1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Helsingissä kotihälytystehtävien määrä on noussut viime viikkoina – poliisi hälytetty paikalle etenkin metelin tai häiriökäyttäytymisen takia

Poliisin mukaan pahoinpitelyt ja lähisuhdeväkivaltarikokset eivät kuitenkaan ole lisääntyneet.

Poliisi
Kaksi järjestyspoliisia ja poliisiauto Kontulan ostoskeskuksessa.
Helsingissä on eniten kotihälytystehtäviä Uudellamaalla sijaitsevista alueista.Eleni Paspatis / Yle

Poliisin mukaan kotihälytystehtäviä on Helsingissä ollut viime viikkoina jonkin verran enemmän kuin vastaavana ajankohtana edellisvuosina.

Uudenmaan alueella kotihälytystehtäviä on eniten Helsingissä. Kuluvana vuonna niitä on tullut yhteensä noin 2 700.

Erityisesti tapaukset, joissa poliisi on hälytetty paikalle häiritsevän metelin tai häiriökäyttäytymisen takia, ovat lisääntyneet. Metelin takia poliisille soitetaan useimmiten viikonloppuöisin.

Poliisin mukaan hälytystehtävätilastoista käy ilmi, että hyvin usein tiettyihin kohteisiin tulee tehtäviä toistuvasti ja jopa useita kertoja saman päivän aikana.

Alkuvuotta koskevien alustavien tietojen mukaan noin kolmasosa Helsingin kotihälytystehtävistä on liittynyt parisuhdeväkivaltaan. Poliisin mukaan pahoinpitelyiden ja lähisuhdeväkivaltarikosten määrissä ei kuitenkaan näy toistaiseksi nousua.

– Tietoon tulleiden lähisuhdeväkivaltarikosten määrä on pikemminkin laskusuuntainen. Nousua ei ole myöskään siinä suhteessa, missä määrin pahoinpitelyitä tapahtuu yksityisasunnoissa, sanoo Helsingin poliisilaitoksen Rikostutkintayksikön johtaja, rikosylitarkastaja Jonna Turunen poliisin tiedotteessa.

Turusen mukaan tällä hetkellä noin puolet pahoinpitelyistä tapahtuu julkisella paikalla ja puolet yksityisellä paikalla, kuten yksityisasunnoissa tai asumispalveluyksiköissä.

Näistä yleisellä paikalla tapahtuneiden pahoinpitelyiden määrä on ollut nousussa ja yksityisasunnoissa tapahtuneiden määrä laskussa.

Poliisista kuitenkin todetaan, että kaikki lähisuhdeväkivalta ei aina tule poliisin tietoon.