Pääsiäinen muuttaa arkea entisestään – katso tästä, mikä on auki ja milloin

Pääväylien sijaan ryntäystä odotetaan nyt esimerkiksi ulkoilupaikkoihin. Koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa kaikkea ylimääräistä liikkumista tulisi kuitenkin välttää.

pääsiäinen
Pääsiäisruohoa astiassa
Pääsiäinen tuo jonkin verran muutoksia jo ennestään poikkeukselliseen arkeen.Eleni Paspatis / Yle

Vaikka Suomi elää jo poikkeusoloissa, tuo pääsiäinen vielä jonkin verran lisää muutoksia esimerkiksi liikenteeseen ja aukioloaikoihin.

  • Kaupat päättävät omista aukioloajoistaan, kuten tähänkin asti. S-ryhmä tiedottaa, että monissa sen myymälöissä ovet ovat pitkänäperjantaina ja toisena pääsiäispäivänä auki pyhäaukioloajoilla. Myös Keskon mukaan joissakin K-ruokakaupoissa aukioloajat saattavat olla normaalia rajatummat. Lidl kertoo, että kaikki sen myymälät ovat auki läpi pääsiäisen, mutta ajat vaihtelevat myymälöittäin. Tarkat aukioloajat kannattaakin tarkistaa kunkin kaupan omilta nettisivuilta.
  • Alkon myymälät ovat kiinni pitkänäperjantaina sekä sunnuntaina ja maanantaina. Kiirastorstaina ja lauantaina myymälät ovat auki. Muutamissa liikkeissä on tällä hetkellä lyhennetyt aukioloajat. Aukioloajat kannattaa tarkistaa Alkon nettisivuilta.
  • Posti kertoo, että lähes kaikki sen omat myymälät ovat auki lauantaina ja sunnuntaina pääsiäisestä huolimatta. Yksittäisiä palvelupisteitä ja kirjelaatikoita on jouduttu sulkemaan, koska niiden sijaintikiinteistöt ovat kiinni koronaviruksen takia. Tarkempaa tietoa löytyy Postin nettisivuilta.
  • Pankkien konttorit ovat kiinni koko pääsiäisen. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on muutenkin vaikuttanut myös pankkien aukioloaikoihin, ja nekin kannattaa tarkistaa pankkien omilta nettisivuilta.
  • Meno- ja paluuliikenne ovat olleet perinteisesti pääsiäisenä vilkkaita. Tänä vuonna kaikkea ylimääräistä liikkumista tulee kuitenkin välttää ja esimerkiksi Uudenmaan raja on suljettu. Myös Autoliiton tiepalvelupäivystys Operaatio Pajunkissa jää nyt ensimmäisen kerran historiansa aikana järjestämättä.
  • Ulkoilupaikkoihin sen sijaan odotetaan pääsiäisenä ryntäystä, ja poliisi on varautunut purkamaan ruuhkia niiden lähettyvillä. Jos suunnittelet retkeilyä tai ulkoilua esimerkiksi Uudenmaan alueen lähiluonnossa, lue tästä jutusta keskeiset asiat, jotka ainakin kannattaa huomioida.
  • Joukkoliikenne kulkee edelleen, vaikka koronaviruksen vaikutukset näkyvät sielläkin. Myös pääsiäinen tuo muutoksia aikatauluihin: esimerkiksi VR kertoo kauko- ja lähiliikenteen kulkevan torstaina perjantailiikenteen mukaan ja perjantaista maanantaihin sunnuntailiikenteen mukaan. Lisäksi voi olla yksittäisiä aikataulumuutoksia. Tarkempia tietoja löytyy VR:n nettisivuilta. Myös bussiyhtiöt viestivät sivuillaan omista aikatauluistaan.
  • Tukipuhelimista esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin vastaa yhteydenottoihin läpi pääsiäisen kello 14–17. Puhelimeen vastataan numerossa 116 111. MLL:n mukaan lapsilla on poikkeustilanteessa korostunut tarve keskustella luotettavan aikuisen kanssa ja esimerkiksi koronavirus on puhuttanut lapsia ja nuoria jo pidemmän aikaa. MLL:n vanhempainpuhelin ja chat ovat pääsiäisenä tauolla.

Lue seuraavaksi:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Suomessa ja maailmalla

Katso tästä oman maakuntasi tilanne

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus