Pietarsaaren talous pakkaselle: tulot jäivät miljoonia odotetusta

Positiivista on sote-menojen kasvun pysyminen kohtuullisella tasolla.

Pietarsaari
Jakobstad.
Pietarsaaren kaupungin viime vuoden tulos on 8 miljoonaa alijäämäinen. Myös asukasluku notkahti hieman: pietarsaarelaisia oli 30 vähemmän kuin edellisvuonna.

Pietarsaaren talous painui viime vuonna kahdeksan miljoonaa euroa pakkaselle. Alijäämään vaikutti se, että verotuloja ja muita tuloja kertyi yhteensä 4,5 miljoonaa. vähemmän kuin oli budjetoitu. Koulutiloista taas aiheutui kaupungille lisäkustannuksia.

Kaupungin lainamäärä kasvoi harppauksella: nyt lainaa on jokaista pietarsaarelaista kohden yli 3 600 euroa, lähes 500 euroa enemmän kuin edellisvuonna.

Myönteistä oli se, että sote-menot kasvoivat hillitysti, vain puolitoista prosenttia eli runsaan miljoonan edellisvuodesta. Pietarsaari sai myös 1,6 miljoonaa euroa enemmän valtionosuuksia kuin oli odottanut.

Kaupunginjohtaja Kristina Stenmanin mukaan viime vuoden tulos herättää luonnollisesti huolta, mutta säästöjä on jo alettu etsiä esimerkiksi digitalisaatiosta. Valtiovarainministeriö on myöntänyt Pietarsaarelle tukea sähköisten talous- ja HR-palvelujen kehittämiseen, ja työ jatkuu tänä vuonna.