Kuka maksaa kulut, jos korona sairastuttaa töissä? Tartunta kannattaa selvittää, sillä COVID-19 voi olla korvauksiin oikeuttava ammattitauti

Laaja testaus ja tartuntaketjujen selvittäminen ovat myös oikeusturvakysymyksiä, sanoo ammattiliitto Tehy.

koronavirus
Suojavarustukseen pukeutunut hoitaja ottaa näytettä koronaepäillyltä.
Sairaanhoitaja otti näytettä epäillyltä koronaviruspotilaalta Turun yliopistollisessa keskussairaalassa perjantaina 3. huhtikuuta.Roni Lehti / Lehtikuva

Kuka korvaa hoitokulut ja mahdolliset ansionmenetykset, jos työntekijä altistuu työssään koronavirukselle ja sairastuu COVID-19-tautiin?

Tätä kysymystä joudutaan pohtimaan yhä tarkemmin Suomessakin epidemian edetessä.

Maailmalla on jo nähty, että terveydenhuollon henkilökunta on erityisessä riskissä sairastua COVID-19:ään.

Uutistoimisto Reutersin (siirryt toiseen palveluun) mukaan viruksen pahoin runtelemassa Italiassa arviolta kymmenen prosenttia vahvistetuista tartuntatapauksista on terveydenhuollon työntekijöitä. Espanjassa osuus on jopa 15 prosenttia.

Toinen julkisuudessa esillä ollut ammattiryhmä ovat poliisit, jotka joutuvat työssään kosketuksiin ihmisten kanssa.

New York Times (siirryt toiseen palveluun) raportoi, että miljoonakaupungin poliiseista joka kuudes on poissa joko sairastumisen tai karanteenin vuoksi.

Tilanne herättää kysymyksiä Suomessakin

Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöstä Tehystä kerrotaan, että jäsenistöltä on jo alkanut tulla kysymyksiä, voidaanko COVID-19 lukea ammattitaudiksi.

Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä sanoo, että kysymys on erittäin tärkeä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille.

– He tekevät työtä oman terveytensä menettämisen uhalla. Jos tulee sairastuminen, niin se pitää selvittää kaikin mahdollisin keinoin, Ojanperä painottaa.

Lain mukaan ammattitaudilla tarkoitetaan sairautta, jolle työntekijä on altistunut "todennäköisesti ja pääasiallisesti" työssä tai esimerkiksi työhön liittyvässä koulutuksessa. Altistumisella voidaan tarkoittaa myös biologia tekijöitä, kuten viruksia.

Suomessa ammattitautien luetteloon ei ole kirjattu nyt pandemiana jylläävää koronavirustyyppiä tai COVID-19-tautia.

Tapaturmavakuuttajien yhteistyöelin Tapaturvavakuutuskeskus (TVK) kuitenkin vahvistaa, että COVID-19 voidaan lukea ammattitaudiksi, jos altistuminen on todella tapahtunut töissä.

Päätöksen ammattitaudista tekee työnantajan vakuutusyhtiö – näytön perusteella. Läpihuutojuttu se ei ole.

Laakson terveysaseman sairaanhoitajat odottavat potilaita.
Helsingin Laakson terveysaseman sairaanhoitajat odottavat potilaita. Kuva on maaliskuun lopulta.Mårten Lampén / Yle

Testaus ja tartuntaketjun selvittäminen tärkeää

TVK:n lakiyksikön johtaja Kirsi Pohjolainen kertoo, että altistuminen koronavirukselle esimerkiksi hoitotyössä ei itsessään riitä, vaan lääkärin pitää diagnosoida työntekijällä COVID-19-tauti.

– Työntekijän ammattitaudin korvaamisen näkökulmasta on ihan keskeistä, että henkilö testataan. Jos hänelle todetaan positiivinen testitulos, sitten selvitään tartuntaketjua, eli missä olosuhteissa hän on tartunnan saanut, Pohjolainen sanoo.

Altistuminen voi myös tapahtua vapaa-ajalla tai kotona. Tällaiset tilanteet eivät ole korvattavia ammattitautitilanteita, sanoo Pohjolainen.

Ammattitaudiksi ei myöskään lueta tilannetta, jossa terveydenhoidon työntekijä tai poliisi altistuu koronavirukselle työmatkallaan junassa tai bussissa.

Tehyn Kaija Ojanperä painottaakin, että koronatestien tekeminen ja tartuntaketjujen selvittäminen ovat työntekijöiden kannalta myös oikeusturvakysymyksiä.

Erityisesti vakavien tautitapausten kohdalla ammattitautipäätöksellä voi olla iso merkitys työntekijälle, kuten kohta selviää.

Mikä merkitys ammattitautipäätöksellä on?

Koronakriisin aikana on nähty, että COVID-19 voi viedä myös perusterveitä työikäisiä sairaalahoitoon.

Mikäli COVID-19 todetaan ammattitaudiksi, esimerkiksi hoitokulut, sairauspäivärahat ja mahdollisesti tarvittavat lääkkeet voidaan korvata työnantajan vakuutuksesta.

Taudista toipuminen voi kestää pitkään. Paljon puhuva on esimerkiksi Lääkärilehden tuore artikkeli (siirryt toiseen palveluun), jossa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kuvailee omia kokemuksiaan sairaudesta.

Kiinassa on julkaistu tutkimustuloksia (siirryt toiseen palveluun), joiden mukaan COVID-19 voi vakavissa tapauksissa aiheuttaa jopa pysyviä vaurioita keuhkoihin.

Huonolla tuurilla on siis mahdollista, että COVID-19:n sairastanut työntekijä ei pysty jatkamaan fyysisesti raskaassa työssä, kuten sairaanhoitajana tai poliisina.

Mikäli työntekijä tarvitsee esimerkiksi kuntoutusta tai uudelleenkoulutusta, vakuutus voi korvata myös tällaisia kuluja.

Työikäisen, perusterveen ihmisen kuoleminen COVID-19:ään on erittäin harvinaista, mutta ei mahdotonta. Kuolintapauksessa työnantajan vakuutus voi maksaa lähiomaisille perhe-eläkettä ja hautausapua.

Entä mitä tapahtuu jos vakuutusyhtiö hylkää ammattitautihakemuksen?

Laakson terveysaseman sairaanhoitajat odottavat potilaita.
Helsingin Laakson terveysaseman sairaanhoitajat odottavat potilaita. Kuva on maaliskuun lopulta.Mårten Lampén / Yle

Suomessa ei putoa täysin tyhjän päälle

Pohjolaisen mukaan työntekijä voi valittaa päätöksestä tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakuntaan. Valittaminen on tehty työntekijälle helpoksi: siihen ei tarvita asianajajaa avuksi, eikä riskiä oikeudenkäyntikuluista ole.

Muutoksenhakulautakunnan päätöksestä voi puolestaan valittaa vakuutusoikeuteen ja sen päätöksestä vielä korkeimpaan oikeuteen.

– On mahdollista on, että jonkun vuoden kuluttua meillä käsiteltäisiin korkeimmassa oikeudessa tällaista asiaa, mutta toivon mukaan niin pitkälle ei päädytä, Pohjolainen sanoo.

Suomessa työntekijä ei lähtökohtaisesti putoa täysin tyhjän päälle, vaikka jäisi vaille vakuutusyhtiön korvauksia ammattitaudista. Hoitokuluja ja sairauspäivärahoja voi korvata myös esimerkiksi Kela.

Selvää on kuitenkin, että vakuutusyhtiön ammattitautipäätös tuo töissä sairastuneelle selvästi vankemman selkänojan selvitä taudista myös taloudellisesti.

Lue myös:

Koronavirus heitti kuoleman kasvoillemme – samaan aikaan moni läheinen ei ehkä pääse saattamaan kuolevaa rajan yli

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus