Hyppää sisältöön

Koronaepidemia uhkaa Yhdysvaltain elintarviketuotantoa

Yhdysvaltain maatalous on riippuvainen paperittomista siirtolaisista, joiden terveydenhuolto on heikosti järjestetty.

Hedelmäpakkauksia tuodaan kauppaan Los Angelesissä. Kuva: Etienne Laurent / EPA

Koronaepidemia voi haitata pahasti Yhdysvaltain maataloutta, kirjoittaa Buzzfeed-uutissivusto (siirryt toiseen palveluun). Yhdysvaltain elintarviketeollisuudessa työskentelee noin 2,4 miljoonaa ihmistä ja heistä puolet on paperittomia siirtolaisia.

Nämä ihmiset eivät useinkaan ole tietoisia koronaepidemian vuoksi määrätyistä varotoimista, eikä heillä ole terveysvakuutusta, joka auttaisi heitä sairauden sattuessa. Monet maataloustyöntekijöistä on yksinhuoltajaäitejä, joilla ei ole varaa jäädä pois töistä edes sairaina.

Monet työtehtävistä edellyttävät, että ihmiset ovat lähellä toisiaan, jolloin virus pääsee helposti tarttumaan. Ja vaikka laajoilla maatiloilla onkin tilaa pitää etäisyyttä muihin ihmisiin, työntekijät kuljetetaan usein työpaikoilleen täyteen pakatuilla busseilla tai pakettiautoilla, Buzzfeed kertoo.

Paperittomia siirtolaisia työskentelee runsaasti muun muassa hedelmä- ja vihannestiloilla, elintarvikkeiden jalostustuksessa ja pakkauksessa.

Normaalisti Yhdysvaltain työnantajat kustantavat työntekijöilleen sairausvakuutuksen. Maan hallitus tukee lisäksi työntekijöitä, jotka joutuvat jäämään pitkäksi aikaa pois töistä koronasairauden takia.

Maatyöläisten ammattiliitto toivoo, että säädökset koskisivat myös paperittomia työntekijöitä. Näiden pitäisi voida jäädä kotiin heti kun sairauden ensioireet ilmenevät, tai jos he saavat tietää altistuneensa virukselle. Nyt moni tarvitsee ensin lääkärintodistuksen, jotta heillä olisi oikeus sairauslomaan.

Samaan aikaan Buzzfeedin haastattelemat työntekijät kertovat, että työtahti maatiloilla on vain kiihtynyt ja työntekijöiltä toivotaan suurempaa työpanosta. Tämä johtuu siitä, että epidemian säikäyttämät kansalaiset ovat hamstranneet elintarvikkeita, joten niiden kysyntä on kasvanut.

Yhdysvaltain hallitus myönsi hiljattain valtiontalouden elvytyspaketin yhteydessä maataloudelle tukea 23,5 miljardia dollaria. Tästä rahasta harva paperiton työntekijä hyötyy huolimatta siitä, että moni heistä maksaa veroa ja heidän työpanoksensa on arvioitu tuovan liittovaltiolle ja osavaltiolle yli 30 miljardin dollarin verohyödyn.

Viime viikolla presidentti Donald Trumpilta kysyttiin, miten paperittomien maatyöläisten tilannetta voitaisiin tässä tilanteessa helpottaa. Trump pahoitteli vaikeaa tilannetta, mutta totesi lopuksi, että nämä henkilöt ovat maassa luvatta.

.
.