1. yle.fi
  2. Uutiset

Itävalta alkaa purkaa suojatoimia ensi viikolla

Ensimmäisenä saavat aueta pienet kaupat.

koronavirus
Sebastian Kurz
Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz.Christian Bruna / EPA

Itävalta alkaa vähitellen purkaa koronavirusepidemian vuoksi asetettuja suojatoimia, kertoi maan liittokansleri Sebastian Kurz tiedotustilaisuudessaan.

Pienet, alle 500 neliömetrin suuruiset kaupat saavat ensimmäisenä avata ovensa, 14.4. Kurz painotti, että tämän on tapahduttava erittäin tiukkojen suojatoimien vallitessa.

Hän muistutti esimerkiksi kasvomaskien käytön tärkeydestä. Itävallan hallitus on samaan aikaan päättänyt, että kasvomaskien käyttö on jatkossa pakollista esimerkiksi kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä.

Toukokuun 1. päivä saavat luvan avautua myös muut kauppaliikkeet, ostoskeskukset ja esimerkiksi kampaamot.

Kurzin mukaan Itävallan hallitus tekee huhtikuun lopulla päätöksen,voivatko ravintolat ja hotellit alkaa avautua. Tavoitteena on, että ne voitaisiin avata asteittain toukokuun puolivälistä alkaen.

Yleiset ulkona liikkumisen rajoitukset ovat voimassa huhtikuun loppuun. Julkisia kokoontumisia ja tilaisuuksia ei saa edelleenkään järjestää. Tämä määräys voidaan mahdollisesti purkaa kesäkuun lopulla, Kurz sanoi.

Kurz vetosi voimakkaasti itävaltalaisiin, jotta nämä noudattaisivat edelleen annettuja ohjeita ja välttäisivät sosiaalisia kontakteja. Myös pääsiäisen aikaan ihmisten tulee olla kotona. Jos määräyksistä aletaan lipsua, suunnitelma ei voi toteutua.

Itävalta oli Italian ohella yksi ensimmäisistä maista Euroopassa, joissa koronaepidemia pääsi leviämään. Maassa on tähän mennessä sairastunut koronavirukseen noin 12 500 ihmistä. Kuolleita on runsaat 200.

Maassa aloitettiin kolme viikkoa sitten tiukat eristystoimet. Kaikki koulut ja ei-välttämättömät kaupat suljettiin, samoin kuin ravintolat ja hotellit. Ihmisiä kehotettiin pysymään kotonaan.

Viime päivinä tietoon on edelleen tullut lähes 300 uutta tautitapausta, mutta uusien sairastuneiden määrä on vähentynyt selvästi huippuajoista.

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Uusia tartuntoja 246, EU:n ja Curevacin sopimus julki, Ruotsi aikoo kieltää Norjasta matkustamisen

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi