Liikennerajoituksia tiukennetaan Ruotsin ja Norjan rajoilla, laivojen henkilöliikenne Virosta, Ruotsista ja Saksasta päättyy – hallitus kertoi tiukennuksista rajavalvontaan

Hallitus on päättänyt jatkaa rajavalvontaa kuukaudella, eli 13. toukokuuta asti.

koronavirus
Hallitus tiedottaa rajaliikenteen tiukentamisesta
Hallitus tiedottaa rajaliikenteen tiukentamisesta

Hallitus on kertonut uusista rajoituksista Suomen sisä- ja ulkorajoilla. Rajaliikennettä pyritään tiukentamaan varsinkin Ruotsin ja Norjan vastaisilla rajoilla, joissa jatkossa sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne.

– Maahantulijoiden karanteenimääräyksiä tiukennetaan. Kaikille rajanylittäjille annetaan ohjeistus pysymisestä karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 päivän ajan, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Tästä poikkeuksena ovat ensihoidon ja pelastustoimen henkilöstön rajanylitykset ja tavaraliikenteen kuljetushenkilöstö. Heidän ei tarvitse olla karanteeninomaisissa olosuhteissa, Ohisalo totesi.

Hallitus päätti tiistaina rajavalvonnan tiukennuksista koskien Ruotsin ja Norjan vastaista rajaa. Yle kokosi keskeiset päätökset tähän:

  • Pääsääntöisesti kaikki Suomeen saapuvat henkilöt joutuvat karanteeninomaisiin olosuhteisiin 14 päiväksi.
  • Rajan yli sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne.
  • Karanteenisääntö ei koske välttämätöntä terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä eikä tavaraliikenteen kuljetushenkilöstöä.
  • Ruotsi sitoutuu testaamaan hoitohenkilöstöään nykyistä enemmän, suojaamaan heitä entistä paremmin ja antamaan suomalaisille tehohoitopaikkoja.
  • Välttämätön ja perusteltu henkilöliikenne Ahvenanmaalta Suomeen ja Ruotsiin on yhä mahdollista.
  • Ruotsista tulevat lääkärit ja hoitajat joutuvat 14 päivän karanteeniin.
  • Hallitus jatkoi rajavalvontaa 13. toukokuuta asti.

Hallitus vetoaa varsinkin raja-alueen työnantajiin, jotta ne keksisivät tapoja vähentää rajanylitystä. Yksi tapa tähän voisi olla se, että työnantaja järjestää työntekijöille majoituksen työpaikan lähelle.

– Työntekijät, jotka pysyvään työsuhteeseen tai toimeksiantoon perustuen työskentelevät Ruotsin tai Norjan vastaisella luontaisella työssäkäyntialuueella, voivat edelleen liikkua, jos tämä työ nähdään välttämättömäksi ja jos nämä ihmiset voivat liikkua vain työn ja kodin väliä. Eli olla karanteeninomaisissa olosuhteissa, Ohisalo sanoi.

Hallitus päätti myös siitä, että rajaliikenteen rajoituksia jatketaan aina 13. päivään toukokuuta asti.

Hallitus myös suosittaa, että Ruotsista, Virosta ja Saksasta Suomeen liikennöivät laivayhtiöt lopettavat henkilöliikenteen lipunmyynnin ensi lauantaista lähtien.

Hallitus ei tehnyt päätöksiä uusista rajoituksista Uudellemaalle. Rajoitus liikkumisesta Uudeltamaalta muualle Suomeen on yhä voimassa 19.4. asti.

Ruotsi sitoutuu antamaan hoitopaikkoja suomalaisille

Ruotsi on ollut huolissaan maan pohjoisosan terveydenhuollon kantokyvystä, jos suomalaiset lääkärit, hoitajat ja pelastustoimen ammattilaiset eivät pääse ylittämään rajaa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on käynyt keskusteluja Ruotsin ulkoministeri Ann Lindenin kanssa. Haaviston mukaan Ruotsi on luvannut, että se testaa jatkossa enemmän hoitohenkilökuntaansa, antaa heille nykyistä enemmän suojavarusteita ja tarjoaa tehohoitoa myös suomalaisille.

Suomen hallitus onkin vedonnut Ruotsiin siinä, että se ohjeistaisi terveydenhuoltohenkilöstöä nykyistä parempaan suojautumiseen ja testaisi heitä enemmän kuin nyt.

Haavisto myös sanoi, että maailmalla on yhä noin 2 000 suomalaista, jotka etsivät reittiä takaisin kotimaahan. Suurin osa heistä on Espanjassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Thaimaassa.

Henkilöliikenne Ahvenanmaalta yhä mahdollista

Välttämätön ja perustelu henkilöliikenne on yhä mahdollista Maarianhaminasta Tukholmaan, Helsinkiin ja Turkuun. Matkustaminen onnistuu yhä lentäen ja laivalla.

– Rajaliikenteen linjaukset tulevat tiukentumaan niin, että Ruotsista tulevien lääkärien ja terveydenhuollon henkilökunnan on vietettävä kaksi viikkoa karanteenissa ennen työskentelyä esimerkiksi Ahvenanmaalla. Tänä päivänä on noin kymmenen lääkäriä, jotka tulevat Ruotsista Ahvenanmaalle, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.)sanoi.

Ylen tietojen mukaan hallitus on ollut huolissaan Ahvenanmaan terveydenhuollon kapasiteetin riittävyydestä. Hallitus onkin nyt velvoittanut sosiaali- ja terveysministeriötä huolehtimaan, että Ahvenanmaan sairaalan toiminta turvataan jatkossa.

Tarvittavat lääkärit järjestetään Manner-Suomesta Ahvenanmaalle. Heidän riittävä ruotsin kielen taito myös varmistetaan.

Kapasiteetista huolehtiminen on edellytys sille, että henkilöliikenne Maarianhaminasta on yhä mahdollista Suomeen ja Ruotsiin.

Yle näytti tiedotustilaisuuden suorana TV1:ssä ja Areenassa.

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lapissa ensimmäisiä Ruotsista saatuja koronatartuntoja – Infektioylilääkäri Markku Broas ehdottaa: työmatkaliikenne rajan yli pitäisi keskeyttää

Osa ruuasta uhkaa loppua koronan vuoksi – Suomi suunnittelee tilauslentoja ukrainalaisille työntekijöille

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon kello 23.00:een asti.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus