1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saimaannorppa

Saimaannorpan kuutti syntyi kelluvaan keinopesään – suoja tarjoaa turvaa leutona talvena

Kyseessä on kautta aikain toinen kerta, kun kuutti syntyi ihmisen tekemässä pesässä.

saimaannorppa
Saimaannorppa huhtikuussa 2019 Puumalan eteläpuolisella Saimaalla.
Kuvituskuva.Ismo Marttinen

Keinopesään syntynyt saimaannorpan kuutti voi hyvin Saimaan Haukivedellä. Kyseessä on toinen kerta, kun kelluvaan keinopesään on syntynyt kuutti. Edellinen syntyi vuonna 2018.

– Kuutti näyttää selvinneen ainakin toistaiseksi hengissä ja on jo hyvän kokoinen, kertoo Itä-Suomen yliopiston norppatutkija, dosentti Mervi Kunnasranta WWF:n tiedotteessa.

Saimaannorpan keinopesät ovat prototyyppejä, joita vasta kehitetään ja testataan.

Tänä vuonna tutkijat veivät Haukivedelle 12 keinopesää. Niistä kahdeksan oli ponttoneilla varustettuja ja neljä jään päälle asetettavia suojia. Tämän talven tulokset ovat rohkaisevia, sillä asukkaita löytyi yhdeksään pesään ja yhteen syntyi kuutti.

– Tutkimusryhmämme on saanut tästä paljon luottamusta menetelmän toimivuuteen ja kehitystyön jatkamiseen. Keinopesä tarjoaa kuuteille suojaa erityisesti saalistajilta, sanoo Mervi Kunnasranta.

Keinopesään synnyttänyt naaras on tunnistettu riistakameran kuvista yksilöllisten turkkikuvioiden perusteella. Se on tavattu usein keinopesän lähistöllä viimeisten viiden vuoden aikana. Esimerkiksi vuonna 2017 se synnytti poikasen apukinokseen alle kilometrin päähän paikasta, jossa keinopesä oli tänä vuonna.

Tänä vuonna talvi oli historiallisen leuto eikä Saimaalle kinostunut riittävästi lunta pesätarpeiksi.

– Apukinokset sulivat valtaosin ennen aikojaan, ja iso osa kuuteista syntyi avojäälle. Siksi poikasten kuolleisuus on ollut korkea, kertoo WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen.

Itä-Suomen yliopiston lisäksi myös Metsähallitus vei tänä vuonna yhdeksän keinopesää Saimaalle.

Saimaannorppakanta on kasvanut hitaasti viime vuosikymmeninä. Norppia arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 410 yksilöä.

Lue seuraavaksi