Vaalan apteekkari Jyri Saastamoinen valmistaa ilmaiseksi kasvosuojia – 3D-tulostin tekee vuorokaudessa kymmenen maskia

Vaalan ja Paltamon apteekit lahjoittavat kuntiensa kotihoitoon kasvosuojukset

koronavirus
Mies tulostaa 3D-tulostimella
Jyri Saastamoinen haluaa auttaa.

Apteekkari Jyri Saastamoinen tekee hyvää hyvyyttään 3D-tulostimella kasvosuojia Vaalan ja Paltamon kotihoidon työntekijöille. Vaalassa ja Paltamossa kotihoidossa työskentelee kummassakin noin 40 työntekijää.

Henkilökunta on päivittäin kontaktissa isoon määrään riskiryhmään kuuluvia. Kasvosuojus suojaa samalla sekä työntekijää että asiakasta.

Kotihoidon lisäksi pari suojaa on mennyt Vaalan hammashoitolaan. Myös apteekin työntekijöillä on suojat ja muuallekin niitä on kysytty.

Visiirikalvon löytämisessä oli ensiksi vaikeuksia. Ensimmäisen viikon käytettiin piirtoheitinkalvoja, mutta työntekijät eivät olleet niihin tyytyväisiä.

Nyt kasvosuoja on Saastamoisen mukaan sellainen kuin pitääkin, eli helppo puhdistaa, kevyt ja kirkas.

– Tätä on helppo käyttää koko päivän, tuntuu siltä kuin ei olisi mitään kasvosuojaa päässä. Koko maski painaa alle 100 grammaa.

Vaalan apteekin 3D-tulostus pyörii nyt toista viikkoa lähes ympärivuorokautisesti. Vuorokaudessa saadaan noin 10 maskin muoviosat.

Kasvosuojuksia valmistetaan eri puolilla maailmaa terveydenhuollon käyttöön ja myös yksittäisten henkilöiden omaa suojautumista varten.

– Ehkä näissä meidän valmistamissamme visiireissä on merkityksellistä se, että me lahjoitamme näitä. Haluan tehdä osani ja auttaa ihmisiä.

Ainakaan tällä hetkellä Vaalan apteekin resurssit eivät millään riitä myyntiin valmistamiseen. Luultavasti jatkossakin maskeja tehdään ensisijaisesti terveydenhuoltoon.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus