Vanhusten tila hoitolaitoksissa huolettaa: jotkut suunnittelevat jo omaisensa siirtoa hoitokodista pois – geriatrian professori toppuuttelee

Vanhustenhoidossa löydetään jatkuvasti lisää koronatartuntoja. Ministeriöltä odotetaan selkeitä ohjeita.

Kotimaa
Vanhus kävelee käytävällä rollaattorin kanssa Myyrmäen vanhusten keskuksessa, Vantaalla.
Omaisten tilanne hoitolaitoksissa ympäri maan huolettaa tällä hetkellä useita suomalaisia korona-viruksen jyllätessä. Kuvituskuva.Eleni Paspatis / Yle

Koronavirus vanhustenhuollossa huolettaa tällä hetkellä useita suomalaisia. Tietoon on tullut jatkuvasti lisää tapauksia, joissa koronavirus on levinnyt hoitolaitoksiin. Muun muassa tänään vantaalaiseen vanhusten hoitolaitokseen.

Ylen tietojen mukaan jotkut omaisista suunnittelevat jopa ottavansa omaisensa hoitolaitoksesta pois, jos virus leviää läheisen hoitolaitokseen.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertoi eilen Ylelle, että hoitajilta tulleen tiedon mukaan tartunnat vanhusten hoitolaitoksissa johtuisivat hoitohenkilöstön huonosta suojauksesta.

Professori toppuuttelee siirtoa suunnittelevia

Oulun yliopiston geriatrian professori Jouko Laurila ei lähtisi suin päin siirtelemään vanhuksia hoitolaitoksista pois koteihin.

– Muistisairaille ja hauraille ihmisille paikan vaihto synnyttää helposti levottomuutta ja lisää ahdistusta. Tuttu hoitaja ja ympäristö on useimmiten eduksi. Äkkinäiset tilanteet tekevät asiat hankaliksi. Puhumattakaan tilanteesta, jossa perheessä olisi kouluikäisiä lapsia.

Laurilan mukaan siirto kotiin riippuu tietysti resursseista ja vanhuksen hoidon tarpeesta. Mutta jos hoitolaitoksessa huolehditaan turvallisuudesta, vanhuksen paikka on parempi hoitolaitoksessa kuin kotona, Laurila sanoo.

– Hauraan muistisairaan turvallisuus on tämmöisessä tilanteessa kuitenkin kotona enemmän vaarassa kuin pitkäaikaishoidossa.

– Hoitolaitoksissa pohditaan näitä asioista päivittäin. Ja jos siellä on tarpeeksi suojausvälineitä ja ei tulla töihin minkäänlaisissa infektio-oireissa, niin asiat ovat hyvin.

Professori Laurilan mukaan tärkeintä olisi nyt, että vanhustenhoitoon saataisiin tarpeeksi testejä.

– Nämä yksilöt, jos Suomessa on riskiryhmiä, niin he ovat kyllä kaikkein haurainta riskiryhmää.

Laurila muistuttaa, että kaikki toimet yhteiskunnassa on kuitenkin tähän asti tehty nimenomaan sen takia, että on haluttu suojella vanhuksia.

Ministeriöltä vaaditaan toimia

Vanhusala on vaatinut jo useamman päivän selkeämpiä ohjeita sosiaali- ja terveysministeriöltä. Tänään Hyvinvointiala HALI ehti myös vaatia (siirryt toiseen palveluun) tarkennettuja ohjeita henkilösuojainten käyttöön sekä kotihoitoon että myös asumispalveluihin.

HALI:n mukaan nykyisillä suojautumisohjeilla suojaimia ei riitä todelliseen tarpeeseen julkisella eikä yksityisellä sektorilla.

Yle ei tavoittanut ministeri Krista Kiurua (SDP) tähän juttuun.

Geriatrian professori Laurila ei lähde arvioimaan olisiko ministeriön pitänyt antaa ohjeita vanhustenhuollolle jo aikaisemmin.

– Suomessa ollaan jo tällä hetkellä tehty aikaisin hyviä päätöksiä, jos verrataan Ruotsiin ja Tanskaan. Suomessa kuolleisuutta on edelleen vähän verrattuna naapurimaihin.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus