"Maatalous huoltovarmuuden kivijalka" – pohjalaisedustajat maataloustukien noston kannalla

Ylen kyselyyn vastasi yksitoista Vaasan vaalipiirin kuudestatoista kansanedustajasta. Vastaamatta jättivät etupäässä keskustan edustajat.

Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Enemmistö Ylen kyselyyn vastanneista pohjalaiskansanedustajista nostaisi maatalouden tukia. Nykyistä suurempien tukien kannattajia löytyy useista puolueista.

Nostoa puolustavat Janne Sankelo kokoomuksesta, Peter Östman kristillisdemokraateista, Joakim Strand ruotsalaisesta kansanpuolueesta, Mikko Savola keskustasta sekä Jukka Mäkynen ja Mauri Peltokangas perussuomalaisista.

– Oikeastaan huoltovarmuus on se tärkein, mitä meidän pitää päättäjinä silmäillä, ja maatalous on kyllä sen huoltovarmuuden kivijalka, toteaa Mauri Peltokangas.

Peltokangas arvioi, että kansanedustajat pystyvät tukemaan viljelijöitä ja tuottajia muutenkin kuin vain tukia nostamalla.

– Me pystymme karsimaan turhaa byrokratiaa. Maanviljelijät ovat suurelta osin sitä mieltä, että jos pelisäännöt ovat samat kuin muualla Euroopassa, niin kyllä meidän huippuosaajat maataloudessa pärjäävät, Mauri Peltokangas jatkaa.

Ensin varmistettava EU-tuki

Kyselyyn vastanneista perussuomalaisten Juha Mäenpää ja demareiden Matias Mäkynen pitäisivät tuet nykyisellään.

Matias Mäkysen mukaan nyt on ennen kaikkea ponnisteltava Euroopan unionista tulevan tuen puolesta.

– Lähtökohta on se, että EU-tuki pitää saada pysymään vähintään nykyisellä tasolla, jotta kotimaista tukea ei olisi tarvetta nostaa. Meidän maataloustukijärjestelmä lähtee siitä, että raha tulee EU:sta ja sitä meidän täytyy pyrkiä kasvattamaan mahdollisimman suureksi. Kansallista tukea ei ensimmäiseksi pidä lähteä nostamaan, Matias Mäkynen perustelee.

Mäkynen tietää, että jo EU-tukien nykytasonkin säilyttäminen vaatii työtä.

– Koko unionin alueella maataloustukea ollaan pienentämässä. Jos Suomi ei onnistu EU-tasolla pitämään nykytasoa, sitten kansallista tukea pitää nostaa. Tämä on kuin kiikkulauta, Mäkynen vertaa.

Palkkaa enemmän suoraan tuotteesta

Matias Mäkysen mukaan tuottajien pitäisi saada nykyistä enemmän palkkaa tuotteistaan.

– Tuottajan euro pitäisi saada kasvamaan. Se saattaisi näkyä myös tuotteiden hinnoissa. Uskon, että suomalaiset ovat normaalioloissa jonkun verran valmiit maksamaan siitä, että kotimaista ruoantuotantoa pystytään tukemaan.

Kyselyn empijät eli demareiden Kim Berg sekä RKP:n Anders Norrback ja Mikko Ollikainen sanovat, että nyt on liian aikaista puuttua tilanteeseen ja akuutti kriisi täytyy hoitaa ensin.

Mikko Ollikainen ravistelisi Matias Mäkysen tapaan nykyistä enemmän markkinoita.

– Maanviljelijän tulee saada markkinaehtoista palkkaa. Sen täytyy tulla ostetun tuotteen, ei välttämättä tukien kautta, sanoo Mikko Ollikainen.

Ollikainen iloitsee siitä, että maatalouden arvostus on kriisiaikana noussut. Siitä huolimatta hän epäröi maataloustukien nostamista poikkeusoloissa.

– Puolustan kaikin voimin maataloutta nyt ja tulevaisuudessa, mutta nyt täytyy katsoa nämä realiteetit. Meillä on taloudellisesti haastava tilanne edessä, joten en halua sulkea mahdollisuuksia kiinni.

Lue lisää: