neuvonantaja Jared Kushner, 39, joka on luonut uraa kiinteistösijoittajana ja liikemiehenä.

Kushner on sama mies, joka toimi Trumpin Lähi-idän rauhansuunnitelman pääarkkitehtina. Presidentin vävy pönkitti Lähi-idän osaamistaan kertomalla medialle, että on lukenut aiheesta 25 kirjaa. (siirryt toiseen palveluun)

Erityisesti demokraatit ovat kavahtaneet sitä, että Yhdysvaltain pandemiatoimia johtaa terveydenhuollon parissa kokematon Kushner.

– Ajatus siitä, että kaikki päätökset perustuvat Jared Kushnerin erittäin puutteelliseen harkintakykyyn on suoranaisesti pelottavaa. Uskon, että se tässä tilanteessa tulee maksamaan amerikkalaisten henkiä, arvioi Ohion demokraattisen puolueen puheenjohtaja David Pepper The Guardianin (siirryt toiseen palveluun)mukaan.

Vävy ohjeisti avaamaan maan pääsiäiseksi

Yhdysvalloissa on todettu Johns Hopkins -yliopiston mukaan miltei 370 000 koronavirustartuntaa, mikä on suurin määrä koko maailmassa. Ailahtelevaisen Valkoisen talon rinnalla koronakriisissä pyristelevät alan huippuasiantuntijat.

Jared Kushner
Trumpin vävylle Jared Kushnerille on luotu oma koronapesti Yhdysvaltain katastrofiviraston sisälle.Kevin Dietsch / EPA

Trump on nimennyt koronaerikoisyksikköönsä tohtori Deborah Birxin sekä maan johtavan infektioasiantuntijan Anthony Faucin. Erityisesti Fauci on joutunut useaan otteeseen toppuutelemaan presidentin lausuntoja.

Huipputiimistä huolimatta Trumpin tärkein neuvonantaja tuntuu kuitenkin olevan tyttärensä Ivanka Trumpin aviomies Kushner.

Kushnerin kerrotaan vakuuttaneen (siirryt toiseen palveluun) Trumpin aiemmin tänä vuonna siitä, että virus on ennen kaikkea vaarallinen taloudelle ja kansalliselle itseluottamukselle – ei niinkään kansanterveydelle. The Guardian kertoo Trumpin jumiutuneen ajatukseen kuudeksi viikoksi, minkä vuoksi koronatestien kehittäminen viivästyi huomattavasti.

Brittilehden mukaan Kushner auttoi Trumpia kirjoittamaan puheen, jossa Trump julisti matkustuskiellon Euroopan ja Yhdysvaltojen välille. Puhe syöksi pörssikurssit välittömästi laskuun.

Kaksi viikkoa sitten Kushner sai Trumpin kaavailemaan, että Yhdysvallat voitaisiin avata jo pääsiäiseksi. Aie kaatui sulaan mahdottomuuteensa. Sittemmin Valkoinen talo on jatkanut maan eristystoimia ainakin huhtikuun loppuun asti.

Kushnerin "pikkutakkikerho" käskyttää katastrofivirastoa

Koronakriisissä Kushnerille on luotu oma erityispesti Yhdysvaltain katastrofiviraston FEMA:n sisälle. The New York Times (siirryt toiseen palveluun) on kuvannut Kushnerin tiimiä "pikkutakkikerhoksi", joka toimii khakivaatteisiin sonnustautuneiden katastrofityön konkareiden rinnalla.

Jo viikkojen ajan osavaltiot ja terveydenhuoltohenkilökunta ovat vaatineet Trumpin hallinnolta apua suojavarusteiden hankkimiseen. Kushnerin tehtäviin kuuluu liittovaltioiden avunpyyntöjen arvioiminen sekä suojavarusteiden tuotannon koordinointi.

Kushner on saanut sulan hattuun esimerkiksi suojavarustetoimituksista, jotka Kiina lennätti Yhdysvaltoihin maaliskuun lopussa. (siirryt toiseen palveluun)

Presidentin vävyn toimet ovat kuitenkin myös hankaloittaneet katastrofiviraston toimintaa, kertovat lähteet The New York Timesille. Valkoiselta talolta tulee yllätyskäskyjä, jotka sekoittavat pakkaa.

Hengitysuojaan ja suojapleksiin pukeutunut  hoitotyöntekijä Virginian Arlingtonissa.
Yhdysvalloissa osa suojatarvikkeista seisoo varastoissa. Tuottajat eivät ole saaneet hallinnolta selkeitä ohjeita siitä, pitääkö varusteet toimittaa katastrofivirastolle vai osavaltioihin. Sairaalan työntekijä Virginian Arlingtonissa maaliskuussa.Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Esimerkiksi maaliskuussa Illinoisin ja New Jerseyn kuvernöörit juttelivat Trumpin kanssa puhelimessa. Pian puhelun jälkeen Kushnerin tiimi käski katastrofivirastoa lähettämään välittömästi sairaanhoidollisia varusteita molempiin osavaltioihin. Osavaltioilta ei ollut tullut protokollan mukaista pyyntöä virastolle.

Viranomaiset ovat olleet huolissaan siitä, että pienen piirin kesken sovitut diilit ohjaavat tarviketoimitukset pois viruksesta pahiten kärsiviltä alueilta. Esimerkiksi New Yorkin osavaltion on arvioitu (siirryt toiseen palveluun) saaneen vain joka viidennen pyytämistään hengityskoneista.

Mediassa Kushnerin on luonnehdittu luotsaavan koronakriisin "varjoerikoisyksikköä". Kushner on vakuuttanut (siirryt toiseen palveluun)toimivansa varapresidentti Mike Pencen pyynnöstä ja kuuntelevansa asiantuntijoita.

Kushner neuvoo välineistä sotivia kuvernöörejä

Suojavarustekriisissä Trumpin hallinto on alleviivannut, että kukin osavaltio on ensisijaisesti itse vastuussa tarvikkeiden hankkimisesta ja tuotannosta. Useat kuvernöörit ovat puolestaan vaatineet (siirryt toiseen palveluun), että liittovaltio ottaisi vastuun suojavarusteiden hankinnasta.

Tilanteen myötä osavaltiot ja yksittäiset sairaalat käyvät armotonta hintakilpailua siitä, kuka saa lunastettua itselleen erän kumihanskoja tai laatikollisen hengityssuojaimia.

– Hengityskoneiden hinnat ovat nousseet 25 000:sta 45 000 dollariin. Miksi? Koska me tarjoamme 25 000. Kalifornia sanoo "tarjoamme 30 000", Illinois sanoo "annamme 35 000" ja Florida sanoo "annamme 40 000", New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo kuvaili taannoin lehdistötilaisuudessa. (siirryt toiseen palveluun)

Välillä myös liittovaltio on vienyt suojavarusteita osavaltioiden käsistä tarjoamalla niistä enemmän.

Kasvosuojaintenkin hinnat ovat pilvissä. The New York Times (siirryt toiseen palveluun) kertoi viime viikolla, että 50 maskin pakkauksesta on pyydetty jopa 70 dollaria aiemman 2,28 dollarin sijaan.

Joissakin osavaltioissa on jouduttu turvautumaan omiin salamyhkäisiin operaatioihin (siirryt toiseen palveluun) suojavarusteiden saamiseksi. Esimerkiksi Massachusettsiin varusteita on tuotu peitelennoilla ja Illinoisin kerrotaan kirjoittaneen 3,4 miljoonan dollarin šekin taatakseen kiinalaisten kasvosuojaimien toimituksen osavaltioon.

Kushner on ehättänyt jakamaan osavaltioiden kuvernööreille johtamisvinkkejä. Kushnerin mukaan äänestäjät näkevät nyt, ketkä ovat valmiita toimimaan johtajina myös kriisissä.

Barack Obaman presidenttikautena hallinnon etiikkajohtajana toiminut Walter Shaub kimpaantui Kushnerin lausunnoista. Shaub kuvaili Twitterissä Trumpin vävypoikaa "vastuuntunnottomaksi nepotistiksi" ja sanoi kuvernöörien yrittävän vain paikata liittovaltion epäonnistumisen.

Jutussa on käytetty lähteinä New York Timesia, (siirryt toiseen palveluun)The Guardiania, (siirryt toiseen palveluun)ABC Newsiä (siirryt toiseen palveluun) ja Voxia. (siirryt toiseen palveluun)

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon klo 23 asti.

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronavirustilanteesta

Viisi syytä miksi koronataisto takkuaa Yhdysvalloissa: Osavaltiot kilpailevat suojavarusteista, testipulan takia viranomaiset toimivat osin sokkona, osa sairastuneista menee töihin

Kirjeenvaihtajalta: Tiikerikin sai tartunnan – Korona saalistaa Yhdysvaltain laitoksissa pedon lailla

Lue seuraavaksi