Herätys: Kehysneuvottelut käyntiin koronakriisin varjossa, Boris Johnson joutui tehohoitoon, ilmastotavoitteet jakavat kansanedustajia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Hallituksen koronatilannekatsaus Helsingissä 30. maaliskuuta.
Hallituksen koronatilannekatsaus Helsingissä 30. maaliskuuta.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Hallituksen kehysneuvotteluissa keskitytään koronakriisiin

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus kokoontuu tiistaiaamuna Säätytaloon neuvottelemaan julkisen talouden kehyksistä vuosille 2021–2024 ja tämän vuoden toisesta lisäbudjetista. Tosiasiassa ministerit joutuvat keskittymään koronakriisin hoitoon. Vaikka isoja apupaketteja on luvattu jo muun muassa yrityksille, lisää rahaa pitäisi ohjata muun muassa kuntiin. Yle näyttää suorana ministereiden saapumisen Säätytaloon.

Ennen kehysneuvottelujen alkamista hallitus pitää koronatilannekatsauksen valtioneuvoston linnassa kello 8. Aiheena ovat rajaliikenteen tiukentamiseen liittyvät linjaukset. Info on katsottavissa suorana TV1:ssä ja Areenassa.

Boris Johnson tehohoitoon koronan vuoksi

Boris Johnson taputtaa käsiään yhteen ovensuussa.
Boris Johnson virka-asuntonsa ovella 2. huhtikuuta. Pippa Fowles / EPA

Britannian pääministeri Boris Johnson on joutunut tehohoitoon koronaviruksen aiheuttamien oireiden takia. Pääministerin kansliasta maanantai-iltana annetun lausunnon mukaan Johnsonin tila oli heikentynyt iltapäivällä. Tv-kanava ITV:n tietojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan hän on ollut tajuissaan eikä ole hengityskoneessa.

Johnsonin kerrottiin aiemmin maanantaina joutuneen sairaalaan. Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta.

Euromaat eivät päässeet sopuun koronabondeista, mutta kriisirahastosta tukea on tulossa

Lähes tyhjä ostoskeskus
Koronakriisi on tyhjentänyt muun muassa ostoskeskuksia ympäri Eurooppaa. Kuvassa Limbecker Platz Center Essenissä Saksassa koronaeristyksen astuttua voimaan.Markus Matzel / ullstein bild / AOP

Euroopan unionin eteläiset, koronapandemiasta pahoin kärsineet jäsenmaat ovat syyttäneet unionia solidaarisuuden puutteesta. Italia, Espanja ja Ranska ovat kritisoineet pohjoisia jäsenmaita, jotka ovat suhtautuneet nihkeästi yhteisvastuullisiin joukkovelkakirjalainoihin eli niin sanottuihin koronabondeihin. Nyt ollaan kuitenkin pääsemässä sopuun euromaiden pysyvän kriisirahaston, EVM:n käytöstä. Euroryhmä kokoustaa tänään aiheesta videoyhteydellä.

Ylen kysely: Hallituksen ilmastotavoitteet jakavat kansanedustajia koronan keskellä

Elokapinan mielenosoitus Fortumin pääkonttorin edustalla 24.1.2020
Elokapina-liikkeen ilmastoaktivistit osoittivat mieltä tammikuussa.Pekka Tynell / YLE

Lähes puolet Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista haluaa pitää kiinni hallituksen asettamista ilmastotavoitteista koronavirusepidemiasta huolimatta. Hallitus on linjannut, että Suomen pitäisi olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Kunnat pistivät asiointiapunsa pystyyn hetkessä

Kärkölän kunnan työntekijät tuovat ostokset yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmäläisten kotiovelle.
Kärkölässä vanhusten päivätoiminta muuttui nopeasti asiointiavuksi. Ostokset tuodaan kotiovelle, ettei iäkkäiden tarvitsisi poistua kotoaan koronaepidemian aikana.Marjo Pirilä / Yle

Kunnat ovat organisoineet ennätysajassa asiointiavun yli 70-vuotiaille ja riskiryhmille. Monet kunnat ovat jopa soittaneet kaikille yli 70–vuotiaille asukkailleen kysyäkseen avuntarpeesta. Silti marketeissa näkee yhä vanhuksia, jotka haluavat hoitaa kauppa-asiansa itse.

Koko maassa ollaan plussan puolella

Tiistain iltapäiväkartta
Joonas Koskela / Yle Sää

Tiistaina lämmintä ilmaa leviää suurimpaan osaan Suomea ja etelässä lämpötila kohoaa selvästi yli +10 asteeseen. Pohjoisessakin lämpötila kohoaa useampia asteita plussan puolelle. Lännestä saapuu päivän aikana sadealue, joka yltää päivällä jo länsirannikolle ja liikkuu iltaa kohden itään. Myös Lapin yli liikkuu sateita tiistain kuluessa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.