1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. alkoholinkulutus

Alkoholin kokonaiskulutus laski viime vuonna – matkustajatuonti väheni huomattavasti

Koronakriisi saattaa vähentää kulutusta tänä vuonna entisestään.

alkoholinkulutus
Asikas ottaa alkoholijuomapulloa Alkon hyllystä.
Suurin osa Suomessa ostetusta alkoholista nautitaan kotioloissa. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Alkoholin kokonaiskulutus väheni 3,9 prosenttia viime vuonna, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta raportista. Määrällisesti se tarkoittaa kymmentä litraa sataprosenttista alkoholia jokaista 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti.

THL:n mukaan alkoholijuomien kokonaiskulutuksen väheneminen johtuu sekä tilastoimattoman kulutuksen vähenemisestä että alkoholijuomien myynnin vähenemisestä Alkossa, päivittäistavarakaupoissa ja ravintoloissa. Alkoholijuomien kotimaan myynnin määrä väheni 2,5 prosenttia.

Suurinta kulutuksen väheneminen oli matkustajatuonnissa.

– Vaikka Virossa ja Latviassa tehdyt veronalennukset viime vuonna kiihdyttivät panimotuotteiden matkustajatuontia loppuvuodesta, oli väkevien matkustajatuonnin väheneminen niin huomattava, että 100-prosenttisena alkoholina mitattuna sen vaikutus oli merkittävä alkoholijuomien kokonaiskulutuksen vähenemisessä, THL:n erityisasiantuntija Marke Jääskeläinen kertoo tiedotteessa.

Suomalaiset matkustajat toivat ulkomailta yhteensä yli 61 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna määrä oli yli 6 miljoonaa litraa. Matkustajatuonnin osuus kokonaiskulutuksesta oli noin 14 prosenttia.

Mietojen juomien myynti kasvoi

Kotimaan myynnissä vahvojen lonkeroiden, vahvojen oluiden ja vahvojen siidereiden osuus kasvoi. Väkevien juomien kulutus pysyi ennallaan.

Eniten suomalaiset juovat olutta, jonka osuus kokonaiskulutuksesta oli lähes puolet. Oluiden yhteenlaskettu kulutus oli viime vuonna 3,9 litraa sataprosenttista alkoholia jokaista 15 vuotta täyttänyttä asiakasta kohden. Väkevien alkoholijuomien osuus tilastoidusta kulutuksesta oli yli viidennes. Viinien osuus oli vajaa viidesosa ja siiderien 4 prosenttia.

Valtaosa Suomessa ostetusta alkoholista nautitaan kotioloissa. Muualla kuin ravintolassa nautitun alkoholin osuus kokonaiskulutuksesta oli 71 prosenttia.

Koronatoimet näkyvät todennäköisesti kulutuksessa

Kuluvana vuonna alkoholin kokonaiskulutus saattaa vähentyä entisestään, kun koronaviruksesta seuranneet rajoitukset vaikuttavat liikkumiseen ja kulutukseen. Jääskeläinen kertoo STT:lle, että vaikutuksia on THL:llä pohdittu, vaikka kyseessä toki on tässä vaiheessa vasta valistunut arvailu.

Jääskeläinen pitää kuitenkin todennäköisenä, että alkoholin kulutus laskee etenkin, kun alkoholin matkustajatuonti on käynyt mahdottomaksi ja ravintolat ovat sulkeneet ovensa. Näiden mahdollisuuksien poistumista kulutuksesta tuskin kompensoidaan kaupasta ostetulla alkoholilla.

– Vaikea on kuvitella, että alkoholin myynti ruokakaupoissa ja Alkossa lisääntyisi niin paljon. Senhän pitäisi kasvaa aivan valtavasti, hän kuvaa.

Lue seuraavaksi