Koronatestaus aiotaan kaksinkertaistaa lähiviikkoina Keski-Pohjanmaalla – Testiin pääsee nyt aiempaa helpommin

Kokkolaan on tulossa pian oma testauslaite, mikä nopeuttaa tutkimuksia ja samalla testausmääriä voidaan kasvattaa.

koronavirus
Koronavirusnäytteitä
KoronavirusnäytteitäPasi Takkunen / Yle

Keski-Pohjanmaalla pystytään lisäämään koronatestausta jo lähiviikkoina.

Tähän saakka sosiaali- ja terveyspalveluja maakunnassa hoitavassa Soitessa testaustahti on ollut noin 20–30 testiä päivässä. Tämä tuplaantuu lähiviikkoina, kertoo Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen.

– Meidän näytteet analysoiva NordLab Oulussa on luvannut nostaa kapasiteettiaan. Toiveissa on myös saada Kokkolaan oma testauslaite pian. Se etenkin nopeuttaisi testausta. Vaikeaoireisista saadaan silloin jo tunneissa vastaus, kun aiemmin vastaus on viipynyt 12 tuntia. Se antaa paljon paremmat mahdollisuudet hoitaa potilasta, kertoo Rahkonen.

Nyt myös kynnystä testiin pääsyyn madalletaan.

– Näytteitä voidaan ottaa jatkossa esimerkiksi niiltä, joilla on akuutteja hengitystieoireita, vaikka influenssan kaltaisia: korkeaa kuumetta, yskää, lihassärkyä ja hengenahdistusta. Näillä oireilla etsitään mahdollisia koronapotilaita väestöstä, sanoo Rahkonen.

 infektioylilääkäri marko rahkonen
Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen on toiveikas, että Kokkolaan saadaan pian koronavirustestauslaite.VILLE VIITAMÄKI / YLE

Kaikkiaan Soiten alueella on otettu tähän mennessä (7.4. klo 10.30) 269 koronatestiä.

Pelkästään koronavirustestaus ei rajoita epidemiaa, muistuttaa infektioylilääkäri. Sen täytyy johtaa myös toimenpiteisiin.

– Jos vastaus on positiivinen, on selvitettävä, mistä tartunta on saatu. Samalla on kartoitettava altistuneet ja tartuntaketjut. Se on työlästä ja sitoo henkilökuntaa, mutta on yhtä tärkeää kuin testausmäärien kasvattaminen.

Suurin pullonkaula on ollut tähän asti Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen eli NordLabin rajallinen testauskapasiteetti. Siellä analysoidaan viiden Pohjois-Suomen sairaanhoitopiirin testit. Maksimi näytemäärä päivässä on reilut 200.

Lisäksi yritys ostaa alihankintana SynLabista noin 150 näytteen analysoinnin. Eli kokonaiskapasiteetti on reilut 350 näytettä. Pian tätä määrää nostetaan.

Myös yksityiset aloittavat testausta alueella

Kokkolassa ei ole tähän saakka ollut omaa testauslaitetta, vaan näytteet lähetetään analysoitavaksi Ouluun NordLabiin laboratorioon.

Vastauksen saaminen vie muutamasta tunnista vuorokauteen.

Keski-Pohjanmaalla myös yksityinen lääkäriasema Mehiläinen on lähtenyt mukaan testaamiseen. Yritys aloitti maanantaina koronaviruksen drive in -testit Kokkolassa ja Ylivieskassa.

Tähän mennessä koronanäyte on otettu ensisijaisesti potilailta, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalta.

Viime viikolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitos korosti, että testauksen lisääminen olisi tärkeää.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus